Hrvatski Fokus
Društvo

Pravila učenička nekada

Đačka knjižica za srednjoškolce iz 1927. godine

 
 
Đačka knjižica za srednjoškolce, Sarajevo, 1927., pruža nam zanimljiv uvid. Kako tumačiti čl. 2, koji kaže da laganje, prijetvornost i neiskrenost nisu dostojni učenika i članak 1. koji kaže da učenik treba biti uzor mlađima, ako znamo za brojne tadanje afere sa krađom državne imovine, otvorenom represijom, šovinizmom, političkom trgovinom, terorom…
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/20171026130556315809.jpg.768x0px.jpg
Da je ljudska narav pala vidi se u zabrani kartanja i kockanja. (čl. 6.) U uvodu propisuje se izbacivanje iz škole onome tko bi sam ispisivao, popravljao ili brisao ocjenu. Ista kazna se propisuje za lažni potpis roditelja ili skrbnika. Učenici ne smiju pušiti, pozdravljaju nastavnike i uglednike naklonom glave, ili skidanjem šešira. Ne smiju skupljati novac za neku svrhu bez odobrenja školskih vlasti. Školsku knjižicu su dužni uvijek nositi sa sobom, služi i za legitimiranje. Kišobrani, kape, gornje haljine i kaljače ostavljaju se na određeno mjesto, cipele moraju biti čiste, učenici umiveni, uredni, očešljani. Redari pored ostalih dužnosti čitaju molitve na početku i na kraju nastavnog dana.
Počinjenu štetu učenik plaća, ako je namjerno učinjena još se i kažnjava. Ako se ne zna krivac plaća cijeli razred ili škola.
 
Zabranjen je izlazak izvan školskog dvorišta, osim uz posebno odobrenje. Nastavnicima se iz poštovanja ustaje kada ulaze u razred. Zabranjeno je šarati po udžbenicima i zadaćama. Učenici moraju dati adresu prebivališta, kao i mjesta gdje se hrane. Okupljanje u gomile na ulicama nije dopušteno. Zabranjeno je hodanje ulicama zimi iza 19 h, ljeti poslije 20 h. Zabranjeno je i nošenje štapova, te značaka koje nije odobrilo ministarstvo prosvjete. (čl. 34.) Zabranjeno je učenicima pohoditi kazališne, kino i cirkuske predstave bez odobrenja  školske vlasti. Pohođenje gostionica i kavana zabranjeno, osim u posebnim slučajevima u pratnji roditelja ili skrbnika. Ne smiju se nikako posjećivati barovi, orfeumi (lokali za muzičke priredbe, op. T.T.) i dr. zabavišta. (čl. 36.)
 
Svadbe i javne zabave mogu se pohoditi samo s roditeljima i uz odobrenje školskih vlasti. (čl. 37.) Po odobrenju direktora đačke družine mogu priređivati koncerte, literarna i dr. sijela s igrankama, i to samo u školskoj zgradi, ako škola nema valjanu salu tada se može odrediti mjesto izvan škole. Ako se zabave daju navečer granice trajanja određuje direktor. Na njima se uopće ne smiju trošiti alkoholna pića i uvijek moraju biti pod nastavničkim nadzorom. Učenicima VII. i VIII. razreda, ako imaju dobar uspjeh i primjereno vladanje, dopušta se učenje i igranje u kursevima koji su ustanovljeni samo za školsku mladež. (čl. 38.) Bez odobrenja školske vlasti učenici ne mogu sazivati zborove ili sudjelovati u njima, sastavljati družine ili stupati u njih, objavljivati svoje sastave ili pokretati i uređivati listove. (čl. 39.)
Na kraju se kao dodatak nalaze i korisni savjeti o zdravlju, higijeni, tjelovježbi, zaraznim bolestima.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

MUDROSITNICE – I prekretnice

HF

Grozna izjava Fransa Timmermansa

HF

AFORIZMI – Hrvatsko-srpski virus

hrvatski-fokus

I Školska knjiga zagovara migracije ne bijelaca u bijelu Europu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više