Hrvatski Fokus
Religija

Bl. Ivan Merz o “prisajedinjenju”

»Zaista je mentalitet Srba sasvim drugačiji od hrvatskoga – katoličkoga…«

 
 
Iz Dnevnika bl. Ivana Merza od 29. studenoga 1918. u vrijeme stvaranja Kraljevine SHS. Merz se tada već bio vratio iz vojske jer je rat završio i tih dana nalazio se kao upravitelj rudnika Maslovare kraj Mrkonjićgrada kamo su ga bile poslale nove vlasti da smiri pobunu rudara. Imao je tada 22 godine! U svoj Dnevnik je zapisao:
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/Dnevnik-I.-Merza.jpg
»Zaista je mentalitet Srba sasvim drugačiji od hrvatskoga – katoličkoga. U njih vlada silno oduševljenje, toliko veselje i sreća kao da su na nebesima. Uzurpirali su narodnu volju i proglasili Petra kraljem, iako su muslimani i katolici protiv toga. Zapadaju u one iste greške u koje je zapadala Austrija: svoju moć grade na sili. Hrvati – katolici dobiše eto slobodu, a zapravo su svi potišteni. Upravo je to radi toga što osjećaju da imaju sada mnogo manje slobode, nego što je prije imadoše. Ako Petar zaista zavlada i Srbi budu nastojali silom pokoriti sve, rađat će se otpor koji će srušiti Karađorđeviće. Ne trebamo kraljeve i hegemonije; hoćemo pravednost i ljubav!« (I. Merz, Dnevnik, 29. 11. 1918.)
 

p. Božidar Nagy, SJ

Povezani članci

Moja vjera i moji propusti

HF

SOLUS CATHOLICUS – Finkielkrautov realizam i globalna utopija

HF

Emmanuela Macrona su izabrali masoni

HF

Molitvom protiv islamske invazije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...