Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Brod ‘Galeb’ – simbol Titine diktature

Oberschnell-ovska revizija titoizma!

 
 
„Ako Europa vjeruje u Tita što ne bi i Hrvatska“, kliče tovariš Vojko usred crvene Rijeke!! Ako i ti u nj vjeruješ, ako ti je dobar, 'zemi si ga doma', rekli bi lucidni Zagorci!
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/0.jpg
'Nakon što je odlučeno – nakon puno prepucavanja i kontroverzi – da će grad Trier, rodno mjesto Karla Marxa ipak prihvatiti kinesko spomen-obilježje svog sugrađanina, poklon NR Kine, i javno je izložiti povodom 200. godišnjice rođenja oca teorije koja je u zadnjih sto godina pobila stotinjak milijuna ljudi, vjerojatno više nego svi ratovi u Europi od antike do XX. stoljeća, i upropastila desetke država, na sličnu ideju je došao i gradonačelnik Rijeke, 'revizionist' Titina lika i djela, Vojko Obersnel'. Dakako, riječ je o danas ruzinavoj, pustolovnoj Titinoj jahti 'Galebu' u čiju će se obnovu rasipno utrošiti deseci milijuna kuna.  Koliko je to samo toplih obroka gladnoj školskoj djeci diljem Hrvatske, uskliknuo bi jezičavi saborski zastupnik Branimir Bunjac!?
 
„Nije ideja da napravimo mjesto idolopoklonstva, ali se o povijesti i (turističkoj?) ulozi Galeba ima što reći, i to pogotovo u kontekstu pokreta nesvrstanih zemalja, (primjerice Ugande i Titog velikog prijatelja Idi Amina-Dade, ljudoždera?, nap. a.). Nažalost, mi se tog dijela povijesti generalno kao država nažalost stidimo i pravimo se da ne postoji“, kaže Obi, taj notorni  revizionist Titine ostavštine. O čemu se radi? Obersnel je imao naum dati zahrđalu jahtu u koncesiju, no kako nitko živ osim njega nije vidio turistički potencijal u obnovljenom 'Galebu' nitko se nije niti javio na natječaj. Potom se (sam drug Vojko) prijavio na natječaj EU i od galantne, pokvarene Europe dobio bez sumnje provokativnih 69 milijuna kuna za obnovu 'Galeba' i barokne palače u kojoj je prije bila uprava riječke šećerane. Ruzinavog 'Galeba' je prethodno SDP-ova vlada, a tko bi drugi, proglasila kulturnim dobrom, 'artefaktom', kako ne bi završio, gdje mu je i mjesto, u rezalištu.
 
Nego, svibnja ove godine Rijeku je posjetio i 'matori' drug Budo pa je u pratnji druga Vojka otišao razgledati i 'ruzinavog galeba' kako bi još jednom oživio sjećanja na ona 'lepa vremena' kad je s drugom Titom i ostalom partijskom klateži bezglavo tumarao beskrajnim oceanima. A sve u cilju kako bi se komunjarski luftiguzi tijekom turističke avanture 'Staza slonova'uvjerili da je planet Zemlja ipak okrugla! Inače, za one koji ne znaju Titin 'Galeb' je u neku ruku stečevina fašističke Italije, bio je mino-polagač u vrijeme drugog svjetskog rata a prije toga je obavljao odgovornu dužnost prijevoza banana da bi končano završio kod banana-diktatora, Obijevog ljubimca, voljenog mu druga Tite, lijepo!
 
Usporedimo, Kina je Njemačkoj odnosno rodnom gradu Karla Marxa, Trieru, o 200-oj obljetnici rođenja, poklonila grandiozni spomenik tog komunjarskog bradonje a perfidna Europa je crvenoj Rijeci za obilježavanje 'grada kulture 2020.' dotirala puste milijune za obnovu Titine jahte, zanimljivo! A Europa vjeruje u Titinu veličinu, kaže njegov glavni 'revizor', riječki gradonačelnik Obersnel! Pa kako i ne bi vjerovala krvožednom diktatoru koji ako ništa drugo zauzima prestižno mjesto na listi od deset mega-ubojica svjetske klase!? Međutim: „Dok se Trier ponosi Marxom, odnosno brendira dodatno njegov osebujan lik i djelo, Rijeka dobiva sličnu šansu s Titovim brodom 'Galeb', kojeg su gradske vlasti svojevremeno otkupile, a u svrhu razvoja kulturnog turizma.
 
Unatoč brojnim kritikama i napadima, nakon što je i Europa potvrdila da je Titov brod brend, te mu dodijelila sredstva za temeljitu obnovu (69 milijuna kuna za Galeb i Šećeranu u Benčiću), odluka o ulaganju u Galeb doživjela je svojevrsnu satisfakciju“, slavodobitno piše Obersnelov obiteljski, riječki Novi list. Za dvije godine crvena Rijeka će ostvariti prestižnu titulu grada kulture pa bi uz restauraciju Titinog 'ruzinavog galeba' bilo preporučljivo da se dio od Europe doniranih sredstava utroši za preinaku zgrade uprave riječke šećerane (barokne palače) u Muzej voštanih figura. Dominantna voštana figura bio bi primjerice živući 'metuzalem' Budo Lončar pa onda cijela plejada živućih jugo-nostalgičara, udbaša i orjunaša, primjerice Mesića, Josipovića, obitelji Pusić i ine komunjarske klateži…
 
Za svečanu inauguraciju Rijeke u 'grad kulture' trebalo bi prigodno pozvati i notornog 'kulturnjaka' Olivera Frljića, Obijevog favorita a konferansu performansa 'I nakon Tita Tito' na obnovljenom 'Galebu' mogla bi voditi njegova 'bivša', Danijela Trbović, aktualna primadona Yugo-HRT-a! Tko zna, možda već sutra nadobudni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zatraži od UNESCO-a da se brod 'Galeb' kao simbol Titine vladavine uvrsti u popis kulturno-turističke baštine RH. Bio bi to pravi potez u cilju reafirmacije revizionizma Titinog lika i djela, sic!!
 

Damir Kalafatić

Povezani članci

U Srbiji samo normalno nije moguće

HF

Sigurnosna kultura

HF

Neokomunisti nisu prošli cjelovitu katarzu

HF

Pupavca za potpredsjednika Vlade!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...