Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Počelo je topničkim napadom na selo Mainilu

Prije 79 godina SSSR je izvršio agresiju na Finsku

 
 
Nakon što je potpisao sporazume s Adolfom Hitlerom o nenapadanju, suradnji, prijateljstvu i demarkaciji u Europi (kolovoza/rujna), Josip Visarionovič Staljin je 30. studenoga 1939. godine započeo invaziju na Finsku. Kako bi se pribavio kakav-takav alibi za očitu agresiju, Sovjeti su 26. studenoga inscenirali incident otkuda su topništvom tukli vlastiti teritorij (selo Mainilu) prikazujući to kao "agresiju Finske". Ispaljeno je ukupno 7 projektila u dubinu od 800 metara unutar državnog područja SSSR-a, a te su aktivnosti pratili i finski graničari. Poslije toga, sovjetski je državni vrh tražio ispriku od Finske i zahtijevao povlačenje njihovih vojnih snaga 20-25 kilometara od granice – unutar finskog teritorija. Ipak, nisu uspjeli zavarati svijet, pa je SSSR 14. prosinca iste (1939.) godine isključen iz Lige naroda (preteča UN-a).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/Soviet-finnish_negotiations_1939_borderline_finnish.png
Godinama poslije, sovjetski predsjednik Nikita Hruščov otkrio je detalje vezano za režirani incident kod Mainile i ustvrdio kako ga je isplanirao i zapovjedio Grigory Kulik, načelnik topništva Crvene Armije (kasnije maršal SSSR-a). Prije nego su započeli agresiju na Finsku, Sovjeti su natjerali baltičke države (Litvu, Letoniju i Estoniju) da im ustupe svoje zračne i mornaričke baze. SSSR je napao ovu zemlju iako je s njome imao potpisan sporazum o nenapadanju od 1932. godine, a 1934. je on produljen za sljedećih 10 godina, što je Staljin prekršio već 1937. blokirajući finsko trgovačko brodovlje na prostoru između jezera Ladoge i Finskog zaljeva. Mada su bili neusporedivo jači (imali su 3-4 puta brojniju vojsku, 200-injak puta više tenkova i 30-ak puta više zrakoplova), Sovjeti su poraženi u "Zimskom ratu", ali su okupirali dio finskog teritorija (neka manja područja na sjeveru i teritorij oko jezera Ladoga).
 
Rat je završen potpisivanjem Moskovskog mirovnog sporazuma, 12. ožujka 1940- godine. Iako su Finci pobijedili i stekli simpatije cijelog svijeta požrtvovnom obranom svoje zemlje, iz tog su rata izašli kao gubitnici jer su dio svoga državnog područja morali prepustiti Hitlerovom savezniku Staljinu.
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

SAD – imena se mijenjaju, politika ostaje

HF

UN-u nije mjesto u New Yorku

HF

Što možemo očekivati od Joea Bidena?

hrvatski-fokus

Mala Sirija i velike strategije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više