Hrvatski Fokus
Kultura

Protiv vladavine sekularističkog svjetonazora

Predstavljen projekt Citadela Sanje i Olivere Nikčević

 
 
Predstavljen je projekt Citadela Sanje i Olivere Nikčević koji u kazalištu i povijesti ne slijedi trendove nego temeljne vrijednosti.
• NOVA IZDAVAČKA KUĆA (Citadela libri)
• NOVA BIBLIOTEKA (kazalište i povijest)
• NOVA KNJIŽARA (Rački 11, Zagreb)
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/maxresdefault.jpg
Sanja Nikčević
 
Na predstavljanju Boris Senker je govorio o novoj biblioteci koja vjeruje da se neki odgovori mogu naći u knjigama, Denis Peričić o neobičnim pojavama na svijetu (do netopira preko otvaranja pakla  do polarne svjetlosti) koje on uspijeva upisati u dramu, Karolina Vrban Zrinski o tome kako je gubitak suvislog govora na sceni posljedica gubitka jasne poruke koju kazalište šalje, Miriam Mary Brgles o tome kako  kazalište utječe na politiku i obratno,Nadira Puškar Musafić o tome kako je moguće dokazati postojanje i važnost katarze pojma o kojem svi govore, Josip Janković o tome kako je moguće mjeriti ljudski osjećaj koji neka drama proizvede u gledatelju,Irena Kolar Vudrag o tome kako je moguće pisati za mlade ono što ih i zabavlja i raduje ali i koristi i osnažuje, Snježana Babić Višnjić o važnosti neobičnog dramskog trojca Senker/Mujičić/Škrabe koji su se smijali razotkrivajući mane društva, Oliver Nikčević o povijesnim naslovima koji su važni i danas, Ozana Iveković o Knjigaonicama ili o radionicama u kojima će se igrati na temu knjiga,Gordana Ostović
o Knjizi u salonu ili o tome kako je moguće knjige predstaviti uređujući prostor knjižare, Mirjana Hržić o pučkoj međimurskoj drami  kao fenomenu, /uz scene iz  komedije Kalmana Mesarića Mutni posli/, Ljubo Kolar o tome kako se uređenjem prostora jedne knjižare može pisati pjesma…, Slavko Nedić o Rajmundu Kupareu pjevajući njegovu pjesmu!
 
NOVA IZDAVAČKA KUĆA CITADELA LIBRI
 
Citadela libri je nova relevantna specijalizirana mala obiteljska izdavačka  kuća na hrvatskom i regionalnom tržištu koja afirmira temeljne ljudske vrijednosti i objavljuje  publicističke i znanstvene naslove iz područja kazališta, književnosti i povijesti. Razlog pokretanja je uvjerenje da je izlaz iz izdavačke/čitalačke/ znanstvene krize  u malim izdavačkim kućama koje vodi želja za objavljivanjem vrijedne literature a ne profitom jer je upravo to temelj europske civilizacije. Naš cilj je objavljivanje i distribucija  naslova koji daju odgovore na neka važna pitanja, naslova koji su važni kako za razumijevanje povijesti tako i za razumijevanje sadašnjosti,  a koji  nemaju adekvatan prostor u glavnoj struji znanstvenog i publicističkog izdavaštva bilo zbog neobrađenosti, marginaliziranosti ili podcijenjenosti. Po tome je jedinstvena!
 
NOVA KNJIŽARA/ANTIKVARIJAT CITADELA
 
Nova knjižara/antikvarijat Citadela, Rački 11. Zagreb, je osim osnovne djelatnosti knjižare (prodaja i distribucija starih i novih  knjiga kako klasično tako i internetski) novi prostor promocije i prezentacije knjiga s nekoliko specifičnosti koje je čine jedinstvenim i pravim mjestom intelektualnog susreta, poticaja diskusije, rasprave, razmišljanja, postavljanja pitanja koji će i rezultirati nekim zaključcima i odgovorima.
Specifičnosti:
1. Specijaliziranost područja. U ponudi će biti nove i stare knjige iz dva specijalizirana područja (kazalište i povijest) na hrvatskom i stranim jezicima.
2. U ponudi će biti  svi hrvatski književni i povijesni časopisi (znanstveni i publicistički) kao  i relevantan izbor takvih časopisa na drugim jezicima.
3. Novi kriterij odabira prezentiranih knjiga drugih izdavača: knjige koje afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti, važne za razumijevanje povijesti i sadašnjosti.
4. Novi pristup   čitatelju. Knjižara kao  mjesto susreta i  intelektualne rasprave bez vrijeđanja i mržnje a uz argumente, zanimljiv,  komunikativan i razumljiv govor za široku i stručnu publiku!   U tu svrhu koristiti ćemo  nove tehnologije (Intelektualna internetska stranica, Youtube, društvene mreže itd.) i nove programe poput: Knjiga u gostima, Knjigaonica (radionice na temu objavljenih knjiga), Knjiga u salonu, Knjiga u cekeru, Knjiga u ruksaku, interaktivna predavanja, skupovi, natječaji i sl. Kao što će knjige  koje objavljujemo, iako vrhunska znanost  biti pisane  razumljivim i jasnim jezikom, ispričane kao zanimljiva priča, tako će i svi ostali programi u knjižari biti zanimljive i žive promocije  spojene sa suvremenom distribucijom sigurno doprijeti  do brojnih potencijalnih čitatelja.
 
NOVA BIBLIOTEKA O/ZA KAZALIŠTU/E urednica dr. sc. Sanja Nikčević
 
Suvremena teatrologija je zašla u slijepu ulicu: dokinula je dosadašnju „tradicionalnu“ definiciju kazališta, prezrela većinu kazališne prošlosti i sadašnjosti te se bavi  vrlo uskim  segmentom kazališne umjetnosti kojeg priznaje jedino vrijednim. Zbog uskoće predmeta neprestano je u potrazi za “drugačijim“ pogledom pa  odlazi u druge teorije i time dokida samu sebe pokušavajući postati antropologija, psihologija, sociologija… Suvremena teorija je kroz dekonstrukciju i postmoderni pristup razaranja svih pojmova iz znanstvenog  kanona izbacila one temeljne knjige koje jasno definiraju pojmove, svijet oko nas ili važnost različitih funkcija umjetnosti čime je dovela do manjka temeljnih knjiga i jasnih definicija pojmova. Vladavina sekularističkog svjetonazora je izbacila sve što se s njime kosi i nametnula vrlo usku funkciju kazališta (isključivo kritiku) kao jedinu vrijednost dok je sve ostale funkcije (sveto/lijepo/dobro/korisno) koje su stoljećima vladale u europskom kazalištu prezrela kao „podilaženje publici“.
 
Vrijeme je za zaokret! 
 
Biblioteka Kazalište bez maske se vraća upravo tradicionalnom, dramskom kazalištu, onome koji afirmira temeljne ljudske vrijednosti ali kvalitetnim djelima pročišćava i uzdiže onog koji čita/gleda, te teoriji koja  jasno definira  pojmove i pokušava dati neke odgovore o svijetu  oko nas. 
 
Biblioteka će izdavati/obraditi:
• Temeljni udžbenici/priručnici. Reprinte nedostupnih starijih teorijskih knjiga (Fancev, Maraković, Prohaska, Freudenreich) i  novonapisane temeljne knjige koje nedostaju (Rječnik teatroloških pojmova, pregledi epoha, predstavljanje autora, tema i opusa).
• Teorijske knjige. Teme/pojmove koji u suvremenoj teatrologiji ne pripadaju glavnoj struji a iznimno su važni za razumijevanje današnjeg kazališta kao i kazališta u cjelini: npr. katarza (Nadira Puškar Mustafić), uloga hrvatskog kazališta u društvu od njegovih građanskih početaka (Miriam Mary Brgles), razvoj konvencija, pokazivanje temeljnih funkcija i razotkrivanje nastajanja prolaznih trendova i moda  u kazalištu, pojedine struke (govor – Karolina Vrban zrinski), utjecaj knjiga na čitatelja (Bibliodrama – Ljiljana Sabljak) itd. 
• Knjige kazališnih kritika (i razgovora) koje ne samo da predstavljaju autorski opus nekog kritičara nego i daju sliku kazališta određenog vremena ili prostora kad se objave u jednoj knjizi (Alen Biskupović o kazalištu u Slavoniji, Gordana Ostović razgovori emitirani na radiju, Zlatko Vidačković razgovori iz Vijenca).
• Antologije.  Važnost antologije je u tome da pokazuje kako ono što želimo pokazati nije iznimka nego pravilo, donosno da postoji više drama unutar neke teme/stila/oblika…
• Antologije i knjige drama onih pisaca izbačenih iz kanona;  građanske drame od 18. i 19. stoljeća do danas čime bi se dalo kazalištima izbor i pomoglo redefiniranju kanona. Tako bi se ponovo skrenula pažnja na afirmativne drame, melodrame, pučke drame, igrokaze za mlade, religiozne drame, itd.
• Antologije i autorske knjige drama pisaca koji su zapostavljeni, a važni za razumijevanje kanona (npr. Antologija srednjovjekovne latinske drame, Antologija elizabetanske drame  bez Shakespearea koja bi prikazala kontekst u kojem je izrastao Shakespeare, Antologija španjolske barokne drame itd.).
• Antologije i autorske knjige drama suvremenih hrvatskih pisaca koji nemaju prostor u glavnoj struji zbog vladavine trenda a pišu vrlo kvalitetne drame.  (Antologija pučke međimurske drame, Josip Eugen Tomić, Josip Freudenreich, Joza Ivakić, Kalman Mesarić…)
• Antologije i autorske knjige stranih autora, pregled suvremenog dramskog pisma ili tema drugih zemalja (Antologija američke afirmativne drame, Antologija nizozemske drame)
• Razvoj nekog motiva ili teme važne u europskom kazalištu (Faust od lutke do Goethea, Svatković ili poziv svakom čovjeku, antologija tekstova i teorijskih prikaza srednjovjekovnih moraliteta o smrti)
• Knjige drama za djecu i mlade,  tekstovi kojima se mladi susreću s kazalištem njegovom snagom i značajem a kojih nedostaje opusi značajnih dramskih pedagoga ili voditelja kazališnih grupa.  (Irena Kolar Vudrag, Tina Primorac, Nada Zidar Bogadi)
 
IZDAVAČKI PLAN 2019.
 
1. Rajmund Kupareo: Prebivao je među nama,
2. Denis Peričić/ Anita Peričić: Spektakli, mirakuli, sjete, sabrani dramski tekstovi 1997. – 2017.
3. Sanja Nikčević: Afirmativno kazalište danas ili temeljne vrijednosti na sceni
4. Miriam Mary Brgles: Borba za moć. HNK u Zagrebu ili od publike do politike 1895./2011.     
5. Karolina Vrban Zrinski: Kako govore  hrvatski glumci. Prozodija scenskoga govora.
6. Nadira Puškar: Suze u publici ili katarza u američkoj drami
7. Alen Biskupović Zalog za budućnost, kritike  i prikazi o kazalištu u Slavoniji 2010.-2016.  
8. Antologija srednjovjekovne latinske drame (dvojezično), izbor i prijevod Vinko Grubišić
9. Irena Kolar Vudrag:  Kupanje u smijehu, zbirka deset humorističnih dramskih tekstova za djecu i mlade 
10. Antologija pučke međimurske drame (dvojezično) izbor i prijevod Sanja Nikčević
11. Mujičić/Škrabe/Senker Neuzorite igre za uzorite građane, sabrana djela neobičnog trojca
 

Sanja Nikčević

Povezani članci

Biram dobro

hrvatski-fokus

Poruke pjesničkoga pera

HF

Zašto

HF

GOSPODARICA – Prisjećanje (4)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...