Hrvatski Fokus
Religija

Osnovana Ukrajinska Pravoslavna Crkva

Porošenko: Nitko ne će prisiljavati vjernike i svećenike da uđu u novu Crkvu

 
 
Na saboru svećenika Ukrajinske Pravoslavne Crkve koji su se u subotu okupili u Kijevu donesen je dokument o osnivanju Crkve koja će biti neovisna o vjerskom tutorstvu Moskve, rekao je predsjednik Petro Porošenko pred mnoštvom pristaša u središtu glavnoga grada.
"Ovaj sveti dan ući će u povijest kao dan osnivanja ujedinjene autokefalne Crkve u Ukrajini. Dan naše konačne neovisnosti o Rusiji", istaknuo je, pokazuju televizijske snimke.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/640px-St._Volodymyrs_Cathedral_in_Kiev.jpg
"Kakva je to Crkva? To je Crkva bez Putina", dodao je Porošenko. "Ukrajina više ne će ispijati otrov iz moskovskog kaleža", rekao je.
Ministar kulture je nešto ranije izvijestio da je na čelo te Crkve izabran mitropolit Epifanij (39) kojeg smatraju bliskim kijevskom patrijarhu Filaretu, kojeg je Ruska pravoslavna crkva izopćila a Carigradska patrijaršija ga rehabilitirala u listopadu. Mitropolit Epifanij, rođen je kao Sergij Dumenko u okolici Odese na jugu Ukrajine, gdje su govornici ruskog jezika u većini. Dosad nije bio poznat široj javnosti. Za razliku od mnogih ukrajinskih pravoslavnih čelnika koji su studirali u Rusiji, on je studij bogoslovije završio u Ukrajini i u Grčkoj, objavio je BBC. Biskupom je imenovan 2009. a nadbiskupom četiri godine poslije. Ogranak odan Moskovskoj patrijaršiji, koja je od početka krize s Rusijom 2014. izgubila dio vjernika, ali još ima velik broj župa u Ukrajini, proglasio je sabor "nezakonitim" i zabranio svom svećenstvu da na njemu sudjeluje. No nekolicina njegovih biskupa i svećenika ipak su sudjelovali na saboru, navodi Kijevska patrijaršija. "Vidio sam neke naše biskupe na fotografijama" s koncila, rekao je za AFP nadbiskup Kliment, glasnogovornik ogranka odanog Moskvi.
 
Glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, rekao je da njihovo sudjelovanje na saboru može samo "ražalostiti" vjernike i usporedio ga s Judinom izdajom u Svetome Pismu. Odluka o proglašenju neovisnosti Pravoslavne crkve u Ukrajini naljutila je Rusku Pravoslavnu Crkvu koja je osudila "raskol" i prekinula sve veze s Carigradom. Ukrajinske vlasti su objavile da će svaka župa moći slobodno odlučiti hoće li se priključiti novoj neovisnoj Crkvi, istaknuvši da želi po svaku cijenu spriječiti "vjerski rat" u zemlji. Porošenko je u subotu ponovio da "nitko ne će prisiljavati" vjernike i svećenike da uđu u novu Crkvu. (Hina)

Povezani članci

Čudotvorna moć Majke Božje Bistričke

HF

Samo ljubav spoznaje ljubav

hrvatski-fokus

Svi pape okreću se u grobu

HF

Hvalospjev ljubavi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...