Hrvatski Fokus
Uvodnik

Bandićevih 14 zastupnika prijeti Plenkoviću

Anka Mrak Taritaš: Svatko se treba ujutro pogledati u ogledalo ili već kad dođe doma!

 
 
• Dolazi Božić. Političari su se rastrčali po Hrvatskoj. Svi nude bolje sutra. Iako potpuno odvojeni od svijeta, bez imalo skrupula lažu nam u oči. Ovo vrijeme došašća najbolje je kao i uvijek iskoristio Milan Bandić za kojega već neki sumnjaju da se je namjerno razbolio samo da bude u središtu pozornosti svekolike hrvatske javnosti. Središte grada Zagreba uredio je kao na starim čestitkama za Božić. Usto, uspio je gotovo bez imalo otpora maknuti masonski spomenik i na njegovo mjesto postaviti spomenik u čast novovjekom Ocu Domovine, Franji Tuđmanu. U Skupštini grada Zagreba potukao je Zlatka Hasanbegovića do nogu i poručio drugim oporbenjacima da su još uvijek za njega – prezeleni. Pobjedom u Gradskoj skupštini neizravno je poručio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se ne šali i da ga napokon mora početi uvažavati. Istina, na novinarsko pitanje možemo li uskoro očekivati rekonstrukciju Vlade jer je Bandić, već sada triput jači od koalicijske sramote u obliku preostaloga HNS-a, Plenković je neuvjerljivo odgovorio kako je on taj, zadnji, koji odlučuje o rekonstrukciji Vlade, ali mu nitko nije povjerovao. Posebice nakon Bandićeve izjave u srijedu 19. prosinca 2018. na Radio Sljemenu da će iza Nove godine njegova regenerirajuća stranka imati 14 saborskih zastupnika. Kako nam je poznato da je ne samo u politici i vojsci broj snaga, ova Bandićeva izjava najavljuje vrući politički siječanj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/3zNo6iNG.jpg
Milan Bandić
 
• Povodom skandaloznog pravosudnog tretmana nasilnika Darka Kovačevića nadimka 'Daruvarac', koji je pušten na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, oglašavaju se tobože zabrinuti političari. "Ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke", napisala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dodala: "Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem". Predsjednik Vlade Andrej Plenković ide na dramatiku i ističe kako se vidljivo da se radi o "strašnom slučaju nasilja, gdje je više nego jasno, a dokazi su na internetu, što se točno dogodilo". I neuništivi politički svizac, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, smatrao je nužnim nešto dodati. "Na taj se predmet nije moglo utjecati, ali će nam to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijedimo pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo". Predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa očekivano brani suca koji je Kovačevića pustio na slobodu. Od dugogodišnjega predsjednika Udruge hrvatskih sudaca to se i očekivalo. Na pitanje da se javnost pita kako je moguće da polusatno iživljavanje nad žrtvom bude okvalificirano drukčije, a ne kao pokušaj ubojstva, Sessa je odgovorio: "Ja nisam vidio optužnicu i nisam vidio koji je činjenični kompleks" i u nastavku se pokušao sakriti iza Dražena Jelenića: "Državni odvjetnik je rekao da je djelo dobro kvalificirano. Državno odvjetništvo nije sklono umanjivati težinu djela, prije uvećavati". Naime, Jelenić je izjavio da je "postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru bilo pravilno"!!!
 
• Nakon što je u zagrebačkoj skupštini vladajuća koalicija Milana Bandića i HDZ-a donijela proračun u zadnji čas pronalaženjem triju vijećnika iz redova "oporbe" mnogi su oporbenjaci bili razočarani, a posebice Anka Mrak Taritaš iz otpadničkoga dijela izvornoga HNS-a. Ambicioznu Anku to je nagnalo da – ničim izazvana – izjavi: »Svatko se treba ujutro pogledati u ogledalo ili već kad dođe doma«. Blago se nadam da nije (po)mislila na sebe. 
 
• Na tradicionalnom susretu s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije zagrebački nabiskup kardinal Josip Bozanić je između ostaloga rekao: "Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu", te dodao da je zbog učinkovita djelovanja važno graditi odgojni savez između navedenih institucija i kako kod djece treba razvijati intelektualne, etičke i duhovne vrijednosti, a ne ih samo učiti stjecanju vještina za tržište rada. To je zasmetalo aktualnu HNS-ovu mninistricu znanosti obrazovanja Skojevku Boljševski te je napala Bozanića na krajnje neprimjeren način i poručila mu da se u školama uče znanstvene činjenice, a uključivanje Crkve je moguće onoliko koliko to roditelji dopuštaju. Drugim riječima, Crkva se nema što miješati u rad Partije, Kominterne i Komsomola, čiji predstavnici najbolje znaju što je dobro za hrvatsku djecu.
 
• Crvena orjunaška neman ne miruje. U četvrtak se okupila u zagrebačkom hotelu Dubrovnik u dvorani Ban Frankopan, a predvodila ih je čelnica jugonostalgičarske i protuhrvatske tzv. civilne i neovisne udruge Vesna Teršelič, a iz bratskoga Beograda dohitala je njezina "koleginica" Nataša Kandić, čelnica tamošnje inačice Documente. Skup je održan s namjerom jačanja suradnje na restituciji novoga bratstva. Iako je predstavljena tzv. Mapa žrtava ratova 1991. – 2001. na područjunekadašnje SFRJ skup je samo nastavak zacrtanoga plana koji glasi: »Zalažemo se za regionalni pristup i stvaranje REKOM-a (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama rata na prostoru bivše SFRJ, op. M.M.) smatrajući da pojedine države ne mogu same proizvesti cjelovite popise zbog međunarodnog karaktera ratova i agresije. Činjenice koje bi prikupio i obradio REKOM temeljem zajedničke metodologije, koja bi osiguravala točnost, transparentnost i provjerljivost podataka, mogle bi postale temelj našeg znanja i izgradnje društvenog pamćenja«. Teršelička i Kandićka su na skupu izjavile da su »utvrdile su da je u svim tim ratovima ubijeno i nestalo oko 130.000 ljudi, no sva imena i prezimena još nisu unesena u mapu jer istraživanje još traje«. Od njih smo još saznali da je u Hrvatskoj »evidentirano 17.007 žrtava«, te da se u njihovoj jugo-mapi još nalaze »podaci za nešto više od 4000 žrtava s obzirom da se u sustav unose samo žrtve potvrđene iz više izvora«. Podastrijeli su i svoje podatke za Kosovo prema kojima je od 1998. do 2000. godine nestalo ili ubijeno 13.549 osoba. Nisu rekli da su na Kosovu uglavnom bili Albanci, niti su rekli da su u Hrvatskoj od 1990. do 1998. uglavnom žrtve bili Hrvati. Iz svega se može zaključiti kako je ovo novi lažni jasenovački popis u kojem će se dodavati srpske nepostojeće odnosno lažne žrtve, a sve u cilju da se »zamagli istina o srbijanskoj agresiji«, kako kaže povjesničar i novinar Zvonimir Despot (https://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/rekom-regionalna-komisija-koja-zeli-zamagliti-istinu-o-srbijanskoj-agresiji-925).
 
• Takozvana nevladina organizacija Border Violence Monitoring (press@borderviolence.eu; mail@borderviolence.eu: Rigardu e.V.
Nikolaikirchhof 10, 37 073 Göttingen Vereinsregister: Amtsgericht Göttingen VR 201850 Njemačka; mail@rigardu.de) izvijestila je javnost o navodnom "protjerivanju" nezakonitih migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Border Violence Monitoring (Praćenje borbenog nasilja) je »Projekt koji dokumentira ilegalne poteze i nasilje policije koje su proveli tijela država članica EU, uglavnom na granicama Srbije / Hrvatske, Srbije / Mađarske i Bosne i Hercegovine / Hrvatske« (https://www.borderviolence.eu/). Na mrežnoj stranici BVM-a pozivaju tužibabe da im se jave: »Ako želite prijaviti uvjete na vanjskim granicama EU, slobodno nas kontaktirajte putem press@borderviolence.eu. Ako želite sudjelovati u ovom projektu ili ako ste iskusili ili svjedočili nasilju policije ili povratnicima, slobodno nas kontaktirajte putem mail@borderviolence.eu«. I kako se riješiti ovi tužibaba? Lako. Treba ih otjerati iz Hrvatske. Hoće li se oto dogoditi? Neće! A zašto? Zato što nemamo suverenističku vlast poput Mađara ili Rusa, nego izdajice svoiga naroda. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/20180712_flight_route_land_6-600x424.jpg
Ovo je karta Border Violence Monitoringa
 
• Za HNS-ov Zakon o udžbenicima glasovali su oni koji to nikako nisu smjeli. Prošao je s 81 glasom "za", 19 suzdržanih i tri "protiv"! Protiv tog HNS-ova zakona bili su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić (Snaga) te IDS-ovci i Glas. A za su svoj glas dali dojučerašnji i još uvijek članovi SDP-a Mirando Mrsić, Tomislav Žagar i Joško Klisović.
 
• Protiv saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH bili su SDP-ovci. Mostovci i Živi zid nisu glasovali, dok su suzdržani bili "nezavisni" Marko Vučetić, Tomislav Žagar, Vlaho Orepić i Mario Habek. Odbjegli SDP-ovac iz Požege Zdravko Ronko bio je za. Isto kao i nedefinirani Ivan Lovrinović te zastupnici iz stranke Neovisni za Hrvatsku. Najgore je što je odbijen amandman Mosta kojim se traži promjena Ustava RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasanje, onaj kojim se traži pružanje kontinuirane pravne potpore pripadnicima HVO-a te onaj o izjednačavanju u pravima studenata hrvatskih državljana, neovisno o tome je li im prebivalište u Hrvatskoj ili BiH, kao i prava studenata koji su djeca ratnih invalida HVO-a sa studentima djecom ratnih invalida HV-a. Time je Deklaracija okljaštrena.
 
• Ovo je poveznica koja prikazuje kako mediji manipuliraju, kako se s medijima manipulira i kako se umanjuje divljaštvo migranata nasilnika, terorista, silovatelja i ugrožavatelja mira i reda u kršćanskoj Europi: https://www.youtube.com/watch?v=1CtZcBQTEMI&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3gMjM2sejo_RPVaJl87RQdtv7Zd6DKnpEP02fA-Q0p2tud7CSwfla8wFI
 
• Nacionalno svjesne flamanske stranke u Belgiji organizirale su prosvjede u Bruxellesu protiv UN-ova sporazuma o migrantima. Zasad se u prosvjede ne uključuju sjeverni Valonci, dio francuskoga naroda koji je još od Francuske revolucije krenuo putem revolucionarnoga ateizma.
 
• Geopolitika.hr piše da su Sjedinjene Države "i dalje lider u narednom desetljeću", kako prenosi CNBC riječi bivšeg šefa kineskog odjela googlea. Gledajući s pozicije cijene proizvodnje, tržišne kapitalizacije, količini korisnika, količini utrška, Kina je, vjerojatno, već sad ispred Amerikanaca, tvrdi isti izvor i dodaje, kako umjetna inteligencija (UI) u nadolazećih 15 godina može zamijeniti 40-50 posto svih radnih mjesta u SAD-u. Teo Trostmann dodaje: "I što sada sa svim tim ljudima? I bez migranata". S druge strane, Cvijeto Božović, koji je 15 godina radio na brodovima iz Kine iz sklopio pet ugovora, kaže kako bi svima trebalo biti jasno da je Kina još uvijek 35 godina iza SAD-a. On tvrdi da UI može zamijeniti tek dva posto ljudske radne snage, i to tek u sljedećih 30 godina i pojašnjava: "Nijedan nosač zrakoplova koji je Kina izgradila, nijedan bojni brod koji je Kina izgradila, a pogotovo ni jedno i drugo sa bojevom moći koja je međunarodno mjerljiva. Imaju neke krstarice ali je cijela tehnologija ili njemačka ili američka. Imaju neku robotiku ali manje više sve pokradeno". A o vijesti da već postoje roboti recepcionari Božović kaže: "Ne ću nabrajati radna mjesta na kojima ne može raditi robot. Naime, koji robot, tko ga proizvodi, napaja, održava i je li isplativ?
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Zašto ne smijemo birati Ivu Josipovića?

HF

Fenomeni (pred)izborne groznice

hrvatski-fokus

Lukave poruke iz Cibone

HF

Nastavak slovenske “subverzivne diplomacije”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više