Hrvatski Fokus
Kultura

Arkadijski krajobrazi Denisa Kujundžića

Slika kontinentalni prostor, presijecan vodotocima, planinama, jedva primjetljivim kućama…

 
 
Slikar Denis Kujundžić iz Imotskoga, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa, njegov je rad zapažen na nizu izložbi, ističe se karakterističnim rukopisom i koloritom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/denis_kujundzic.jpg
Kujundžić najčešće slika kontinentalni prostor, presijecan vodotocima, planinama, jedva primjetljivim kućama, koje su gotovo savršeno  uklopljene u okoliš, a iznad svega lebdi plavo bijelo nebo, nebeski pokrov iznad zelenila dolina.
 
Kujundžić, naravno, vrlo emotivno reagira na poticaje prirode, nastojeći ih prenijeti ( onako kako njegovo oko  i srce vide i osjećaju) na platno, u ulju, iznimno se trudeći bljesak prirodnog kolorita sačuvati na svojim brojnim platnima, inspirirarnih stvarnim motivima iz njegovog neposrednog okruženja ali se spušta i prema moru, sjevernom i južnom dijelu, slikajući zanimljive mu teme.
 
Ponajprije od svih njegovih umjetničkih osobitosti valja istaknuti oblikovanje krajobraza, nastanak imaginacije koja neprijeporno ističe arkadijski karakter prostora, neponovljivu jednostavnost ljepote prirode, sačuvani okoliš u čijem središtu gotovo nevidljivo živi čovjek u simbiozi s naturom.
 
Kujundžićeve slike , obrađeni motivi, odišu ponosom i dostojanstvom, izvornom privlačnošću prostora koji se na sreću nije mnogo promijenio i u kojem je čovjeku dobro živjeti, baviti se poljoprivredom ili slikati, svejedno. To je stvarno nestvarni prostor, to je Arkadija, to je mikro svijet u kome priroda i čovjek pripadaju jedan drugome.
 
Kujundžić se ne obazire na raznolike mondene likovne uplive, on slika iz srca, onako ga vidi  i travu i vodu i drveće i planine i nebo, onako ga doživljava.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/denis_kujundzic_1.jpg
Njegov je kolor snažan ali odmjeren, pastozan i nježan. Isto tako, Kujundžić slika kada osjeti potrebu za tim, ne proizvodi sustavno serije slika gotovo identične, njegova svaka slika iznimne je posebnosti.
 
Opus Denisa Kujundžića doista je jedinstven u aktualnoj hrvatskoj produkciji, živopisnog je  i uzbuđujućeg kolora, fino tretiranih čovjeku bliskih motiva.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Umjetnost slikara Vladislava Avanesova

HF

Rana davno potisnute prošlosti

HF

Napile se ulice

HF

Stjepko Mamić u Europskom parlamentu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više