Hrvatski Fokus
Hrvatska

Veliki Brat na Zrinjevcu

Nacrt prijedloga Nacionalnog akcijskog plana provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti (2018.-2022.)

 
 
U nastavku pročitajte kako Veliki Brat manipulira s običnim svijetom, pa tako i s Hrvatima. Pročitajte manipulativni poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova na opasno „Savjetovanje“ o tobožnjoj zaštiti žena od strane svjetskih gospodara moći, koji se, pak, zalažu da pederi i lezbijske imaju pravo udomljavati dječačiće i djevojčice.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/marija-pejcinovic-buric-670x447.jpg
»Poštovani/a,
otvoreno je novo savjetovanje na koje ste pozvani. Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:
https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=9905
Tema savjetovanja je: Nacrt prijedloga Nacionalnog akcijskog plana provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o ženama, miru i sigurnosti za razdoblje 2018.-2022. (NAP)
Opis savjetovanja: Nacionalni akcijski planovi smatraju se najučinkovitijim sredstvom za provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti te predstavljaju službeni implementacijski okvir za primjenu normi i ostvarenje ciljeva ovih rezolucija na nacionalnoj razini. Vlastite akcijske planove provode i regionalne organizacije, među kojima prednjače EU i NATO, koje potiču svoje države članice na donošenje i provedbu istih. Vlada RH prihvatila je u srpnju 2011. godine prvi NAP za razdoblje 2011.-2014. godine. Isti je sadržavao dugoročne mjere na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu, koje su se i nakon formalnog isteka dokumenta krajem 2014. nastavile provoditi u okviru redovnih aktivnosti glavnih nositelja (MVEP, MORH, MUP i ostala nadležna tijela). Njihova provedba značajno je pridonijela podizanju svijesti i razvoju sposobnosti uključenih tijela za primjenu sveobuhvatnog, rodno osjetljivog pristupa miru i sigurnosti. Postignuti su i konkretni, značajni pomaci u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u oružanim snagama, policiji i sustavu državne sigurnosti – području koje je tradicionalno smatrano muškim. Postojeće mjere i aktivnosti bilo je potrebno revidirati u svjetlu ostvarenih rezultata te novih globalnih i regionalnih izazova koji danas utječu na položaj i ulogu žena na području mira i sigurnosti. Nacrt prijedloga NAP-a za razdoblje 2018.-2022. izrađen je i usuglašen u okviru Radne skupine (osnovane odlukom Vlade Republike Hrvatske od 18. siječnja 2018.) sastavljene od imenovanih predstavnika nadležnih državnih tijela i institucija, a u procesu je sudjelovala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Izradi je prethodila analiza i ocjena rezultata dosadašnjih mjera i aktivnosti, kao i procjena izazova u predstojećem razdoblju, uključujući nove sigurnosne rizike i prijetnje. S tim u vezi, novi NAP, u odnosu na prethodni sadrži novo poglavlje „Upravljanje sigurnosnim rizicima“ koje uvodi dva nova cilja:
1)„Rodno osjetljiv pristup kod upravljanja sigurnosnim rizicima od prirodnih i tehnoloških katastrofa i terorizma“ i
2) „Promicanje zaštite prava žena i djevojčica izbjeglica, tražiteljica azila i migrantica, s konkretnim mjerama za njihovo ostvarenje.
Osuvremenjene su i mjere u okviru većine ciljeva preuzetih iz prvog NAP-a, s posebnim naglaskom na provedbu i praćenje, koje su ojačane dodatnim mjerama. Novi NAP usmjerit će daljnje djelovanje Republike Hrvatske na promicanju ciljeva rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti. Na nacionalnoj razini omogućit će nastavak strukturirane suradnje i daljnji razvoj sposobnosti uključenih tijela za primjenu sveobuhvatnog pristupa miru i sigurnosti s naglaskom na:
– uvođenje rodne perspektive u sve procese i aktivnosti na području mira i sigurnosti;
– jačanje uloge žena u obrambeno-sigurnosnom sektoru, politici i diplomaciji te daljnje povećanje njihove zastupljenosti, osobito na rukovodećim položajima; Također će pridonijeti kontinuitetu, odnosno jačanju vanjskopolitičkog angažmana Republike Hrvatske na području Žene, mir i sigurnost
Savjetovanje je otvoreno do: 31. 1. 2019.
Srdačan pozdrav,
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova« (v.h.)

Povezane objave

Jugovići u SFRJ

HF

Velebitna svitanja

HF

Oči moje majke

HF

Lažna dekomunizacija je sakaćenje države

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više