Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Je li Subotica napokon etnički očišćena?

»Moj Ivane« na Radio Subotici

 

 

U Subotici, još početkom prošlog stoljeća najvećem hrvatskom gradu, nekom Ivanu ne smije se više čak niti slučajno čestitati imendan preko Radio Subotice (27. prosinca Sv. Ivan). E, „Moj Ivane“, dokle si tamo dogur'o! Počistilo te, etnički, skroz na skroz. Ni ime ti se, slučajno, grješkom, ne smije spomenuti, ni u pjesmi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/radio-subotica-1044-mhz-620x350.jpg
Dogodila se, slučajna kaže DJ, „erupcija“ pjesme, doduše Thompsonove pa pogodila vascelu Srbiju, kao kakav medijski Krakatau koji je onda prouzročio veleval (jap. tsunami) mržnje. To s kolikom mržnjom Srbijanci, bez izuzetka, govore i nastupaju prema Marku Perkoviću Thompsonu, poznato je. Pritom nit' on tamo pjeva, nit' mu se prodaju nosači zvuka. Ne znam doduše prati li kakva srbijanska Udba internet da bi otkrila nekog izdajnika kako sluša Thompsona – ne bih se tome čudio. Cinkare ga i po Europi, plaćaju da mu se tamo zabrani pjevanje, skupa s ovdašnjim ološem…
 
Možete li zamisliti ovakav događaj: Tomislav Žigmanov (zastupnik, hrvatski kao, u Narodnoj skupštini Srbije) dovede u Beograd Thompsona da predstavi svoj najnoviji nosač zvuka, pa malo s njim prošeta, uz pratnju srbijanskih agenata u civilu, dakako, po Knez Mihajlovoj, odvede ga nekamo na ručak… Zašto to ne bi bilo zamislivo – ta Žigmanov hvali Aleksandra Vučića, a Vučić se hvali kako je od nekakvih dvadeset i šest zahtjeva Hrvata iz Vojvodine već ispunio dvadeset i tri! Nezamislivo, živu glavu ne bi izvukli. A ovdje cajkaju srbijanski cajkani i cajke da se sve po „arenama“ praši – i nema problema. Mnogi od njih su i devedesetih četnikovali što u pjesmama, što po Srbiji, BiH pa i po Hrvatskoj – da stvar bude gora po okupiranim područjima, u vrijeme okupacije. Danas se kunu kako nisu pa eto cajkaju.
 
Nego, drugo je „pjesnik htio reći“. Neki dan u organizaciji vlasti iz Hrvatske (Milorad Pupovac) u Zagrebu je gostovao Vuk Drašković, promovirao svoj roman, po Zagrebu ga štitila, valjda, hrvatska policija, ispred i iza, promovirao, šetao, ručao i kako izvještava RTS, nije imao problema – osim slabog odaziva na promociji. Reko bi se nitko ga nije zarezivao, osim Pupovca i SNV-a, kao Vuk je promijenio dlaku. Ako je  dlaku, nit' je bradu, nit' kokardu. Kakve veze imaju ova dva i događaja i osobe? Čvrste, jake, a najjača je: da ne bi takvih sijača ideologije mržnje i obnovitelja četništva, kakav je Vuk vrlo vjerojatno ne bi bilo ni napada na Čavoglave pa ni pjesme njihovim braniteljima u čast. Thompson bi pjevao samo lirske. Pjesma pak „Moj Ivane“ nastala je kasnije, a da ovi koji ju sada mrze znaju kako se na Kupresu zna na susretu Ivana naći njih i po nekoliko tisuća, tko zna što bi si činili kad je od jednog Ivana nastala kolektivna paranoja. Plašim se za sudbinu tog bidnog subotičkog DJ-a. Ako iznese živu glavu, dajte mu politički azil.

 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

ZA Kolindu!

HF

Izložba »66« Franjevačke galerije

HF

U Buenos Airesu umro Kazimir Katalinić

HF

Plenković s Pupovcem svakako gubi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više