Hrvatski Fokus
Gledišta

Izraelski zrakoplovi su modificirani

Izraelski lovci su nakon modificiranja imali veću nosivost ubojitog
materijala za 2 tone

 
 
"Riječ je o zrakoplovima isporučenima početkom devedesetih godina u sklopu Peace Marble III. operacije modernizacije izraelske vojske. U međuvremenu su svi ti zrakoplovi ekstenzivno modificirani, pa tako jednosjedi F-16C koriste jako puno izraelske elektronike, za razliku od standardnih, Lockheedovim sustavima opremljenih, američkih F-16C. Koliko su opsežne modifikacije, najbolje pokazuje maksimalna težina zrakoplova pri polijetanju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/89_33.jpg
Američke varijante teške su oko 19 tona, a izraelska varijanta nekoliko je tona teža, pa tako neki izvori navode da je riječ o dvije i pol tone, a drugi izvori kažu da je riječ o gotovo pet tona. Izraelski lovci su nakon modificiranja imali veću nosivost ubojitog materijala za 2 tone u odnosu na originalnu američku letjelicu, što je postignuto radikalnim redizajnom krila i osnovne aerodinamičke konstrukcije. Mnoge druge modifikacije su napravljene na elektroničkoj opremi, na naoružanju i nišanskoj opremi, na navigacijskoj opremi, na kritičnim dijelovima mlaznog motora, na podvozju, dakle gotovo na svim vitalnim sistemima za funkcioniranje letjelice.
 
Sve modifikacije radila je izraelska namjenska industrija uz transfer tehnologije iz SAD-a, uz značajna poboljšanja koja su plod rada izraelskih inženjera. Ovako modificirane letjelice u realnim borbenim uvjetima pokazale su za 100% povećane borbene mogućnosti i elastičnost uporabe iako su troškovi po jednom letu i dalje ostali vrlo visoki. Primjerice, od 67 potvrđenih zračnih pobjeda ostvarenih na lovcima F-16 u dosadašnjoj 35-godišnjoj borbenoj uporabi ovih aviona, 47 su ostvarili izraelski piloti. Među najvažnijim suradnicima u svim tim silnim modifikacijama bila je kompanija Elbit Systems iz Haife, koja odlično surađuje i s američkim ministarstvom obrane preko svojih podružnica u SAD-u, gdje su radili na preinakama portugalskih F-16 prodanih Rumunjskoj prije nekoliko godina. Isti ti zrakoplovi dobili su dogradnju u američkim tvornicama prije prodaje, pa baš i ne možemo s apsolutnom sigurnošću govoriti da je problem u ugrađenoj tehnologiji. Pomalo cinični pogled na svijet rekao bi da su iznimno moćni lobisti američkih proizvođača oružja utjecali na Bijelu kuću i američke političke čelnike kako bi zaradili više novca." (prenosi jedan portal)
 

crna vrana https://narod.hr/hrvatska/amerikanci-izracunali-da-12-zrakoplova-f-16-barak-stoji-135-milijuna-dolara-nije-jasno-zbog-cega-su-hrvatskoj-ponudeni-za-500-milijuna-dolara#comment-4252451341

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Zlata Hrvoj Šipek na mukama

hrvatski-fokus

Žigmanovljev primitivizan na djelu

HF

Lažan bunjevački (do)prinos

HF

Stiže “Beli” na Pantovčak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više