Hrvatski Fokus
Kultura

Sinergija gibanja Mladena Žunjića

Korak dalje u istraživanju odnosa volumena i kretanja energije

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor je opsežnog, višeslojnog opusa, uglavnom velikih formata ulja i akrila na platnu, različite nefigurativne motivike ali uvijek, reklo bi se, istog ili sličnog snažnog kolorističkog intenziteta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/mladen_zunjic_1__3b6.jpg
Najnoviji ciklus autor je nazvao SINERGIJA GIBANJA i izveo ga svojim karakterističnim i prepoznatljivim rukopisom, ocrtavajući na platnu tragove i silnice neukrotivog i kontinuiranog gibanja, u svim pravcima i u svim ritmovima. Ponekom bi se moglo učiniti kako njegove slike sadrže simbole velikog praska i nastanka života, kaos rađanja prikazan erupcijama boje, dok bi drugi stekli dojam, kako Žunjićeve slike u prvi plan stavljaju kataklizmičke događaje, apokaliptične.
 
I doista, sve se to krije i pokazuje, osjeća i primjećuje, čuje i vidi i početak i kraj i kaos i urušavanje civilacija, uspon i pad i čovjeka i čovječanstva ali i nada i oporavak, svjetlost i energija koja se iznova giba i pokreće svijet. Na Žunjićevim slikama gotovo se može opipati, pod rukom na platnu osjetiti ritam, ritam gibanja, kretanje, stalne i nikada predvidive ritmične izmjene, uz poneku stanku koju slikar označi tihom, jedva opazivom bojom.
 
Gledatelj može pratiti nizove pravaca koji jure omeđenim prostorom platna ali i sjurujući se u dubinu , sudarajući se s drugim streličastim oblicima koji jednako tako (sumanuto ili vrlo vrlo precizno) promiču, dodirujući ili odbacujući oblake oblačića boje, od mrlje do obojane površine nejasnog oblika,prodirući i nadirući, nezaustavljivi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/mladen_zunjic_2.jpg
I novi ciklus SINERGIJA GIBANJA nosi sve već uobičajene odlike Žunjićevog slikarstva, ali jest i korak dalje u istraživanju odnosa volumena i kretanja energije, ukazujući na zajedničko djelovanje, sraslost energetskih naboja u tvorbi nove sile. I u ovom ciklusu slikar se služi izrazitim kolorom ( bez ikakve sumnje njegovom temeljnom karakteristikom) u definiranju prostora prožetog višestrukom simbolikom.
 
Mladen Žunjić realizirao je do ovih dana iznimno opsežan opus i biti će vrlo zanimljivo uskoro vidjeti strogi odabir autora i povjesničara umjetnosti, na izložbi koja bi pokazala najbolje od opusa. Zanimljivo je čekati odabir tek pretpostavljajući koji će slikarski ciklus dominirati izložbom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sjenostrah Tomislava Šilipetra

HF

Gumbekovi dani od 8. do 25. ožujka 2024.

hrvatski-fokus

Izložba Imaginarni prostori u Dubravi

HF

Žestoki ciklus apstrakcija Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više