Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Pad prometa nekretninama

Rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere

 
 
Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretninama pao je s 4 na 3 posto, a pravo produženja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete, a ne samo oni koji dijete dobiju nakon što postanu korisnici programa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/basin-1059909_1280-604x270.jpg
„Uvođenje smanjenja stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25 posto. Vjerojatno se neće značajnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest da će podaci biti točni i da će ljudi imati manje motiva za prikazivanje manjih iznosa u kupoprodajnim ugovorima, što se u prošlosti često događalo. Sve to znači da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a to će nam dati bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina“, pojasnio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.
 
Po pitanju promjena u državnom subvencioniranju kupovine nekretnina koje su najavljene za deveti mjesec 2019., Vujović smatra kakoveć sada dio kupaca računa da će koristiti te subvencije. „Zbog ovih najava produženja subvencija na kupce koji već imaju dijete vjerojatno će nastati rupa na tržištu jer oni ne će do šestog mjeseca uopće gledati nekretnine koje bi kupili“, izjavio je Vujović.
 
Unatoč najavljenim mjerama, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj u odnosu na godinu ranije porasle između 6 i 7 posto. Za sličan iznos rasle su cijene i 2017. u odnosu na 2016. godinu. Samo u Zagrebu prošle godine je zabilježen rast za 9 posto pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1.900 eura. „Trenutna situacija na tržištu je dobra, s rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima“, zaključio je Vujović.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Treba li uskoro sankcionirati i ruski plin koji stiže plinovodima?

hrvatski-fokus

Otići ili ostati u Hrvatskoj

HF

Američka ekonomija cvjeta. Zašto njezini šefovi nisu sretniji?

hrvatski-fokus

U arbitraži vezanoj uz Inu i Mol netko će izgubiti i tu nema povratka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više