Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Može li liberalna demokracija uopće preživjeti?

U Trumpovoj administraciji Trilaterala nema utjecajne osobe

 

 

U Sloveniji je sredinom studenoga 2018. održan "Kongres internacionala liberalnoga kapitalizma". Bio je to skup Trilateralne komisije na kojoj se tri dana raspravljalo na temu "Utjecaj europske osobnosti o budućnosti EU-a, migracijama i krizi liberalne demokracije". Trilateralna komisija je sada u svojevrsnoj krizi. Nema više Davida Rockefellera, umro je, a naslijedio ga je ne toliko uspješni vođa, Henry Kissinger. Trilateralna komisija od godine 1973. zalaže se za gospodarsko otvaranje, za širenje nacionalnih granica, širenje područja slobodne trgovine te uspon liberalne verzije kapitalizma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/henry-kissinger-david-rockefeller.jpg
Henry Kissinger i David Rockefeller
 
Zanimljivo je podsjetiti da je u administraciji bivšega američkog predsjednika Baracka Obame bilo jedanaest visokih dužnosnika, koji su imali vezu s Trilateralnom komisijom. Prije je to bio Zbigniew Brzezinski u administraciji Jimmyja Cartera. Iz europskega kraka trokuta valja spomenuti Jean-Clauda Tricheta, nekadašnjega šefa Europske središnje banke, sadašnjega voditelja europske grane ove organizacije. U prošlosti je europsku Trilateralnu komisiju vodio Mario Monti, a u isto je vrijeme bio i na čelu Europske komisije i talijanski predsjednik vlade!

Činjenica je da u administraciji predsjednika Donalda Trumpa Trilaterala nema utjecajne osobe. Dok je David Rockefeller samoga sebe ponosno nazivao »internacionalistom«, Trump s geslom o Ameriki, koja je na prvom mjestu, ne pripada toj političko-gospodarskoj doktrini. Trump je naklonjen izolacionističkoj politici, koja ima utjecaj prije svega u srednjoeuropskih državama. Zato je otvoreno pitanje može li (liberalna) demokracija uopće preživjeti?

 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Sram bijelaca 

hrvatski-fokus

Bruxelles protiv Kine u Europi

HF

Njemačka ima samo 579 bunkera za narod

hrvatski-fokus

Evo teoretičara urote koji stoji iza Twitterove ‘Politike dezinformiranja o krizi’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više