Hrvatski Fokus
Kolumne

Godina 2018. – godina suspenzije demokracije

Svi su bili uspješniji od političke elite

 
 
Svi krajem godine razmišljamo o protekloj godini i radimo neku bilancu koliko je bila uspješna i što očekujemo od godine koja je ispred nas, kako na privatnom tako i na poslovnom i političkom planu. Dosta ljudi donose neke odluke za nadolazeću godinu, poput redukcijske dijete, ili prestanku pušenja, kojih se na uspiju držati, već odustanu nakon kratkog vremena. Ima dosta njih koji imaju nerealna očekivanja, pa ako im se ne ostvare ostanu razočarani, stoga treba ipak napraviti analizu i postaviti događaje u pravi okvir. Mene osobno najviše zabrinjava sporo, teško ili nikako razvijanje demokratskih standarda u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/CALENDAR-2018.png
 
USPOSTAVA DEMOKRACIJE U HRVATSKOJ
 
Na referendumu održanom 19. 5. 1991. godine potvrdila se slobodno izražena volja naroda o osamostaljenju Republike Hrvatske i izlasku iz SFR Jugoslavije. Na referendumskom listiću bila su postavljena dva pitanja:
1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ?
2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi?
Na referendum je izašlo 83,56 posto stanovnika Hrvatske s pravom glasa, od kojih je 94,17 posto glasovalo za prvu ponuđenu opciju, odnosno za samostalnu Republiku Hrvatsku. Njih 4,18 % bilo je za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji, a 1,2 % listića bilo je nevažećih.
Ukupno je glasovalo čak 80-ak posto birača, što je potvrdilo želju hrvatskog naroda za demokracijom, protiv dotadašnjeg komunističkog sustava. Prvi suvremeni hrvatski izborni sustav uspostavio je ban Jelačić još 1848., proglasivši izborni red za građanski Sabor s elementima predstavničkog sustava. Idućih stotinu i pedeset godina izborni je sustav dijelio sudbinu državno-pravnog položaja Hrvatske u Austro-Ugarskoj i jugoslavenskim državnim zajednicama. Nakon Drugog svjetskog rata komunistička je vlast onemogućila političke slobode, slobodno kandidiranje i izražavanje stvarne volje biračkog tijela.
 
Nedjelja, 22. travnja 1990., pamtit će se kao jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj političkoj povijesti. Toga dana u Hrvatskoj, tada još u sastavu socijalističke Jugoslavije, održan je prvi krug prvih slobodnih višestranačkih izbora nakon 1938. Dana 30. svibnja 1990. u Zagrebu je konstituiran višestranački Sabor tada još Socijalističke Republike Hrvatske, izabran prvi put u povijesti demokratskom voljom njezinih građana. Hrvatski građani jasno su se opredjelili za demokratsko uređenje buduće svoje države. Na prvom zasjedanju dr. Franjo Tuđman postavio je u 10 točaka zadaće koje stoje pred novom demokratskom vlasti Hrvatske
1. Novi Ustav Republike Hrvatske
2. Uređenje novoga  ustavnog položaja Hrvatske u Jugoslaviji
3. Uključivanje u Europu i europeizacija Hrvatske
4. Ustanovljavanje poretka pravne države i modernizacija državne uprave
5. Korjenite promjene u vlasničkim odnosima i gospodarstvu
6. Duhovna obnova
7. Demografsko oživljavanje
8. Povratak i uključivanje iseljeništva
9. Nužnost promjena u javnim službama
10. Moralna obnove i etika rada
Kako su samo poznate te riječi hrvatskih političara i nakon 28 godina od  kada su izgovorene u Saboru. Još uvijek mantraju o nužnim promjenama, a promjena ni od kuda! Protunaravni komunistički ili socijalistički sustav ostavio nam je u naslijeđe pogubne posljedice, jer je svojom izopačenošću porušio i zagušio sve tradicionalne vrijednosti i moralno-etičke norme. To se odnosi na obitelj, školski odgoj, na profesionalnu, radnu i poslovnu etiku. Poremećaji u sustavu vrijednosti rađali su bijegom ili apatijom mudrih i sposobnih, a napredovanjem nesposobnih i bezobzirnih karijerista.Taj proces izmjena takvog poremećenog sustava vrijednosti težak  je i mukotrpan posao koji traje i dan danas i još nije završen, čemu svakodnevno svjedočimo.
 
Analizirajući točku po točku zadaće koju je pred Sabor postavio dr. Franjo Tuđman, vidi se da  su se  završile samo prve tri, a ostale do 10 zadanih nisu se još završile, ni nakon 28 godina. Duhovna obnova, u suprotnom smjeru! Umjesto da se izgrađuju i pospješuju hrvatske vrijednosti, naturaju nam se ponovno yugokomunističke vrijednosti, točka 6. Demografsko oživljavanje je odavno propalo sa 380.000 iseljenih iz Hrvatske, točka 7. Iseljeništvu su ukinuli 8 zastupničkih mjesta u Saboru i dali zastupnicima manjina, koje sada ucjenjuju i kroje vlast, umjesto da se iseljeništvo uključi u Hrvatsku, povećao se broj zastupnika manjina, točka 8. Javna uprava nikako da se smanji i demokratizira,  jer su u tim službama stranački uhljebi, koji su glasački stroj za vladajuće,  točka 9. Upravo zbog loših Vlada, koje nisu radile u interesu hrvatskog naroda , bez obzira na političko opredjeljenje, taj proces nije i neće biti završen.
 
Nakon smrti dr. Franje Tuđmana 10. prosinca 1999. godine i dolaskom na vlast koalicije na čelu s Ivicom Račanomu 2000. godine, u sklopu detuđmanizacije ukinut je Županijski dom Sabora, ukinuti su ili isprevrtani svi praznici koji su bitni u stvaranju hrvatske države, da se unese zbrka. Kao primjer navodim 30. svibanj koji je bio Dan državnosti, jer je na taj dan ustanovljen prvi sastav demokratskog Sabora RH, da bi ga kasnije proglasili Danom hrvatskog Sabora.
Učinili su to bivši komunisti koji ne mogu prihvatiti demokratske standarde, nakon što su oni bili jedina vlast koja je odlučivala o životu i smrti običnog čovjeka. Htjeli su poništiti svaki spomen na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države. To je bio veliki korak unazad u razvoju demokracije u Hrvatskoj.
 
MEDIJI U REPUBLICI HRVATSKOJ
Moram najprije citirati Povelju UN-a o slobodi mišljenja, kao i USTAV RH, koji izrijekom jamči slobodu mišljenja.
POVELJA UNo ljudskim pravima
Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.
USTAV RH
Članak 38.
Jamči se sloboda miš­­­lje­­­nja i izražava­­­nja misli.
Sloboda izražava­­­nja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćava­­­nja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osniva­­­nje svih ustanova javnog priopćava­­­nja.Zabra­­­njuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještava­­­nja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.
 
Mediji imaju presudnu ulogu u razvoju demokratizacije društva. Novinari su svugdje bili napredna snaga, koja je razotkrivala sve negativnosti u društvu i državu, čime su pridonosili razvoju demokratskih standarda u društvu. Međutim u hrvatskoj mediji su ti koji koče razvoj hrvatskog demokratskog društva,  vraćajući nas  u jednoumlje i vrijednosti koje su vrijedile u bivšem jugokomunističkom sustavu. To su predstavnici starih yugo struktura, koji nikako ne mogu prihvatiti postojanje bilo kakve hrvatske države.
Bivši novinari Ferala, satiričko politički tjedniklijevog usmjerenja. Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić, prešli su u Novosti SNV-a Milorada Pupovca i neprestano podrivaju integritet i suverenitet RH. Ne trebam ni napomenuti da se financiraju iz Proračuna RH, koji punimo svi mi porezni obveznici u RH. Na njihovu portalu u impresumu piše "Podrška Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske". Kritika je jedno, poduprta dokazima i argumentima, ali izrugivanje sa Ustavom propisanim obilježjima RH, Himnom, zastavom i grbom, jest poznavajuči njihovo protuhrvatsko djelovanje, javno ponižavanje RH, zamaskirano satirom. Huškačko-propagandno novinarstvo isto tako protiv RH, ne može pridonijeti  razvoju demokratskog društva. Svježi primjer je agitiranje i zabrana predavanja Julienne Bušić, gdje je zabrana inicirana sa portala "Telegram". Uvođenje zabrana i cenzura protivno je i Povelji UN i Ustavu RH. To je znak pomračenja i ispiranje umova, koji nas vraćaju u doba komunističke diktature! Blokade na društvenim internetskom mrežama je isto cenzura i to bez prava na progovore  i žalbe, opravdavana kućnim pravilima ponašanja privatne kompanije. Bez obzira na to što su to privatne kompanije, one se moraju držati Povelje UN-a, koja po tom pitanju kaže"Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice." Jasno i nedvosmisleno piše "bilo kojeg medija i bez obzira na granice".
 
ODNOS VLADAJUĆIH PREMA VLASTITOM NARODU ILI PREMA BIRAČIMA
 
Vladajuća politička "elita" u RH ponaša se kao da su Bogom dani  i postavljeni na vlast, samo da ispunjavaju želje stranih centara moći, da nature njihove globalističke zakone, koji su u suprotnosti svemu što predstavlja hrvatski narod. Uopće se ne obaziru na to da su izabrani da brane interese glasača koji su ih izabrali, već su DOBRE SLUGE, LOŠIH STRANIH GOSPODARA, što je pogubno za samosvojnost RH, jer nas stavljaju u ponižavajući položaj običnih slugu pokornih. To je strašno; Jedan hrabar i ponosan hrvatski narod, koji se krvavo izborio za svoju slobodu, pretvaraju u sluge pokorne Globalizacije svjetskih sila i EU-a!
 
Što je Istanbulska konvencija, nego uvođenje rodne ideologije, na štetu kršćanskog nauka katoličke vjere, koje su vjernici 86,28 % stanovnika Hrvatske? Znači da je Vlada pljunula u lice 86,28 % građana Hrvatske! Shvaća li to predsjednik Vlade Andrej Plenković? Prihvaćanje Marakeškog sporazuma, predstavlja islamizaciju Hrvatske! U većinski katoličko stanovništvo useljavaju migrante, koji će svojim brojnim obiteljima ubrzo nadmašiti broj domicilnog stanovništva sa malim obiteljima. Zatim je tu i socijalna komponenta. Naši ljudi i cijele obitelji iseljavaju, Uljanikovi radnici, radnici 3. maja, ostaju bez posla, nemaju što djeci dati jesti, ali za migrante ima i za stan i za život i posao. Tako Vlada tjera radnike brodograditelje na rad van Hrvatske, a Hrvatsku naseljava migrantima!!! IDS je na čelu s Ivanom Jakovčićem upropastio Uljanik, a sada se "velikodušno" odriče novogodišnjeg domjenka, da bi kao pomogli radnicima Uljanika i ta ušteđana sredstva uplatili u korist radnika Uljanika. Kako licemjerno i jadno!
 
REFERENDUMSKE INICIJATIVE – Ili kako su političke vlasti zaobišle demokraciju i ustavni poredak
 
Referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje sakupile su dovoljno potpisa, za raspisivanje referenduma, ali je Vlada pomoću Apisa i ministra Kuščevića poništila. Donosim izdvojeno mišljenje jednog od suca ustavnog suda; https://www.glas-koncila.hr/je-li-u-hrvatskoj-ugrozen-referendum-izdvojeno-misljenje-ustavnoga-sudca-rasvijetlilo-je-prave-namjere-protivnika-referenduma/ Pri samom sakupljanju potpisa riječki gradonačelnik zabranio je sakupljanje potpisa, u gradu Rijeci. Isto je postupio i puljski gradonačelnik.
 
"Dominira drastično nezakonito i protuustavno postupanje čelnika"
»Cijelim slučajem, kako ga ja vidim, nedvojbeno dominira drastično nezakonito i protuustavno postupanje čelnika izvršne vlasti na lokalnoj razini. On je svoju isključivo servisno-tehničku pomoćnu ulogu osiguravanja prostornih uvjeta za provedbu prikupljanja potpisa u tzv. predreferendumskoj fazi postupka pokušao (i u tome očito uspio) pretvoriti u poziciju političkoga komesara koji na području ‘svoje’ lokalne jurisdikcije ne dopušta svjetonazorski i politički ‘neprihvatljive’ sadržaje, uključivo i referendumske inicijative, posve neovisno o ustavnoj i zakonskoj regulaciji ove problematike (‘Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim!’).«
"Sprječavanje prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu izravno potkopava samu bit prava na referendum." »Čvrstoga sam uvjerenja da je Ustavni sud bio ovlašten i ujedno dužan bez odgode intervenirati na osnovi članka 89. u vezi s člankom 96. Ustavnoga zakona i lokalnoga čelnika prisiliti (izravnim upozorenjem ili putem ministra uprave) da se pokori zahtjevima pravnoga poretka,odnosno članku 5. Ustava, prema kojem je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.«
»Upravo taj oblik ustavom predviđene i zajamčene neposredne demokracije (u njegovoj nužnoj prethodnoj fazi prikupljanja potpisa za upućivanje zahtjeva Hrvatskom saboru za raspisivanje referenduma) voljom gradonačelnika potpuno je suspendiran na ‘javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka’!Tako je Andrej Plenković uspio otkloniti i zahtjeve za referendum kao najdemokratskijeg načina izražavanja volje naroda. To je još jedan primjer nedemokratskog gušenja prava na referendum prikrivenog iza učinjenog "Sve po zakonu" Evo tako su političke vlasti zaobišle demokraciju i ustavni poredak
 
ŠPORTAŠI SU JEDINA SVIJETLA TOČKA U HRVATSKOJ
 
Športaši se jedini koji zdušno brane interese Hrvatske, oni predstavljaju Hrvatsku u najljepšem svijetlu na svijetu! Uspjesi koje su postigli športaši, gleda ih i divi im se cijeli cijeli svijet. Oni su najbolji promotori Hrvatske po svijetu, mnogi i bez državnog novca, entuzijasti!
1. Svjetsko srebro nogometaša
2. Janičine olimpijske medalje
3. Rukometno olimpijsko zlato
4. Osvajanje Davis cupa
5. Olimpijsko srebro košarkaša
6. Osvajanje teniskog Grand Slama
7. Vaterpolsko olimpijsko zlato
8. Atletske olimpijske i svjetske medalje
9. Veslačke svjetske i olimpijske medalje
10. Mavrović za svjetski tron, Hrgoviću olimpijska medalja
 
Dana 16. srpnja 2018. godine priređen je spektakularan doček u Zagrebu za nogometnu reprezentaciju, koja je osvojila srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Narod je neviđeno s velikim oduševljenjem dočekao nogometaše. Takvu provalu oduševljenja nismo doživjeli ni u danima stvaranja hrvatske države. Ali uplašili se vladajući kada su vidjeli ogromnu masu svijeta na ulicama. Preplašili se snage naroda i naredili da se ugasi mikrofon na Trgu bana Jelačića, kada je M. P. Thompson trebao zapjevati! Koje li sebičnosti, terora nad masom svijeta, samo da se narod ne bi bez ijednog incidenta zabavlljao? Nevjerojatno kojim se metodama služe? Reakcije širom svijeta i u iseljeništvu, snimke sa oko pola milijuna ljudi koji su dočekali nogometaše, obišle su svijet. Tu se vidjela snaga naroda i potencijal koji narod ima, samo ako zatreba, i zato su se vladajući uspaničili do te mjere da su naredili isključivanje mikrofona i prekid slavlja.
 
Nakon Zagreba, doček je organiziran i u Zadru, Splitu, Varaždinu, Donjem Miholjcu i u više drugih gradova. Tom prigodom organizirano je zajedničko gledanje finalne utakmice i u pulskom amfiteatru, puljski gradonačelnik velikodušno je ustupio Arenu za finale. Nisam vidjela toliku masu ljudi koji su se u kolonama slijevali prema Areni, ni toliko hrvatskih zastava, šalova i drugih navijačkih rekvizita u Puli. Bilo je veličanstveno vidjeti da se i u Puli, može sakupiti mnoštvo sa hrvatskim nacionalnim obilježjima. To je taj potencijal, koji hrvatski narod treba iskoristiti da usmjeri društvo prema demokratskim standardima i pravim hrvatskim vrijednostima i to je taj potencijal koji daje garanciju za budućnost Hrvatske.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Kraj i krah multinacionalnih institucija

HF

DORH na vratima PPD-a

hrvatski-fokus

Plenković i Njonjo ogadili javni diskurs kao nitko prije

hrvatski-fokus

Kompanije prodaju, a Hrvati iseljavaju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više