Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Država forsira HEP na zakup LNG-terminala?!

Još jedan poziv na dopunu ponuda za zakup kapaciteta terminala

 
 
LNG Hrvatska poslala je tvrtkama zainteresiranima za zakup kapaciteta budućeg LNG-terminala na Krku poziv na "nadopunu ili dodatne obvezujuće ponude" za zakup kapaciteta. Naime, da bi se terminal kapaciteta 2,6 mlrd m3 mogao graditi na ekonomskoj bazi trebao bi biti realiziran zakup bar 1,5 mlrd m3 plina, no to nije ni blizu jer je do 21. prosinca 2018. zaprimljen obvezujući interes za zakup tek 520 mil m3 plina. Kako je do sada poznato najveću obvezujuću ponudu za zakup u zadnji čas pod pritiskom politike poslao je HEP koji je bukirao čak 400 mil. m3 plina. Inače, tvrtka za svoje potrebe troši 500-600 mil. m3 plina godišnje, a za potrebe tarifnih kupaca u svojstvu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu kupuje još cca 600 mil m3 plina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/ob5-20150701094441869.jpg
Interes za zakup iskazala je i INA sa 100 mil. m3 godišnje a javio se i mađarski MET Croatia Energy Trade, ranije u vlasništvu MOL-a, ali s neobvezujućom ponudom simboličnih 300.000 m3/god što je neočekivano, jer se na ovakav natječaj u pravilu daje obvezujuća ponuda. LNG Hrvatska od 7. do 14. siječnja sada od zainteresiranih traži veći zakup. To se može shvatiti i kao pritisak na elektroprivredu koja nije plinska tvrtka i plin može kupiti po komercijalno znatno boljim uvjetima nego da ga dobavlja preko LNG-terminala na Krku. Spasitelj projekta trebao je biti mađarska elektroprivreda MVM, koji je produžena ruka mađarske vlade no ta tvrtka nije se javila na natječaj. 
 

N. D., www.energetika-net.hr

Povezane objave

Griješi li Europa sa sankcijama na rusku naftu?

hrvatski-fokus

Allianzov barometar rizika

hrvatski-fokus

Hrvatska država obiteljskog turizma

HF

Visoko plaćeni izvršni direktori zabave (u prosjeku 31,66 milijuna dolara), 2022. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više