Hrvatski Fokus
Kultura

Nesputana gesta Manuele Mandić

Nova nada hrvatskoga slikarstva

 
 
Teško je procijeniti koliko hrvatskih likovnih umjetnika trenutno ili duže vremena živi i djeluje u inozemstvu, nastojeći ostaviti svoj trag, kako u zemlji u kojoj žive ali isto tako i u domovini. Akademska slikarica Manuela Mandić, jedna je od njih, diplomirala je nedavno na na širokobriješkoj Akademiji likovnih umjetvosti, izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/a45dcc3194d2c5b5f4c1814adad970d9_XL.jpg
Iako grafičarka po obrazovanju, Manuela Mandić se hrabro okreće i prema slikarstvu, njegujući motiviku koja se može pronaći i na njezinim grafikama.
 
Nedavno je dovršila više slika velikog formata u trobojnoj kombinaciju, konfrontaciji žute, zelene i crne, tri dominantne boje koje prekrivaju gornji, srednji i donji dio slike, poput tri pola, tri odvojena, udaljena svijeta no prisiljena na sučeljavanje ili pak crveno bijele u sličnim turbulentnim odnosima
 
Nesputana gesta Manuele Mandić kreirala je zanimljivo i intrigantno djelo, sugestivnog i eruptivnog kolorita, nezaustavljive geste, brze i odlučne kretnje rukom koja mora savladati, prevladati opasnu bjelinu praznoga platna, koja se naravno, kao i uvijek, odupire bilo kakvoj težnji za vlastitim nestajanjem i utapanjem u žestoku kolorističku kompoziciju.
 
Novi ciklus Manuele Mandić svjedoči o oslobođenoj moći, o snazi koja izvire, izbija iz unutarnjosti i pretvara u kolorističko znakovlje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/eaca629f577f02e531e91d2b31cea0a2.jpg
Oduvijek sam doživljavao rad na velikom formatu kao doista nešto posebno, iako se mnogi  autori teško odlučuju na te formate, držeći ih neprodajnim i teško izloživim.
 
Njezin novi ciklus otvara mogućnost kretanja prema gotovo nenaslutivim horizontima umjetnosti. Manuela Mandić se ne ustručava, hrabro i odlučno ide dalje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Rukohvat zvijezda

HF

Dalmacijo, zašto li te volim?

HF

I neka mu je laka zemlja

HF

Ideja bilježenja poznatih lica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više