Hrvatski Fokus

Pupovac bez demokratskoga izbornog legitimiteta

 
 
Omraza koja je velikim dijelom zahvaljujući upravo političkom projektu i politici Andreja Plenkovića i „gremija“ stvorena u hrvatskome društvu prema članu (ne)formalne vladajuće koalicije dr. Miloradu Pupovcu, širi se neutemeljenim i pogrješnim poistovjećivanjem neopravdano i nepravedno na cijelu srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj, zbog toga što je navodno dr. Milorad Pupovac  njezin „izabranik“ i vodeći politički predstavnik. A to je na izbornim rezultatima neutemeljena konstrukcija, mistifikacija i političko podmetanje, jer vrlo mali broj hrvatskih državljana srpske nacionalnosti po posebnom biračkom pravu glasuje za manjinske izborne liste u XII. izbornoj jedinici. Na prijevremenim izborima za 9. saziv Hrvatskoga sabora 11. rujna 2016.g. u popis birača bilo je upisano 138.539 birača pripadnika srpske nacionalne manjine, a u XII. izbornoj jedinici glasovalo ih je 19.561 ili  svega 14,12  posto. Dr. Milorad Pupovac dobio je 16.166 glasova birača što je samo 11,66 posto biračkoga tijela. Tako da dr. Milorad Pupovac te njegova politička stranka SDSS i u kontekstu posebnog biračkog prava nemaju niti najskromnijim demokratskim standardima  razmjeran i primjeren izborni legitimitet i političku potporu srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/xii-izborna-jedinica-ad9f21a5ce9b5700bf16963c723613f4_view_article_new.jpg
No, unatoč tome što se zastupnici nacionalnih manjina biraju po posebnom biračkom pravu, oni što bi politički i ustavnopravno bilo razmjerno i logično nemaju i isti takav tj. poseban politički mandat u parlamentu, nego paradoksalno te politički i ustavnopravno nelogično u  Saboru imaju – opći politički mandat! A što je protivno najvišoj vrijednosti ustavnog poretka o jednakosti i ravnopravnosti državljana iz članka 3., i jednakim pravima iz članka 14. Ustava Republike Hrvatske. Iz posebnog biračkog prava politički i ustavnopravno  razmjerno i logično trebao bi te i može proizlaziti samo i jedino isti takav tj. poseban politički mandat u parlamentu, a nikako i nipošto – opći politički mandat!
 
Kada se tome doda i bitna činjenica da je većina pripadnika srpske nacionalne manjine u proturječnim, vrlo osjetljivim, neizvjesnim te složenim i teškim ratnim društvenim uvjetima ostala lojalna svojoj domovini Hrvatskoj, a više od 10.000 ih je aktivno sudjelovalo u  postrojbama Hrvatske vojske u Domovinskom obrambenom i osloboditeljskom ratu, moralo bi biti čak i onima u hrvatskome društvu koji previše ne drže do vlastite inteligencije, zdravog razuma, znanja i samopoštovanja; da je na izbornim i političkim činjenicama neutemeljeno te stoga krajnje iracionalno, nerazumno, kontraproduktivno i štetno saborskog zastupnika bez demokratskim standardima primjerenog  izbornog legitimiteta i političke potpore srpske nacionalne manjine – dr. Milorada Pupovca, na bilo kakav način i u bilo kojem vidu poistovjećivati odnosno sinonimizirati s tom istom srpskom nacionalnom manjinom!  
 
Plenkovićev legitimitet neprimjeren demokratskim standardima. No, dr. Milorad Pupovac nije i jedini političar bez demokratskim standardima razmjernog i primjerenog izbornog legitimiteta, jer njegov koalicijski partner i suradnik te trenutni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ima također takav ali dvostruki demokratski deficit! Na prijevremenim izborima za 9. saziv Hrvatskog sabora koji su održani 11. rujna 2016.g., u birački popis bilo je upisano ukupno 3.799.609 birača i oni tvore biračko tijelo. HDZ-ove izborne liste s HRAST-om kao koalicijskim partnerom u IX. i HDS-om u X. izbornoj jedinici, u svih jedanaest izbornih jedinica dobile su zajedno ukupno 682.687 glasova birača što je samo 18,00 posto biračkoga tijela i to znači da je tek svaki šesti birač  od ukupne brojke koliko ih je bilo upisano u popis birača glasovao za HDZ-ove izborne liste!  A izborni legitimitet  koji se mjeri sa samo 18,00 glasova biračkoga tijela  doista je svjetlosnu godinu  daleko od izbornoga legitimiteta razmjernog i primjerenog demokratskim standardima, koji i kakav daje demokratsko političko pravo na obnašanje vlasti.
 
Vlast koja nema demokratskim standardima razmjeran i primjeren izborni legitimitet je – tiranija! Ali, to nije i sve glede izbornoga legitimiteta primjerenog demokratskim standardima, jer Andrej Plenković nema izborni legitimitet razmjeran i primjeren demokratskim standardima ni u svoj stranci HDZ-u, što znači da ima dvostruki demokratski deficit glede izbornoga legitimiteta. Naime, 17. srpnja 2016.g. održani su tzv. „izbori“ za predsjednika HDZ-a koji su bili nekompetitivni i stoga apsolutno nedemokratski jer Andrej Plenković kao u najboljim vremenima realnog socijalizma nije imao protukandidata! HDZ-e je tada imao 208.277 članova koji po dobro poznatoj totalitarnoj matrici, nisu imali slobodu odnosno mogućnost biranja jer je istaknut samo jedan kandidat. No, unatoč tome što nije imao protukandidata Andrej Plenković dobio je samo 97.823 glasa članova HDZ-a ili tek 46,96 posto, što znači da je svoj glas odnosno političko povjerenje i potporu Andreju Plenkoviću kao predsjedniku Stranke dalo manje od 5o posto odnosno manje od polovice od ukupne brojke članova HDZ-a! Dakle,  Andrej Plenković opet bez izbornoga legitimiteta razmjernog i primjerenog demokratskim standardima, samo ovdje na razini političke stranke tj. HDZ-a.
 

Erih Lesjak

Povezane objave

Komu smeta Osječka televizija?

HF

Djeca iz tišine javnog prostora

hrvatski-fokus

Plenkovićeva Vlada u službi zloduha novca protiv hrvatskoga naroda

hrvatski-fokus

Predsjednički su izbori ostavili trajne posljedice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više