Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dnevnik na hrvatskom bez Hrvata

Urednici desetljećima pokazivali besramnu ravnodušnost prema progonu Hrvata, posebno srijemskih

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka „Progon uz znanje vlasti“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 825 od 8. veljače 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/logo-rtv_sr_lat.png
Više od dvadeset godina od progona Hrvata iz Vojvodine djelatnici u krovnim hrvatskim institucijama ovdje, dobro plaćeni za svoj posao, sporadično i izuzetno šturo su govorili o tome, a „Hrvatska riječ“, „jedini relevantni tjednik na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji“, također je o tome retko i neangažirano pisao, što se odnosi i na takozvani Dnevnik na hrvatskom jeziku RTV2. Djelatnici i u ovim medijima su plaćeni za svoj posao, a svi zajedno su desetljećima pokazivali besramnu ravnodušnost prema progonu Hrvata, posebno srijemskih.
 
Onda je dvadeset i tri godine poslije tih događaja Vojvođanski građanski centar iz Novog Sada pokrenuo projekat „Nepodobni građani“ s ciljem da istina o tom progonu izađe na vidjelo. Odmah su reagirali Tomislav Žigmanov i njegova tadašnja desna ruka, Slaven Bačić, te „Hrvatska riječ“ u br. 631 od 15. svibnja 2015. godine objavljuje da je „otvaranje“ projekta „Nepodobni građani“ upravo održano u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici i da je sudionike pozdravio dr. Slaven Bačić. Uz sliku Tomislava Žigmanova „Hrvatska riječ“ je ispunila svoju zadaću, a stvar je u svoje ruke uzeo uslikani, inače nosilac projekta uništenja svega što je hrvatsko ovdje u Srbiji.
 
     
Tako je projekat „Nepodobni građani“ predstavljen još samo u Osijeku 25. studenog 2015. godine (pol godine poslije „otvaranja“ u Subotici). U Osijeku je  Ivana Andrić Penava (?!) govorila o projektu i rekla da je oko 20 osoba (od desetine tisuća) iz Kukujevaca, Gibarca, Morovića, Beške, Petrovaradina, Rume, Srijemske Kamenice, Čerevića, Beočina i Hrtkovaca svjedočilo o događajima iz devedesetih godina u Srijemu, a pravi inicijatori i nosioci projekta, Željko Stanetić i Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra, ovdje su bili statisti i rekli su da postoji nedostatak kadrovskih i tehničkih resursa za bržu provedbu projekta. Bili su fini i skromni pa nisu rekli da nedostaje novac! Dakle, pol godine od kako se Tomislav Žigmanov slikao s nosiocima projekta „Nepodobni građani“, koji su mu došli na noge u Suboticu, nije im pomogao, iako sav novac i resurse namjenjene svim Hrvatima u Republici Srbiji praktično drži u svojim rukama, jer je apsolutno na sva mjesta postavio samo svoje poslušnike!
 
Kroz projekt „Nepodobni građani“ promovirao je sebe, što stalno čini, te par svojih najodanijih poslušnika, pa se (uz honorare) i sam slikao i u Osijeku. Rezultat: Hrvati, posebno obitelji onih ubijenih u Srijemu, od svega toga nisu imali baš ništa, što se moglo i očekivati čim je zaluđivač 57.900 Hrvata u Republici Srbiji i još milijune u Hrvatskoj (i šire) „podržao“ ovaj projekt.
Poslije toga taj predsjednik jedine relevantne hrvatske političke stranke u Republici Srbiji (kako ju on naziva), zastupnik svih Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predstavnik ovdašnjih Hrvata u Međuvladinom mješovitom odboru Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine, ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata, predsjednik Nakladničkog vijeća NIU “Hrvatska riječ” i nosioc svih drugih funkcija kada su u pitanju Hrvati ovdje, godinama nigdje ne govori o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini (ne daj Bože u srbijanskoj Skupštini kao “zastupnik” Hrvata)!
 
Opet o tom mora netko drugi: u Medija centru u Beogradu, 31. siječnja 2019. godine,  Jovana Kolarić, Ivana Žanić i Vesna Abjanović ispred Fonda za humanitarno pravo predstavljaju Dosije “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”. I, kao Šešelja opet u Hrtkovcima, evo i Žigmanova opet na svom terenu! Slika se, daje “mudra” priopćenja i zahvaljuje Jovani, Ivani i Vesni na hrabrosti i “dobro obavljenom (njegovom) poslu”!!! No, one ga, poučene iskustvom, nisu dale njemu i njegovim plaćenicima, pa imamo veliku nadu da će stvar isterati do kraja, jer gospođa Vesna Abijanović iz Morovića, za čijeg oca i strica se ništa ne zna 28 godina i čija je baka (mati ova dva nesretnika) umrla od tuge u izbjeglištvu u Osijeku, kaže:
Do god živim ne ću odustati od traganja za mojim ocem i stricem!
Za to vrijeme se plaćeni Hrvati igraju mrtvim Hrvatima iz Srijema i kroz to  promovišu sebe u “brizi” za Hrvate ovdje i uzimaju sve više i više novca od poreskih obveznika i iz Srbije i iz Hrvatske.
 
O ovom vrhuncu cinizma i beščašća Tomislava Žigmanova i njegovih poslušnika pisao sam u prošlom otvorenom pismu, ali jučer, 8. veljače 2019. godine, u br. 825 “Hrvatska riječ” (veliki saučesnik u besramnoj ravnodušnosti prema zločinima nad Hrvatiima u Vojvodini) objavljuje članak „Progon uz znanje vlasti“. Plaćena dopisnica „Hrvatske riječi“ iz Srijema prvi put na tri stranice piše o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini, prije svega ubijenim srijemskim Hrvatima (Bunjevaca, srećom nema) i „otkriva Ameriku“ da je to bilo uz znanje vlasti!!! Znala je, eto, vlast ali nitko od plaćenih Hrvata nije o tome do sada znao ništa! A glavna urednica „Hrvatske riječi“ u svojoj uvodnoj kolumni sličnog sadržaja, pod naslovom „Tko sve zna“, između ostalog piše:
Naš tjednik će od slijedećeg broja objavljivati dijelove ovoga Dosijea, na čemu smo zahvalni FNP-u, kako bismo omogućili da se čuje istina.
Tek od 825. broja „Hrvatske riječi“, čiji svaki broj košta 5.000 eura namjenjenih za dobrobit svih Hrvata ovdje, će nam sukcesivno i djelimično otkrivati pravu istinu!!!
A preko cijele naslovne stranice ovog broja saznajemo konačno i pravi uzrok zašto je sve do sada ovako: Ravnodušna javnost!
 
Tomislav Žigmanov i svi oni koji su Hrvati za novac nisu javnost! Poslušnici su u cinizmu i beščašću nadmašili svog učitelja. A ovaj na svom twitteru (odmah pored zahvale gospođi Abjanović) brine brigu i o tretmanu Jelene Karleuše u hrvatskim medijima, koji se (tretman) loše odražava, kako on kaže, na vidljivost ovdašnjih Hrvata u Republici Hrvatskoj!!!
 
Ovo je inače najposjećeniji twitt Tomislava Žigmanova do sada, a pogledajte i vi (obvezno spot u članku) o čemu sve mora brinuti Tomislav Žigmanov da mi Hrvati, posebno srijemski, ne bismo postali potpuno nevidljivi.
https://www.vecernji.hr/showbiz/karleusa-se-hvali-idilom-ali-ovaj-potez-njenog-supruga-govori-suprotno-1299228 …
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Siroče

HF

POGLED IZ TORONTA – U šumi se, po pravilu, kote životinje

hrvatski-fokus

Predsjednik kontinuiteta sunovrata

hrvatski-fokus

Priznanje Michaelu Palaichu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više