Hrvatski Fokus
Kultura

Kolekcija Marinko Sudac

Izložba 'Paralelni narativi' u Galeriji umjetnina Split

 
 
U sklopu Noći muzeja 2019. u Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je izložba 'Paralelni narativi'. Izložbom 'Paralelni narativi' Galerija umjetnina u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac kroz postav muzejskih zbirki koji pokriva razdoblje od 1909. – 1969., splitskoj publici predstavlja povijest avangardne umjetnosti koja sada u postavu i zbirci muzeja uopće ne postoji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/Ludwig-Goes-Pop-180.jpg
Zbirka Galerije umjetnina odličan je primjer institucionalnih politika koje su u XX stoljeću izbjegavale ili zanemarivale proučavanje, skupljanje i obrađivanje umjetničke prakse koja se kritički odnosila prema društvenom kontekstu vremena svog nastanka i inovativno prema prevladavajućem estetskom kodu. Posljedica ovakve djelatnosti je da publika uopće ne poznaje avangardnu umjetnost te stoga ne samo da nema potpunu predodžbu o umjetnosti 20. stoljeća, već niti može, niti želi razumjeti suvremenu umjetničku produkciju koja je pretežno utemeljena na praksi i estetici povijesnih avangardi.
Izložba u vitrinama i na zidovima kroz postav moderne umjetnosti predstavlja njoj u vremenu paralelnu avangardnu produkciju. Na taj će način publika konačno kroz period od više mjeseci moći upoznati cjelokupan raspon, te koncepcijsku i stilsku dinamiku koji su obilježili umjetnost XX. stoljeća.
 
Umjetnici na izložbi: Aleksandar Srnec, Andraž Šalamun, Antun Motika, Bogdanka Poznanović, Boris Bućan, EXAT 51, Futuristički manifesti, GEFF festival (dokumentacija), Gorgona, Harold Pinter, Ivana Tomljenović-Meller, Ivo Gattin, Iztok Geister Plamen, Josip Seissel, Josip Vaništa, Julije Knifer, La testa di ferro, Marijan Jevšovar, Marijan Molnar, Marko Pogačnik, Milenko Matanović, Naško Križnar, Nuša i Srečo Dragan, OHO grupa, Radomir Damnjanović Damnjan, Slobodan Tišma, Tok grupa, Tomaž Šalamun, Tomislav Gotovac, Traveleri, Victor Vasarely, Vlado Martek, Zenit, Željko Hegedušić.
 
Kolekcija Marinko Sudac iz Zagreba obuhvaća umjetnička djela idejno progresivne avangardne, neoavangardne i postavangardne umjetnosti te morfološki i po konceptu sličnih umjetničkih pojava i raznorodnih praksi eksperimentalne umjetnosti nastalih u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća sve do pada Berlinskog zida.
Heterogena Kolekcija sadrži velik broj umjetničkih djela: od umjetničke i stručne korespondencije, ponekad čitavih arhiva i biblioteka, slika na platnu, crteža, kolaža, grafika i drugih slikarskih i grafičkih tehnika, preko umjetničkih fotografija, dokumentarnih fotografija, fotograma i drugih fotografskih eksperimenata, filmskih zapisa i eksperimentalnih antifilmova, do umjetničkih koncepata, projekata, nacrta, skulptura, objekta, instalacija i ambijenata. Interesno područje istraživanja Kolekcije zahvaća prostor od Baltika do Crnog mora, s posebnim naglaskom na teritorij Središnje i Istočne Europe. Sakupljačka strategija kolekcionara usmjerena je na sustavno otkrivanje, istraživanje i promoviranje avangardnih praksi koje su uslijed povijesnih, društvenih i političkih okolnosti bile marginalizirane, zabranjivane te katkada u potpunosti negirane. U tom smislu Kolekcija je u odnosu na već postojeće europske umjetničke funduse regionalno jedinstvena te predstavlja neiscrpan izvor za proučavanje avangardne umjetnosti i svojevrsnu dinamičnu platformu za razmjenu znanja o fenomenu avangarde.
 
Avangardna umjetnost ove regije tijekom cijelog svog povijesnog djelovanja bila je u toku, ponekad i predvodnica, sa zbivanjima na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Od prvih, povijesnih avangardi, sve do neoavangarde i Novih umjetničkih praksi, umjetnici s ovih prostora bili su povezani s ključnim osobama i događanjima na europskoj umjetničkoj sceni 20. stoljeća. Bogata osobna korespondencija umjetnika, kritičara, kustosa i teoretičara, kao i poneki cjelokupni arhivi umjetnika ili umjetničkih događanja, pokazuju povezanost i međuutjecaj umjetnika bivše Jugoslavije, bivšeg Istočnog bloka i europskog Zapada. O tome svjedoče brojne studijske i retrospektivne izložbe, manifestacije, popraćene relevantnim opsežnim publikacijama ili pojedinačnim studijama, stručnim periodikama, izdanim u okviru istraživačkih projekta i u suradnji s brojnim važnim institucijama, stručnjacima, teoretičarima, povjesničarima umjetnosti i umjetnicima iz cijelog svijeta.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Koncert Prijatelja šansone ‘Rendez-vous s Edith Piaf’

hrvatski-fokus

Panonska odiseja Bele Hamvasa

HF

Sašo Sedlaček u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Rana sjećanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više