Hrvatski Fokus
Religija

Viktor, kardinalova pobjeda

Predstavljena knjiga Marlona Macanovića o našem blaženiku

 
 
Povodom 120. obljetnice rođenja Alojzija Viktora Stepinca (8. 5. 1898.) i 20. godišnjice proglašenja blaženim (3. 10. 1998.), u Splitu je predstavljena knjiga Marlona Macanovića „Viktor, kardinalova pobjeda”. Knjigu su uz autora predstavili doc. dr. fra Domagoj Runje i prof. Mate Šimundić. „U svjetlu činjenica da smo prošle godine proslavili dvije velike obljetnice vezane za bl. kardinala Stepinca, pronašao sam motiv za pisanje knjige. Nadalje, dodatni razlog je bio što je svete uspomene, bl. Stepinac predmet moga vjerničkog divljenja oduvijek. Uz to, imam i stručno-znanstveni interes kao magistar prava i ljubitelj povijesti, a napose one koje se tiče našega hrvatskog naroda“, rekao je Macanović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/185031_2bee8b088170ab3bb54a.jpg
Knjiga ima 232 stranice i strukturirana je u tri djela (Brezarić,1898.-Zagreb,1945; Zagreb, 1946.-Lepoglava, 5. 12. 1951.; Krašić, 5. 12. 1951.-Krašić, 10. 2. 1960.; te Epilog u kojem pojašnjavam zbivanja iza kardinalove smrti i tijek kauze za proglašenje svetim. Iz knjige se mogu saznati svi bitni događaji iz Stepinčeva života (rođenje, mladost, školovanje, kako je dobio poziv, ređenje, imenovanje za zagrebačkog nadbiskupa te kardinala, zbivanja uoči II. svjetskog rata, te samoga rata i poraća, utemeljenje Caritasa, osnivanje Karmela u Brezovici, uzništvo u Lepoglavi i Krašiću itd.). Knjiga je romansirana biografija pisana kronološkim slijedom uz detaljno navođenje kardinalovih govora, poslanica, te rasvjetljuje njegovo djelovanje i dijaloge sa poznatim osobama toga doba, poput prof. Marice Stanković, Vlatka Mačeka, Sluge Božjega dr. fra Alekse Benigara, Sluge Božjega Franje kardinala Kuharića, dr. don Stjepana Kranjčića, don Josipa Vranekovića i mnogih drugih. U njoj nalazimo i kompletan tijek tzv. suđenja i nepravednu presudu. Ima i dodatnih zanimljivosti koje zasigurno nisu bile poznate širem čitateljstvu poput toga kako je (danas sveti) talijanski kapucin Padre Pio posjetio kardinala tijekom suđenja i sl.
 
…„Stepinac sada još jače ljubi svoj hrvatski narod i Katoličku Crkvu. Jer je umro za Krista, sada je živ u Kristu. Stepinac me voli! Stepinac te voli! Stepinac nas ljubi! Čitanje ove knjige može nam pomoći da i mi njega jače volimo, a kroz njega Krista, Istinu!“, zapisao je mr. sc. don Šimun Doljanin, a u završnoj riječi vjeroučitelj Mirko Jurić se nada da će ovaj roman u nama ojačati vjeru, učvrstiti nadu i usavršiti ljubav koja dolazi od Boga!
 
„Alojzije Stepinac, pastir Crkve zagrebačke, kroz ovaj roman odsijeva snagom Isusa Krista, u kojega je vjerovao i kojemu je predao sav život, za spas Crkve i duša. Njegov životni put svijetli svakom kršćaninu kap putokaz kako se živi duh Evanđelja. Ukorijenjen u Božjoj Istini, utvrđen u Nadi koja je u Kristu i nošen Božjom ljubavlju ostao je vjeran Bogu. U tami koja ga je okruživala nosio je Svjetlo Krista Raspetog i Uskrslog Božjem puku koji mu je bio povjeren. Na njemu se uistinu obistinila ona biblijska mudrost da će „… pravednik od svoje vjere živjeti“. Vjera u živoga Boga koji  je naš Stvoritelj, Spasitelj i Posvetitelj davala mu je snagu da Božju Istinu prenosi vjerno i bez kompromisa i dodvoravanja duhu ovoga svijeta. To je mogao jer je bio natopljen ljubavlju prema Svetom Pismu iz kojeg je crpio mudrost i strah Božji. Znamo da je strah Božji jedan od darova Duha Svetoga i početak svake mudrosti. Ta ga je Mudrost vodila kroz cijeli život da se više svidi Bogu a ne ljudima jer Božja istina ostaje za vječnost a ljudske misli su prolazne. On je divan primjer svakom kršćaninu pravoga bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Zahvalni smo Gospodinu što nam ga je darovao kao zaštitnika i zagovornika Crkve u hrvatskom narodu. Možemo samo zamisliti što bi bilo danas s Crkvom u našem narodu da ju je nadbiskup Alojzije odvojio od Petrova nasljednika u Rimu. Duboko sam uvjeren da od njegove vjere i ljubavi, koja se preobražavala Otajstvom Kristova križa, naša Crkva i danas živi. Poput pšeničnog zrna koje umire sebi i biva predano zemlji, i njegova žrtva života urodila je mnogobrojnim plodovima svetosti i života u hrvatskom narodu, od svećenika, redovnika do vjernika laika. I zato mu trebamo bit neizmjerno zahvalni. Svima nama je potrebna njegova čvrsta vjera i pouzdanje u Boga bez obzira kakvo zlo nas zateklo u životu. Nadam se da će ovaj roman u nama ojačati vjeru, učvrstiti nadu i usavršiti ljubav koja dolazi od Boga! „In te, Domine, speravi!“
 
„Svetački lik Alojzija Stepinca nam ukazuje na poželjni smjer djelovanja i držanja prema ovozemaljskim stvarnostima. Trebaju nam vodeći ljudi na svim razinama koji će imati odlike njegova karaktera, a koji je svojom nepomućenom vjerom i neugaslom nadom, utjecao na mnoge svjedočeći evanđeoske istine u punini. Ukratko rečeno, treba nam Stepinčeva Hrvatska.“, zaključio je Macanović.
 
Marlon Macanović je suprug i otac četvero djece. Magistar je prava sa bogatim radnim iskustvom u državnom (MUP RH, Arheološki muzej u Splitu, Ured državne uprave, Brodosplit-Brodogradilište) i privatnom sektoru (Volkov, Megaplakat i Poljud vile). Član je Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Splitsko-dalmatinske županije. Postigao je izvanredne rezultate kao glavni savjetnik za restrukturiranje državnih tvrtki kao što su Hrvatske željeznice Cargo d.o.o. (autor Analize poslovanja unutar programa restrukturiranja i dr.) , privatnih tvrtki (Ćurin nautika…), jedinica lokalne samouprave (Općina Milna…) itd. Savjetovao je brojne tvrtke, udruge i sportske klubove. Honorarni je predavač (po pozivu) na poslovnim skupovima i u kulturno/znanstvenim ustanovama. Autor je 40 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u relevantnim časopisima (Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zbornik Veleučilišta u Šibeniku, Crkva u svijetu). Od 2014. je stalni pisac stručnih pravnih članaka za časopise iz portfelja „BUSINESS MEDIA GRUPE“ iz Zagreba (Poslovni savjetnik, Računovodstvo i porezi u praksi te Udruga). Autor je knjige: „Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost – Motivacijski pravni priručnik“.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Papa Franjo širi teologiju bez – Krista!

HF

Osam stoljeća od posjeta sv. Franje

HF

Molitva Velikog Zavjeta

HF

“Dobro je što će SPC odlučivati o kanonizaciji našeg bl. Alojzija Stepinca”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više