Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Uskoro "lijevo-liberalna" kandidatkinja kod Velimira Bujanca

 
 
Ako Žarko Puhovski kaže na N1 TV i HR-u kako Dalija Orešković ima „neviđenu podršku medija“, kao nitko prije, pritom još i potpuno nekritičku, onda stvari „glede toga mede“ stoje još i gore. Ovdašnja medija s Dalijom Orešković jednostavno je poklopila  javnost pa jedva diše. Ne dira ju čak ni „ljutiti“ medijski desničar Velimir Bujanec, a čini mi se kako ni ne će. Trenutno se gadno ljuti na Kolindu Grabar-Kitarović („nezahvalnica“) a kako bi i inače kad mu „desničar“, prof. Slaven Letica može uvijek uskočiti u emisiju – u nedostatku sugovornika iz „desne“ galaksije. Pojavu Dalije Orešković, fol nezainteresirano, prati i čelništvo HDZ-a, vjerojatno kako bi Predsjednici ukazalo da mora shvatiti gdje joj je mjesto – u HDZ-ovu zapećku – ako želi podršku stranke u predizbornoj kampanji za drugi mandat. A možda i navija protiv. Promiče ju eto i Hina, dajući joj prostor  za veliki intervju (10. 2. 2019.), kao nekakvoj već „debelo službenoj“ osobi. (Čija je ta agencija i komu ili čemu služi, i inače se valja upitati.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/Slaven-Letica-u-Bujici.jpg
Kod Velimira danas Slaven, sutra Dalija
 
Nedostaje joj još nastup u Bujici, a skoro bih se kladio kako će ga i biti. Sve u svemu kako smo ovdje i pisali čim je „zakukurikala“ kod Ace-Face na HRT-u (Bože, taj me najviše podsjeća na – Vuka Karadžića), prije koji mjesec, dva radi se o Projektu „Dalija“. Već je dogurala do izbornog praga, a nejasno je je li stranka Start i registrirana kod ministra Lovre. Barem simbolički, građanska stranka „lijevo-liberalne“ orijentacije osnovana je u – ličkom selu. Onako, čisto populistički, pa ako netko ne zna što je to „populizam“ samo neka prati Daliju vidjet će ga u „lijevo-liberalnoj“ izvedbi. „Lijevo-liberalno“ je inače ništa – ta dva pojma se politički poništavaju; jer ili si „ljevičar“, najmanje socijalist sve do maoista, ili liberal, a njihov „spoj“ daje matematički nulu.
 
Ali, dobro, ovdje sve može proći, pa i ništice u politici. Dalija Orešković je  inače pristigla iz parasudsko-parapolitičkog tijela tzv. Povjerenstva za sukob interesa. Još jednoga izmišljenog „tijela“ koje parazitira na proračunu za čije se ukidanje odavno zalažem. Pored „živoga“ sudstva još i neko „povjerenstvo“ koje će parazitirati na „interesu“ toj elementarnoj čestici, atomu, a možda i Božjoj čestici, bozonu, kapitalizma (hiper liberalnog ponajprije). Licemjerje sustava, plus demagogija – i populizam samo takav. Utoliko je, kidajući iz kvazi politike i kvazi sudstva („povjerenstvo“) u politiku „na lijevo“ Dalija Orešković zagazila duboko u „sukob interesa“, daleko dublje nego što je to bio „zagazio“ u slučaju supruge Tomislav Karamarko.
 
Nu, ostavit ću to njenim budućim suparnicima i suparnicama da „slučaj“razrađuju u protupropagandne svrhe, dok se budu „interesno“ sukobljavali. Ne ću im ja to činiti – badava. Ipak ovolika medijska halabuka, i to izrazito pozitivna, zapravo propaganda u punom značenju tog pojma, košta. Teško me se može uvjeriti kako medija promiče Daliju samo stoga što je „mlada, lijepa i pametna“ – besplatno. Zato mi se u Berinom stilu mota pitanje: Od kud pare? Tim prije i više što nitko, osim tog populističkog govora, najviše u primitivnim napadima na „Kolindu“, kako ju ona naziva, od Dalije nije vidio nikakav program. Osim ako „Start“ ujedno nije i program – znači najprije „ustanak“, a poslije će se vidjeti kamo sve to vodi. Osim do vlasti, dakako.  Zanimljivo je kako ni druge stranke, strane drugačijih „interesa“ navodno, ne vide opasnost u pojavi, pa ni u načinu i brzini javljanja konkurencije – kao da je na djelu neka tiha predizborna koalicija s Dalijom. Ona, zasad, najavljuje suradnju s „Možemo“ i „Pametno“ s dvije strančice, ako ništa, barem pretencioznih imena.
 
Moglo bi se pretpostaviti kako Dalija Orešković izdaleka krči put i za Zorana Milanovića, ako ne već i za sebe kao predsjedničku kandidatkinju. Spanđala se i s udrugarskom frontom („lijevo-liberalnom“) pa joj je tako Hrvoje Prkut „čitav niz godina aktivan u udruzi Gong“ (D. O. u intervju Hini) u vodstvu stranke. A gdje su takvi udrugari tu „trava“ demokracije ne raste. Kako bilo sve izgleda i poprilično mistično, kao da djeluje neka politička magija. Padaju mi na pamet i ovdje možda djelatne – vještice, možda ju i one guraju, kad je poguranac totalan? Ne treba se ovome ni čuditi ni smijati, potaknuo me tekst u FAZ-u o „vješticama iz Moskve“. U Moskvi se nedavno susrelo nekoliko desetaka, kako su govorile, djelatnih vještica, različite životne dobi kako bi podarile magijsku moć Vladimiru Putinu za njegovo dugo i učinkovito vladanje Rusiijon („Xexenhilfe für Putin“, FAZ, 9. 2. 2019.). Ako može tamo, zašto ne bi i ovdje. Ipak u političkom usponu Dalije Orešković, a posebno u medijskom pogurancu, možda me i ponajviše zanima uloga „dinastije Letica“, točnije „Cerjan – Letica“. U navedenom intervjuu Daliju su pitali je li joj svekar, Slaven Letica, svojevrstan uteg“ kao osoba „konzervativnih stavova“. „Niti najmanje“, odgovorila je. Pitanje ciljano postavljeno, a odgovor namijenjen „lijevo-liberalnim“ naivcima kao lagano distanciranje – da bi pravilno „zablejali“ nad glasačkom kutijom.  Inače, kakav „uteg“, teško mi je vjerovati kako on ne sudjeluje u Projektu „Dalija“, suviše ga „svrbi“ politika, nevažno „lijevo“, desno“ il' u „sridu“. Našega Don Bana koji je jurišao na Svetu Geru. Bilo bi tu posla zanimljivog za istraživačko novinarstvo – kad bi ono ovdje postojalo. Što se nas tiče  mi ćemo Projekt pratiti u nastavcima.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Komentari pogađaju u sridu

HF

Zablude i činjenice o demokraciji (1)

HF

Za razliku od nekih drugih političara, Ante Pavelić je istrgnuo Hrvatsku iz Jugoslavije

hrvatski-fokus

Jedanaesti rujan – Dan odluke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više