Hrvatski Fokus

Druženje s mentorom Dejanom Jovićem ostavilo vidnoga traga

 
 
»Kad je riječ o pozdravu ‘Za dom spremni’, da, ja sam počinila grješku kad sam rekla da je to povijesni pozdrav jer mi je to više puta rekao netko od savjetnika. Međutim, prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari da to nije stari hrvatski pozdrav. No, poanta izjave tada je bilo da je ‘stari hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’ neprihvatljiv, što sam već tad naglasila«, izjavila je aktualna hrvatska predsjednica pred režimskim novinarima na četvrtu obljetnicu njezina predsjednikovanja. Time je njezino predsjednikovanje službeno ušlo u sivu zonu čiji je pravac određen na nešto istočnijem zagrebačkom brežuljku. I zato je korisno još jednom podsjetiti se na izjavu Mate Radeljića nakon ovoga Predsjedničina salta mortalea.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/cirilica.jpg
Naime, nedavno smijenjeni politički savjetnik opravdano je podsjetio „zaboravne“ kako baš i nije tako kako ona sada mora govoriti. »Kolinda Grabar-Kitarović na četvrtu obljetnicu predsjednikovanja pokušava se dodvoriti onima kojima je Hrvatska mrska već u naslovu žao što je predsjednica tim istupom sebe svela na nekakvu marionetu kojoj su drugi govorili što da govori, a ona je eto u svom neznanju, iako je na doktoratu na Fakultetu političkih znanosti govorila nešto o čemu praktički nije imala pojma. Jedino što mogu kazati je da je ona sebe svela na osobu kojom su praktički upravljali savjetnici i koja nije znala o čemu govori«, kazao je Radeljić i dodao: »Predsjednica je mene pozvala nekoliko dana nakon posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu i kazala mi je da je predsjednik Srbije zamolio da u svojim istupima više ne koristi pojam velikosrpske agresije i genocida u Srebrenici i dala mi je uputu da ona obraćanja koja priprema moj kabinet da se u njima ta dva termina ne koriste.Ja sam u nekoliko navrata pokušao, unatoč toj uputi, u njezina obraćanja taj termin velikosprske agresije, genocidom u Srebrenici se nisam bavio jer je to vanjska politika tako da taj dio nisam pokrivao, ali što se tiče velikosrpske agresije pokušao sam, međutim ona je to redovito izostavljala iz obraćanja.« Radeljić je ovom izjavom rekao ono što smo svi i znali, ali kada to kaže čovjek koji je četiri godine suverenistički savjetovao svoga poslodavca, to ima daleko veće značenje. Upitan je li bilo još kakvih naređenja, odgovorio je diplomatski: »O tomu ćemo kad za to dođe vrijeme.«
 
Očekivano uslijedio je odgovor iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za američku TV kuću N1 u kojem nije ništa negirano, nego se neuspješno pokušalo ići na osobu, a ne na sadržaj Radeljićeve opravdane kritike. »Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-ih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje«, stigao je jadan odgovor s Pantovčaka.
 
Nu, Radeljić se ni tada nije dao, nego je podsjetio na naknadnu pamet hrvatske predsjednice i onih koji ju "savjetuju", te je rekao: »Pogledajte sve govore predsjednice od posjeta Vučića do danas i pogledajte je li i u jednom govoru spomenut pojam velikosrpske agresije. To je dokaz. Ni u jednom govoru sigurno nije spomenut jer je to bio njezin izričit nalog. A zašto je to Vučiću odradila, to pitajte predsjednicu« i dodao: »Usporedite i njezin status na facebooku kada je 2015. godine, kada je postala predsjednica i ono što je upisala u Potočarima sa statusom od prošle godine nakon što je obećala da više ne će spominjati pojam genocida u Srebrenici. Usporedite što je upisala u Potočarima kada je spominjala genocid u Srebrenici i status od prošle godine kada je napisa "da se ne zaboravi…". Što? E to ne znam što da se ne zaboravi«, zaključio je Radeljić.
 
I sada, dobrano izazvana, hrvatska predsjednica je ipak odgovorila nešto konkretnije preko svoje glasnogovornice Ureda predsjednice Ivane Crnić ovim riječima: »Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-ih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje«, čime se je – htjela ili ne htjela – ipak, s vremenskim odmakom od skoro četiri godine, zamjerila i ratobornom četniku Vučiću, i Hrvatskoj sve nenaklonjenijim velikošnjačkim političarima i elitama u jednonacionalnom i jednovjerskom Sarajevu. A Predsjedničina izjava da pozdrav ‘Za dom spremni’ nije hrvatski povijesni pozdrav ostat će joj kao najcrnja mrlja u njezinoj potpuno srozanoj političkoj karijeri. A i potvrda da je druženje s mentorom Dejanom Jovićem ostavilo vidnoga traga.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

DRŽAVNI UDAR – Milanovićeva vlada ne želi nikako napustiti Banske dvore

HF

Europa se ne će zaštititi od terorista jer ih podržava

HF

PRISLUŠKIVANJE – Namještanje tržišne utakmice u korist anglosaksonskih poslovnih subjekta

HF

Grmojin bratić zaposlen bez natječaja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više