Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Tu se stvara budućnost

Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku FER-a

 
 
Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku FER-a mjesto je gdje se susreću inovativnost i kreativnost, znanje i iskustvo, stvarajući pretpostavke za daljnji razvoj i napredak hrvatskog gospodarstva i cijelog društva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/laboratoriji-5-3.jpg
Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) pri Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ima dugu tradiciju u istraživanjima naprednih metoda upravljanja i estimacije za niz primjena s javnim naglaskom na autonomnoj navigaciji robota pri kretanju po tlu i zraku u nepoznatom i dinamičkom okruženju. Voditelj Laboratorija je prof. dr. sc. Ivan Petrović, dipl. ing. i metode koje se u njemu primjenjuju zasnivaju se na čvrstoj vezi teoretskih istraživanja, razvoja algoritama te eksperimentalnih procjena. Istraživačka djelatnost u Laboratoriju okreće se oko tri glavne osi: planiranja i upravljanja gibanjem, istovremene lokalizacije i mapiranja te otkrivanja i praćenja gibajućih objekata. U skladu s time, Laboratorij je opremljen najnaprednijim robotskim platformama za kretanje po tlu i zraku, naprednim senzorima i posve pokrivenim prostorom ('arenom') za snimanje referentnih podataka. 
 
U najvažnije projekte koji se trenutačno provode u Laboratoriju ubrajaju se ACROSS (Centar izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sustave), L4MS (Logistika za proizvodnju u malim i srednjim tvrtkama), DATACROSS (Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave), SafeTRAM (Sustav za povećanje sigurnosti vožnje u javnog urbanog tračničkog prometa) itd. U svojem radu Laboratorij surađuje s nizom međunarodnih znanstvenoistraživačkih ustanova, ali i s hrvatskim tvrtkama kao što su Dok-Ing, Končar – Institut za elektrotehniku i Muraplast. 
 
Laboratorij i neke od njegovih mogućnosti i neke od najzanimljivijih projekata koji se trenutačno izvode ukratko su predstavili doc. dr. sc. Ivan Marković, dipl. ing. i suradnici, a više o tome možete pogledati na filmu: Uz to, odgovore na pitanje gdje je danas i u kojem smjeru ide Hrvatska kada je riječ o robotizaciji, automatizaciji i novim tehnologijama u industriji, zgradarstvu i energetici potražite 14. veljače ove godine u Zagrebu, na konferenciji.
 

Boris Labudović, Energetika-net.com

Povezane objave

Voda je pokretač prirode

HF

Mirovinski sustav 2060. bit će neodrživ

HF

Uzgoj KKO na poljoprivrednom zemljištu

HF

Dodijeljene nagrade Odabrani proizvod 2022. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više