Hrvatski Fokus
Znanost

Poljsko zaraženo meso

Osim dekubitusa nazočni su i brojni tumori…

 
 
Europsku uniju ponovno potresa jedna afera – nakon velike afere s konjskim mesom, sada je afera s goveđim mesom iz Poljske. Snimke koje su prikazane na Hrvatskoj televiziji nisu ništa prema onome što pokazuje video kojeg je objavio britanski „The Guardian“ s napomenom: „Ne preporučuje se gledanje ako imate slabo srce i slabe živce.“ Naime, „The Guardian“ je 27. siječnja 2019. objavio kratak video, a tajni snimci pokazuju ozbiljno i teško oboljele krave koje su pod okriljem noći krijumčarene u klaonicu u Poljskoj. Njihovo meso našlo se ne samo na poljskom nego i na europskom tržištu i to bez veterinarskog pregleda i nadzora, bez veterinarske inspekcije. Navedena snimka potječe iz poljske središnje regije Mazovia a prikazuje tako teško bolesne krave koje nisu u stanju stajati na nogama!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/poland-says-no-sick-cows-slaughtered-eu-begins-inspection__590520_.jpg
Klanje ovih teško bolesnih životinja događalo se tijekom noći u tajnosti i bez veterinarskog nadzora i inspekcije što je protivno svim pravilima i standardima Europske unije. Radnici u klaonici morali su duboko rezati kako bi uklonili sve dokaze koji potvrđuju da su životinje bile bolesne i to izvjesno duže vrijeme i da su bespomoćno ležale (!) na jednoj strani. To dokazuju duboke rane od ležanja, tzv. dekubitusi. Osim dekubitusa prisutni su i brojni tumori. Stručnjaci koji su vidjeli ovaj kratak film (video) izjavili su kako postoji velika mogućnost da su te životinje stvarno teško i ozbiljno bolesne te su pozvali poljsku Vladu da promptno reagira i obavijesti sve države članice Europske unije. Tajni snimci nastali su zahvaljujući jednom poljskom istraživačkom novinaru i izvjestitelju (kanal TUN24, Superwizjer) koji je pod krinkom zaposlen u spomenutoj poljskoj klaonici gdje je radio puna tri tjedna. Snimke je u tajnosti snimio reporter Patryk Szczepaniak koji je radio u klaonici pod krinkom, a za „The Guardian“ je izjavio: „Meso zaklanih životinja jednostavno se označavalo kao sigurno za ljudsku uporabu, tj. konzumaciju.“ A potom je dodao: „Kao radniku u klaonici bilo mi je naređeno da meso mora lijepo i zdravo izgledati. To je bilo strašno, vjerujte mi. Miris tog pokvarenog, smrdljivog, trulog mesa bio je užasan i tjerao je na povraćanje…“ A ono najgore o čemu Szczepaniak svjedoči jest veterinarsko uvjerenje o ispravnosti mesa, a da veterinarski inspektor nije bio ni blizu klaonice u vrijeme klanja – ni prije, ni za vrijeme niti poslije klanja goveda, ali značajno ističe: „samo je pažljivo pregledao glave životinja…“ (molim, zapamtite ovaj podatak, op.a.).
 
Poljska je veliki izvoznik govedine: između 80 i 85 posto govedine proizvedene u Poljskoj namijenjeno je – izvozu: 2017. u Poljskoj je proizvedeno 558.500 tona govedine i proizvoda od goveđeg mesa. Szczepaniak je za „Guardian“ izjavio da su klaonički radnici dobivali u svojim obrocima meso ovih bolesnih krava, a on kao vegetarijanac ne jede meso, ali da ne bi otkrio svoju krinku, morao je i on jesti ovo meso.
 
Veterinar Paul Roger, predsjednik „Animal Welfare Science, Ethics and Law Veterinary Association“ izjavljuje: „Potpuno je neprihvatljivo ubijati životinje u takvom stanju i meso stavljati u hranidbeni/prehrambeni lanac. Nemožete ništa reći o tim životinjama i zašto su tako bolesne. Možemo nagađati, i to je sve što možemo učiniti jer ne možemo učiniti, odnosno provesti nikavu postmortalnu pretragu. Budući je uzrok bolesti ovih krava nepoznat, vrlo teško možemo utvrditi stvaran zdravstveni rizik za čovjeka.“ Slično se u prosincu 2018. dogodilo u mjestu Łódź u središnjoj Poljskoj kada je vlasnik klaonice otkrivenn i uhapšen. Istražitelji također provode istragu i u klaonici u istočnoj Poljskoj.
 
Ipak potrebno je istaknuti kako je slučaj iz Łódźa pokazao i prisutnost brojnih i različitih bakterija u mesu, a veterinarski stručnjak u istrazi upozorio je kako postoje zoonoze poput salmoneloze, E. coli, slinavka i šap i druge bolesti koje se u ovakvim ilegalnim „postupcima“ mogu vrlo lako i brzo proširiti. U svakom slučaju, ovdje se radi o dobro organiziranom kriminalu. Poljska je u početku negirala da je meso teško bolesnih krava izvezeno u europske države. Ipak, 31. siječnja 2019. državna veterinarska služba priznala je izvoz između 2,5 i 2,7 tona goveđeg mesa, a to je potvrdio Pawel Niemczuk, glavni veterinarski inspektor Poljske. Dakle, između 2,5 i 2,7 tona govedine teško bolesnih i ilegalno zaklanih životinja izvezeno je prema dostupnim podatcima najmanje u deset europskih država: Finska, Madžarska, Rumunjska, Estonija, Švedska, Francuska, Španjolska, Litva, Portugal, Slovačka, Njemačka… Dakako, meso se našlo i u prodaji poljskih mesnica kao i na hrvatskom tržištu u ugostiteljskim objektima koji poslužuju kebab o čemu su već izvještavali hrvatski mediji.
 
Reporter i istraživački novinar Patryk Szczepaniak za „Guardian“ je izjavio slijedeće: „Kada je program prikazan na televiziji u Poljskoj, primio sam desetke poruka iz cijele Poljske od ljudi koji tvrde da se i kod njih događa isto… ili slično.“ Javljaju se ljudi elektronskom poštom (e-pošta ili e-mail) koji žive u blizini klaonica. Ovaj podatak upućuje na mnogo veće razmjere afere s goveđim mesom teško bolesnih i ilegalno zaklanih krava u klaonicama diljem Poljske, jer je očito da se ne radi samo o jednoj klaonici kako to tvrde „mainstream“ mediji čija glavna uloga je, ponavljam: oblikovanje svijesti čovjeka koji sada više uopće ne razmišlja i ne misli „svojom glavom.“
 
Zahvaljujući „mainstream“ medijima pažnja svih ljudi/potrošača usredotočena je na klaonice i ilegalno klanje bolesnih životinja bez veterinarske inspekcije. Međutim, zašto nitko nije postavio slijedeće pitanje: „Odakle su ove teško bolesne krave koje ne mogu ni na vlastitim nogama stajati? S kojih i kakvih farmi potječu te životinje? U kojim uvjetima su držane i čime su hranjene?“ Ovo pitanje je itekako važno iz slijedećeg razloga. Naime, poljski glavni državni inspektor potvrdio je 5. veljače 2019. pojavu slučaja atipične goveđe spongiformne encefalopatije (oblik/tip L) kod jedne krave u jugozapadnoj Poljskoj (selo Mirsk). O tome je odmah obaviještena i Europska komisija kao i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (World Organization for Animal Health, OIE). Dakako, to je razlog zašto su pomno pregledavane glave zaklanih krava.
 
Naime, postoje dva oblika goveđe spongiformne encefalopatije: klasičan oblik koji se javlja kod goveda nakon ingestije (unos gutanjem) priona u kontaminiranoj hrani i taj je oblik bolesti poznat pod nazivom „kravlje ludilo.“ Prioni su najsitnije čestice žive tvari, manji su i od virusa, a izgrađeni su od proteina/bjelančevina. Prione je otkrio 1982. Stanley B. Prusiner na Sveučilištu Kalifornija (University of California) u San Franciscu, SAD. Infektivni prioni vrlo su rezistentne tj. otporne molekule u usporedbi s drugim proteinima. Ne uništava ih čak ni sterilizacija. Klasična goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) je transmisivna neurodegenerativna kobna bolest goveda s inkubacijom između 4 i 5 godina. Bolest je neizlječiva i ne postoji cjepivo.
 
Međutim, atipičan oblik goveđe spongiformne encefalopatije javlja se navodno rijetko i spontano kod goveda starije životne dobi. Postoje dva oblika/tipa atipične goveđe spongiformne encefalopatije: H i L, a koji se razlikuju od klasičnog oblika zbog bioloških razlika i biokemijskih karakteristika patogenog priona. Saznanja o atipičnom obliku goveđe spongiformne encefalopatije su vrlo oskudna i ograničena. Stručnjaci se jedino slažu s činjenicom da o atipičnom obliku ove bolesti postoje velike nepoznanice i „rupe“ u znanju. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila je i 2014. objavila laboratorijski protokol za vođenje novih studija kojima se istražuje prisutnost uzročnika atipične goveđe spongiformne encefalopatije u tkivima inficiranih goveda. To upućuje da su ipak poznati mogući uzročnici atipične goveđe spongiformne encefalopatije.
 
Njemački „Friedrich-Loeffler Institut“ (Bundesforschungsinstitut für Tiergesundheit/ Savezni institut za istraživanje zdravlja životinja) objavio je 2014. informativni letak o atipičnom obliku goveđe spongiformne encefalopatije u kojem poziva na oprez jer postoji opravdana sumnja na mogućnost prijenosa ove bolesti ukoliko uzročnik uđe u hranidbeni /prehrambeni lanac. Do sada je atipična goveđa spongiformna encefalopatija zabilježena navodno samo kod goveda starije životne dobi: 8 godina i starije. Bolest je registrirana u SAD-u, Kanadi, Europskoj uniji i Japanu.  
Izvor: The Guardian: „Sick cows' meat scandal in Poland: fears raised over other slaughterhouses;“
The Guardian: „Secret filming shows sick cows slaughtered for meat in Poland“ 27. 1. 2019.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Voda je plavo zlato

HF

Hrvatski alkemičari tijekom stoljeća

HF

Prema izgradnji modernoga i inovativnog sveučilišta

HF

Izabrani novi članovi Akademije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više