Hrvatski Fokus
Društvo

Poljupci zahvalnosti sucu Maksimoviću

Da se stariji podsjete, a mladi nauče »kako je bilo živjeti pod Titom«

 
 
Šport u notornoj, tako zvanoj ju…, je bio visoko korumpiran i prepun težkih nepravdi, grubih krađa i bezbroj uništenih karijera. Ovo je priča o jednoj od najpoznatijih: oštećeni NK Hajduk Split, dobitnik FK Partizan Beograd! Utakmice zadnjeg kola Olimpija-Partizan i OFK Beograd-Hajduk, 11. 7. 1976. odlučuju o prvaku. Partizan i Hajduk imaju jednaki broj bodova, ali Hajduk ima bolju gol razliku, pa bi postao prvak, ako bi obje utakmice završile podjednako, oboje izgube, oboje igraju neodlučno ili oboje pobijede.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/olimp-par-0-1_110776.jpg
Sve utakmice zadnjeg kola moraju početi u isto vrijeme, ipak utakmica  u Ljubljani sitnim smicalicama počinje 7-8 minuta kasnije! Utakmica u Beogradu je već završila 1:1, dok je u Ljubljani još uvijek 0:0, iako Olimpija igra od 60-e minute s igračem manje (isključen Goran Jurišić! Pogodite koje je nacionalnosti!), a Hajduk je prvak ako tako ostane. Sudac Dušan Maksimović nikako ne svira kraj utakmice, poklanja Partizanu još koju minutu, sve tako do 97-e minute, kada Partizan postiže pobjedonosni gol (Napomena: Službeno produženje utakmice zbog izgubljenog vremena, prekida i povreda, u vrijeme ove prijevare (1976.) nije postojalo, uvedeno je puno godina poslije,!), a igrači Partizana trče prema sucu Maksimoviću te ga grle i ljube!
 
Utakmicu je prenosio sjajni i osebujni  Ivo Tomić,novinar i urednik Športske redakcije Radio Zagreba, koji ovako opisuje događaj (po sjećanju!): “… igrači Partizana ljube suca Maksimovića! Igrači Partizana ljube suca Maksimovića! To su poljupci, to su poljupci,… kakvi su to poljupci, kakvi su to poljupci??!“.  Te su riječi ušle u anale sportskog novinarstva te postale legenda, ali i najbolja ilustracija odnosa u zemlji tako zvanog „socijalizma s ljudskim licem“: da se stariji podsjete, a mladi nauče „kako je bilo živjeti pod Titom“.
 

Tomislav Nürnberger, tan@hrvati-amac.com

Povezane objave

Weißenhof zgrade u Stuttgartu

HF

Istrjebljivalo se bolesne i nepoćudne

HF

MUDROSITNICE – Djeca kroz igru uče

hrvatski-fokus

Sve opasniji karcinom prostate

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više