Hrvatski Fokus
Kultura

Imaginacije Krešimira Ivića

Pred nama je Ivićev najnoviji ciklus posvećen moru, priobalju, izveden u tehnici akrila na kartonu

 
 
Niz je ciklusa kreirao u kontinuiranom radu suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Zagreba, Krešimir Ivić, većinom ulja i akrili na platnu ili na papiru većega formata, ustrajno istražujući raznovrsne motive koji su se cjelovito uklapali u njegov specifični izraz uz izrazitu nazočnost uvijek svježeg i rafiniranog kolora.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/Fotografija1119.jpg
Ivić je gotovo uvijek bio okrenut krajobrazu, kontinentalnom i primorskom, gradskim vedutama, uz portrete glazbenika, jer je i sam glazbenik, jazz kontrabasist ,produbljući svoju trajnu privrženost temi, testirajući mogućnosti palete.
 
Pred nama je Ivićev najnoviji ciklus posvećen moru, priobalju, izveden u tehnici akrila na kartonu, iznimnog formata 142 x 102 cm. Ivić je naslikao ciklus lako i odvažno snažnim i nesputanim potezima, još više ističući boju u prvom planu, posebice jarko crveni crtež koji jest temelj slike,jer bez njega se ova konstrukcija ne bi mogla održati .
 
Doista, zamišljaji umjetnika zaživjeli su stvarni život na ovim kartonima ostavljajući nas u dojmu kako su pred nama tankoćutni i prepuni simbolike živi prizori s obale, no riječ je o sjećanjima na doživljeno i proživljeno u proteklim vremenskim fragmentima osobna života
 ( uostalom, tek nekoliko bitnih krhotina čini naše živote cjelokupnim ), gdje  poneko visoko ustremljeno mediteransko drvo gotovo dodiruje nebo a barka se lijeno ljulja privezana u malenom pristaništu i to s drvom i s nebom uopće se je ne tiče i sve skupa pretvoreno u sliku utišanu, otmjenu i žestoku, katkada agresivnog  kolora dok umjetnik razmišlja kako bi bilo dobro da se više ništa ne promijeni i da svijet ostane ovakav.
 
Ivić je ispričao svoju zamišljenu priču, stvarajući utisak realnog svijeta, tvoreći atlas imaginacija, figurativno izveden uz obilje asocijacija kako cijeli ciklus lagano klizi prema nefigurativnom. Valja također pripomenuti kako je ovaj veliki format omogućio slikaru veću gestualnu slobodu, koju je on vješto i suvereno iskoristio u kreiranju umjetničkog djela.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/kresimir-ivic-slika.jpg
Atlas imaginacija Krešimira Ivića snažan je doprinos slikara aktualnoj domaćoj produkciji, s nizom akrila na tankom crom kartonu, fascinantnog kolora, na formatima koji su iznimno rijetki pogotovo u ovaj tehnici.
 
Dvadeseetak novih akrila Krešimira Ivića ostavlja impresivni dojam, riječ je o specifičnom opusu, karakterističnog kolorističkog rukopisa. Fragmenti sjećanja akrila na velikim formatima akademskog slikara Krešimira Ivića svakako su izniman likovni događaj.
Izloženi radovi novoga ciklusa Krešimira Ivića mogu se vidjeti u zagrebačkoj Galerija Doma specijalne policije od 2. travnja 2019.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izložba Ante Kajinića u Splitu

HF

Skulpturalni prikazi Mladena Žunjića

HF

Obožavam vedre boje

HF

U potrazi za izgubljenim zavičajem Lukše Peke

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...