Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

EM – električni automobil godine

E-vozila više nisu rijetkost i dobar dio proizvođača u svojoj ponudi ima barem jedan takav model

 
 
Unatoč stoljetnom entuzijazmu mnogih inženjera u velikim automobilskim kompanijama te spretnim zanesenjacima u obiteljskim garažama, električni automobili nekako nisu uspjeli snažnije zakotrljati se onom sunčanom stranom ulice. Oni su, nema sumnje, dobili mnoge bitke, da bi na koncu izgubili rat koji je trajao više od stotinu godina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/elektricni-auto-1-20120301094110210.jpg
Podatak o zamahu u razvoju i korištenju e-vozila na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće otkiva broj registriranih prometala u New Yorku. Točnije, u tom je američkom gradu daleke 1903. godine 53% registriranih vozila kao pogonsko gorivo koristilo paru, 27% benzin, a čak 20 % njih pokretala je električna energija. Dakle, petina Njujorčana već tada je upravljala električnim automobilom. Neučinkovite baterije, manjak odgovarajuće infrastrukture i, među ostalim, veća cijena u odnosu na sve prihvatljivije automobile na benzin i dizel, gurnuli su e-vozila na marginu mnogih prometnih razmišljanja.
 
Masovna proizvodnja
 
Naftne krize tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća iznjedrile su nove ideje o tome kako povećati udjel vozila na električni pogon nauštrb onih koja koriste konvencionalna goriva. Proizvod koji je trebao protresti tržište i odvesti ga u 21. stoljeće je bio General Motorsov EV1. Riječ je, naime, o prvom električnom putničkom vozilu koje je jedan veliki proizvođač automobila uveo u masovnu proizvodnju. EV1 se proizvodio od 1996. do 1999. godine i nije se mogao kupiti, već ga je bilo moguće koristiti isključivo potpisivanjem ugovora o najmu. Tržište je dobro prihvatilo proizvod, međutim, GM je odlučio ugasiti njegovu proizvodnju i uništiti većinu modela EV1, smatrajući kako električni automobili nisu dovoljno profitabilni. Ulazak u novo tisućljeće ujedno je označio novu,veliku šansu za e-vozila i elektromobilnost općenito. A, pojava hibridnih modela, tj. onih koje pokreću dva motora – električni i benzinski, kao da je primjetnije odškrinula vrata upravo električnim automobilima.
 
Sufinanciranje kupnje
 
Danas se, pak, ispisuje povijest i mijenja paradigma na automobilskom tržištu. Električni automobili više nisu rijetkost i dobar dio proizvođača u svojoj ponudi već ima barem jedan takav model. Također, mnogi izdvajaju znatna sredstva kako bi što prije komercijalizirali takve proizvode. Globalne automobilske kompanije u to su krenule pomalo stidljivo, s onim manjim gradskim prometalima, a sada se ponuda e-vozila rastegnula i do najvišeg segmenta, onog limuzinskog. Tržište podupire sve veća potražnja, ali i tehnološki razvoj koji osigurava učinkovitije baterije, kvalitetnije pogonske sklopove i bolju infrastrukturu za brzo punjenje. K tome, neke države poput Hrvatske potiču (sufinanciraju) kupnju e-vozila, a veliki interes građana za takve pozive potvrđuje kako električni automobili zaista više nisu samo prolazni trend.
* * *
Redakcija časopisa EGE (i našeg portala) svojim čitateljima već niz godina donosi informacije o novim proizvodima, uslugama i rješenjima koji dolaze upravo s područja elektromobilnosti. Kako bismo približili rastuće tržište e-vozila, nastojat ćemo redovito predstavljati nove modele te svima vama omogućiti sudjelovanje u izboru za nagradu 'EM – električni automobil godine'. Glasovanje za najbolji električni automobil u Hrvatskoj bit će moguće na adresi: ege@ege.hr.
 

B. O., www.ege.hr

Povezane objave

POMORSKO DOBRO – Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

hrvatski-fokus

Misli Karla Polanyija

hrvatski-fokus

Postavljamo mjerila za održive sustave budućnosti

hrvatski-fokus

Biogoriva koja se primješavaju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više