Hrvatski Fokus
Kultura

Živa jedra izvedena u kamenu

Mata CROata izlaže u Aninoj galeriji u Rogaškoj Slatini u Sloveniji

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar Mata CROata (Mate Turić) od drugog travnja ove godine izlaže na dugotrajnoj (otvorena je do kraja svibnja ) zajedničko – samostalnoj izložbi u Aninoj galeriji (Zdraviliški trg 1) u slovenskoj Rogaškoj Slatini s umjetnikom Stanislavom Lukićem. I za ovu je prigodu Mata CROata izabrao nekoliko istaknutih primjeraka skulptura s već legendarnim motivom jedra, jedara iz novije produkcije, izvedenih u različitim vrstama kamena.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/mata_croata_3.jpg
Vječni motiv naizgled jednostavnog klasičnog jedra koji je uspravljeno na brodu i preplovilo neizmjerive milje oceana i voda i ovdje je vrlo uspješno predočio u svojim radovima Mata CROata, pričajući i povijesti pomorstva i o sudbinama drevnih brodova i neustrašivih pomoraca, koji su, kontinuirano uz muku i napor jedrili iz jednog života u drugi, diveći, voljeći more ali i bojeći ga se.
 
Temeljna karakteristika ne okamenjenih jedara, već živih jedara izvedenih u kamenu, jest i izrazita dinamičnost motiva, dojam je kod mnogih gledatelja, kako osjećaju njihovo nadimanje, uzdizanje,opuštanje, igra platna i jarbola s nestašnim i radoznalim vjetrom. Mata CROata izgradio cijeli svijet jedrilja , iako radi i druge motive, posve drugačije od jedara.Ipak, njegova jedra postala su i zaštitni znak.
 
Mata CROata koristi različite tehnike i raznovrsne materijale u obradi kamena kako bi ostvario željeni cilj, udahnuti život jedru. IZLOŽBA u Rogaškoj Slatini dobra je prigoda i za autora u prezentaciji vlastita opusa ali i jedinstvena prigoda za posjetitelje da ostvare prvi, dublji kontakt sa stvarno nestvarnim jedrima Mate CROate.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Početno društvo dalmatinskih umjetnika

HF

Tko se sjeća?

HF

“Pamtim samo sretne dane”

HF

Richard Wagner u Mariboru

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više