Hrvatski Fokus
Kultura

Osebujni slikarski ciklus Ivane Zerovnik

Autorica slika onako kako doživljava prirodu, suptilno osluškujući tonove i šumove

 
 
Ivana Zerovnik, suvremena je hrvatska umjetnica, vrlo nadarena i ugledna fotografkinja ali i slikarica, zanimljivog, vrlo kompleksnog cikusa ulja, akrila, pastela, niza nadahnutih radova inspiriranih prirodom, vlastitim okruženjem.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/slika-ivana-zerovnik.jpg
U središtu slikarskog zanimanja Ivane Zerovnik nalazi se netaknuta, očuvana, sačuvana priroda s tek ponekom naznakom odmjerenog i pažljivog ljudskog prisustva. Na njezinim slikama nema ljudi, ne vidi se čovjek, samo uspavana polja, drveće kroz koje šumi vjetar, oblaci koji se ljuljuškaju na plavom nebu ili pak mrtve prirode, malo tamnijeg ugođaja. Kolor je nježan, nenametljiv, odmjeren, u skladu s romantičnim odabirom motiva. Atmosfera je ozbiljna, svečana, kao da se očekuje neki nepoznat a tako iščekivan događaj neočekivanih obrata.
 
Dojma sam kako Ivana Zerovnik slika pojedine detalje, segmente te nadasve lijepe i oku ugodne nature, kao pozornicu na kojoj će vrlo brzo uslijediti dešavanje koje ćemo teško moći pratiti a još manje razumijeti, slika se često doima kao kazališni zastor ispred koga će ubrzo uslijediti drama.
 
Ivana Zerovnik slika onako kako doživljava prirodu, suptilno osluškujući tonove i šumove koji se čuju, opažaju, njezin je svijet fragilan, osjetljiv i zato taj osjećaj, kako se nešto ipak može nekontrolirano promijeniti bez naše volje i sudjelovanja. Da, prirodu i njezinu ljepotu valja, treba očuvati i za buduće generacija ali ponajprije za sve nas, sada.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/ivana_zerovnik_2.jpg
Slikarski ciklus Ivane Zerovnik značajan je doprinos zajedničkoj svijesti o potrebi očuvanja prirode ali i aktualnoj domaćoj likovnoj produkciji svojim iskrenim o tankoćutnim pristupom autorice. Svakako bi bilo dobro iz obilja crteža i ulja učiniti izbor i izložiti ga kao definiranu  cjelinu slikarskog opusa Ivane Zerovnik.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Slikarski svemir Mladena Žunjića

HF

Arhiviranje memorije – na granici života i smrti

HF

Nove hrvatske riječi

HF

Ciklus tempera Bojana Doleneca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...