Hrvatski Fokus
Hrvatska

Plenković zabranio Pola ure kulture

Pokušavali su i Milanović i Josipović, samo je Plenković uspio…

 
 
Budući da "Slobodna Dalmacija" nije objavila moj odgovor na tekst Sandra Pogutza – http://www.slobodnadalmacija.hr/…/samo-kulturno-molim–prvo…, evo ga ovdje!
ODGOVOR SLOBODNOJ DALMACIJI
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/2a1fe3454a51e8c7b7a7a44e58082ddf_XL.jpg
U nedjelju, 20. ožujka, u Zagrebu se u prijepodnevnim satima trčao polumaraton, a u večernjim je satima na HTV-u emitirana emisija „Samo kulturno, molim“, koju novinar Sandro Pogutz naziva emisijom – popola, pola desno, pola lijevo, aludirajući na uređivačku politiku dvaju parova koji mjesečno rade po dvije emisije. Kako prikladan opis! Rekli bismo, posve u skladu sa športskom priredbom koja se u Zagrebu dogodila istoga dana! Samo što se polumaraton trči prema naprijed, nema u njemu deset i pol kilometara desno, deset i pol kilometara lijevo. Zna se što je cilj, a što su stranputice i zna se da do kakvog- takvog uspjeha možeš doći samo ako vjeruješ u trku u svojim nogama, a ne u one koji ti sufliraju sa strane – s lijeva ili s desna – i nude ti doping kako bi pobijedio.
 
Kao i u maratonu, tako je i u novinarstvu: treba znati sam trčati na duge staze i ne oslanjati se na grupu – političku ili kulturnu, svejedno – koja će te, već kako joj odgovara, vući prema naprijed ili te ostaviti na pola puta. Budući da me je Sandro Pogutz u svome tekstu apostrofirao nekoliko puta (i to moram reći, s pravom), red je da nešto razjasnim o svojoj ulozi u emisiji „Samo kulturno, molim“.
Dakle, emisija „Samo kulturno, molim“ nastala je na ruševinama „Pola ure kulture“, emisije koja je od 1995., pa idućih 16 godina prkosila svakoj političkoj dogmi i laži u kulturi, promovirala visoki intelektualni pristup temama kojima je svojim prilozima udarao tempo Dražen Ilinčić, ukratko unijela brojne novosti u tadašnje bavljenje kulturom na televiziji, da bi se sve promijenilo kad je na vlast došla Kukuriku koalicija. Sve je spalo na dvije riječi, da citiramo bivšeg premijera: No passaran. Ne će proći! Kako se moglo dogoditi da više ne prolazi emisija koja je prolazila i kod Tuđmana i kod Račana i kod Sanadera i kod J. Kosor? Što se promijenilo u „Pola ure kulture“? Ništa! Što se promijenilo u politici? Svašta! 
 
Predsjedničkim nastupom Ive Jospovića i premijerskim Zorana Milanovića, suspendiran je kritički govor. „Pola ure kulture“ došlo je na crnu listu. Tih godina njihove vladavine, svaki sam se tjedan pojavljivala na ekranu gotovo u ponoć, u najgorem studiju na HTV-u, obasjana najgorom rasvjetom, kao neka sablast iz razorenog sirijskog Homsa. Barem jednom mjesečno pisala sam očitovanja nadređenima, dok se konačno nije dogodio i jedan presedan: tadašnji glavni urednik programa Dean Šoša zabranio je prilog Hloverke Novak Srzić o HAVC-u, a da ga nije htio ni pogledati! Doista jedinstvena cenzura! O tome da su neki tadašnji partijski anonimusi htjeli „Pola ure kulture“ smjestiti u tri sata popodne, danas ne treba trošiti riječi, ali jednu zastrašujuću rečenicu iz tog josipović-milanović-zlatar violić razdoblja, ne treba preskočiti. Naime, nakon jedne moje najave „Pola ure kulture“ koja je emitirana nešto prije ponoći (na što sam usput upozorila i gledatelje), tadašnji glavni urednik programa Saša Runjić poručio mi je preko posrednika sljedeće, citiram: „Molim vas da kolegici proslijedite informaciju kako će svaka iduća suptilna ironija tog tipa na istu ili bilo koju sličnu temu polučiti trenutnu reakciju PJ Program koja se može lijepo i precizno opisati pojmom terminalno!“
Nema što, vrlo suptilno! Eto, u takvom je „demokratskom“ ozračju prestala emisija „Pola ure kulture“ i nastala emisija „Samo kulturno, molim“. Osmislila sam je u atmosferi destrukcije, kao pokušaj dijaloga, nadajući se da se možemo držati skupa svi mi koji ne mislimo isto. 
 
Ali podjele u društvu, rigidnost i suspenzija različitosti što ih je proizvela bivša vlast očito nadilaze jednu tv emisiju. I danas je samo važno svrstati se, pripadati grupi, biti tamo gdje je toplo i sigurno. Nije tu više problem ni ministar Hasanbegović, njega smo apsolvirali kao ustašu, nije problem ni intendant Frljić, on je ionako postao nezanimljiv i kad ga se brani i kad ga se napada. A i taj kurikul i taj Marulić, tko ga uopće razumije i što bi se još i s njim gnjavilo djecu…
Jedino je još sumnjiv – kako je izvoljela primijetiti jedna kulturnjakinja 2016. – onaj Wagner koji svira na najavnoj i odjavnoj špici emisije „Samo kulturno, molim“, pa bi možda i njega trebalo slušati – popola.
Ali, vratimo se mi športu, kad nam već s kulturom ide tako teško. Neka nadobudni sprinteri slobodno jurnu, pa kamo ih kratka staza odnese. Maratonci ionako trče počasni krug.
Stari,zanimljivi odgovor, poslan Slobodnoj Dalmaciji, koji nije objavljen.
 

Branka Kamenski

Povezane objave

Dalija Orešković slavi 45. srpsku diviziju

HF

Tko je zaposlio Josipa Perkovića?

HF

»Nije bila “agresija na Hrvatsku”, jer se Hrvatska protuustavno odcijepila«

HF

Broj je snaga!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više