Hrvatski Fokus
Znanost

Kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?

Izjave o suradnji u području umjetne inteligencije

 
 
Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj i Znanstveno vijeće za istraživačku infrastrukturu Hrvatske u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave organiziraju i pozivaj Vas na Okrugli stol Europska Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije – kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?
utorak, 9. travnja 2019. godine u 12 sati
dvorana knjižnice HAZU
Strossmayerov trg 14, Zagreb
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/0003088508.jpg
U utorak 9. travnja 2019. godine s početkom u 12 sati održat će se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti okrugli stol Europska Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije – kako usklađeno djelovati u Hrvatskoj?. Okrugli stol organiziraju Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj (predsjednik Marin Hraste) i Znanstveno vijeće za istraživačku infrastrukturu Hrvatske (predsjednik Leo Budin) u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (voditelji prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović).
 
Europska komisija prošle je godine strateškim dokumentom Umjetna inteligencija za Europu istaknula da je „Europskoj uniji potreban koordinirani pristup kako bi što bolje iskoristila mogućnosti koje joj nudi umjetna inteligencija i kako bi odgovorila na nove izazove koje ona donosi“. Potpisivanjem Izjave o suradnji u području umjetne inteligencije Hrvatska se priključilaeuropskim aktivnostima koje su u prosincu 2018. obuhvaćene Koordiniranim planom o umjetnoj inteligenciji.
 
Cilj je Okrugloga stola raspraviti središnje pitanje od posebne važnosti za Hrvatsku – kako usklađeno djelovati na razvoj i uporabu umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Prostor usklađivanja, od znanstvenih istraživanja i visokoga obrazovanja do industrijskoga razvoja, poduzetništva i raznovrsnih primjena s gospodarskim i društvenim utjecajem, predmet je rasprave na Okruglome stolu. Poticaj su za raspravu mogućnosti otvorene europskim planom i hrvatski potencijali za njihovo iskorištenje. Riječ je o istraživačkim postignućima u području umjetne inteligencije institucija-članica i istraživača Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave te poduzećima s inovativnim proizvodima zasnovanima na umjetnoj inteligenciji.
 
Rasprava će se usmjeriti na pretpostavke za sinergijsko djelovanje znanosti, obrazovanja i proizvodnje, koje je neophodno za razvoj i uporabu umjetne inteligencije, te jačanje umreženosti i suradnje na nacionalnom i međunarodnom planu.
Program
Uvodna riječ:
predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt
 
Poticatelji rasprave:
akademik Leo Budin
Odrednice europskih strateških dokumenata u području umjetne inteligencije
prof. dr. sc. Sven Lončarić, Fakultet elektrotehnike i računarstva,
Aktivnosti Istraživačke jedinice za znanost o podacima ZCI u području umjetne inteligencije
prof. dr. sc. Ivan Petrović, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Aktivnosti Istraživačke jedinice za kooperativne sustave ZCI u području umjetne inteligencije
dr. sc. Tomislav Šmuc, Institut Ruđer Bošković
Aktivnosti Instituta Ruđer Bošković u području umjetne inteligencije
Damir Sabol, Microblink
Primjer poduzeća s proizvodima temeljenima na umjetnoj inteligenciji
dr. sc. Josip Ćesić, Gideon Brothers
Primjer poduzeća u robotskoj industriji koje ima potrebu za umjetnom inteligencijom
Moderator:
akademik Ignac Lovrek
 

Gordana Poletto Ružić

Povezane objave

Prva znanstvenica iz Hrvatske u ERC-u

HF

Arhitekti kulture smrti XXI. stoljeća na okupu

hrvatski-fokus

Nema odgoja ni odgajanja

HF

Recikliranom pravopisu, reciklirana nagrada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više