Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Sanji Modrić smetaju sve hrvatske riječi

Ona je za »backstage«, a protiv »zapozorja«!

 
 
Sanja Modrić je uoči obilježavanja 18. studenoga 2016. u Vukovaru u Novome listu (http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Sanje-Modric/Ovakve-komemoracije-moraju-prestati) napisala ovo: »Nakon 25 godina, krajnji čas da se i s ovakvim komemoriranjem stradanja u Vukovaru 18. studenoga stane i prestane.Dan Vukovara mora biti nešto sasvim drugo nego što je ovo sada. Sami Vukovarci kažu da im je muka od te atmosfere sprovoda, od tog službenog godišnjeg žalovanja, od smrknutih delegacija, ratnih uniformi i patetičnih govora. Jasno da jest. Taj narod zaslužuje prštavi spektakl radosti, uzleta, ohrabrenja i optimizma. Treba im simbolika perspektive umjesto grobnog pokrova vječne žrtve kojoj nema ni spokoja, ni spasa, za vijeke vjekova. Pustite ljude da se 18. studenoga smiju, puštaju zmajeve, trče maraton, slave uspjehe svojih ljudi u fizici i umjetnosti i da cijeli grad pjeva slobodi, budućnosti i miru. A još prije sljedeće vukovarske obljetnice – spojite škole i vrtiće, djecu Hrvata i Srba, da se zajedno igraju i uče i da skupa mogu voljeti svoj grad«.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Sanja_Modric-696x425.jpg
Sanja Modrić
 
Zašto podsjećamo na događaj otprije dvije i pol godine? Zato da vidimo kako kod ove jugoslavensko-komunističke novinarke postoji kontinuitet u razaranju hrvatske države i u mržnji prema svemu hrvatskom. Pogledajmo kako je 2. IV. 2019. jako ružno napisala o dr. Ivanu Šreteru, dr. Sandi Ham, hrvatskom jeziku, hrvatskim riječima… (http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Sanje-Modric/SANJA-MODRIC-Siljotina-na-misniku).
 
Sanja Modrić (Zagreb, 1954.) pisala je u Borbi, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu…, od 2010. godine piše za Novi list, a od 2015. i za Autograf Ive Josipovića. I ta i takva jugonostalgičarka vrijeđa vrijedne ljude koji se bez pomoći države bore protiv srbizacije i anglizacije hrvatskoga jezika. Smetaju joj časopis Jezik i prof. Sanda Ham, koja je nastavila tamo gdje je započeo legendarni jezikoslovac Stjepan Babić. Pođimo redom. Sanja Modrić na početku članka pamfleta natječaj Jezika za pronalaženje riječi koje bi zamijenile brojne neadekvatne i ružne engleske riječi kaže da je to "najjeftinija estrada", "provincijski natječaj". U izrugivanju pronalaženje zamjedbenih hrvatskih riječi njoj je to "izmišljanje" novih riječi koje bi "trebalo dekretom ucijepiti u hrvatski jezik". I onda počinje s dobro nam znanim jugo-lažima i tvrdnjom kako do sada nijedna pronađena riječ nije zaživjela u praksi. Evo još nekih umotvorina i izmišljotina Sanje Modrić: "cajkaške igrice s jezikom", "ordinarna sprdačina", "komične novokovanice"… Oni koji šalju svoje prijedloge u natječaju Jezika za nju su "takmičari" i "ingeniozni sudionik ovog cirkusa".
 
I onda ulazi u područje u kojem je najobičnija amaterka zadojena mržnjom prema svemu hrvatskom. Bolji joj je pojam »radioaktivna tvar« od »zračila«. Bolji joj je »paintball« od naziva »bojomet«. Smeta joj riječ "mišnik" za podlogu za računalnoga miša. Smeta joj riječ »bilješkinja« za »javnu bilježnicu«, a smeta joj prelijepa i adekvatna riječ »zapozorje« za ružni »backstage«
 
Glavnu urednicu Jezika Sanda Ham Sanja Modrić vrijeđa i naziva pogrdnim imenima. Piše da je ona "prostački aferašila", ona koja "frankenštajnovski pumpa umjetnu krv u živo i toplo meso narodnog i književnog jezika", "čistunski ordinira po hrvatskom leksiku"… I na kraju još jednom ulazi u krajnju banalizaciju svega hrvatskoga i pritom pokazuje sve svoje neznanje. Postavlja dva pitanja, jedno gluplje od drugoga koja smo do sada mogli čuti: "Kako se, naime, »na hrvatskom« kaže teća, rajngla, šerpa? I kako to da se svi mi služimo nekom od te tri tuđice od kojih je prva iz Italije, a druge dvije iz njemačkoga, kao što su se njima služile i generacije prije nas?" I ne samo da postavlja glupa pitanja, ona i laže kako je svojstveno njezinom svjetonazoru. Piše da časopis Jezik »izlazi zahvaljujući financijskoj potpori iz budžeta Ministarstva kulture«, a prešućuje, laže da je to isto ministarstvo, kojem je na čelu njezina ideološka drugarica Nina Obuljen Kořinek, ukinulo mu potporu jer se Jezik i njegova glavna urednica jezikoslovka Sanda Ham ne uklapaju u politiku dekroatizacije Ninina šefa Andreja Plenkovića.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Nastavlja se posrbljivanje hrvatske Boke

HF

Srbi, neznalice, poltroni, jugoslaveni, izdajice… guše hrvatski jezik

HF

Sretan Dan neovisnosti!

HF

Stjepan Lozo raskrinkao Srbe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više