Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Suvremene države su decentralizirane

Je li Tomislav Žigmanov bio nazočan na toj sjednici Skupštine?

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka „Žigmanov o neusvajanju Zakona o financiranju i Rezolucije o Vojvodini“ u „Hvatskoj riječi“ br. 833. od 5. travnja 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/sto-skupstina-srbije-fonet-nenad-djordjevic.jpg
Skupština Srbije prošlog tjedna nije usvojila Zakon o financiranju AP Vojvodine i Rezoluciju o Vojvodini, što komentira Tomislav Žigmanov, zastupnik 57.900 Hrvata u toj Skupštini, u članku pod naslovom „Žigmanov o neusvajanju Zakona o financiranju i Rezoliciji o Vojvodini“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 833. od 5. travnja 2019. godine. Tomislav Žigmanov kaže kako je bilo za očekivati da vladajuća većina ne će prihvatiti prijedlog koji je došao od zastupnika Lige socijaldemokrata te kako je odnos prema Vojvodini gotovo jednak od donošenja Ustava 2006. godine, u kojem, između ostalog, piše da se 7 posto od proračuna Republike Srbije mora izdvojiti za proračun AP Vojvodine.
 
Kaže da je ta sjednica Skupštine bila samo demonstracija nauma da se pokaže da oporba ne bojkotira Skupštinu, da je vladajuća većina spremna prihvaćati inicijative od oporbe i da će o njima voditi rasprave (ali ih ne će usvojiti). Na pitanje je li interes hrvatske manjine da se definira i unaprijedi položaj Vojvodine, Žigmanov odgovara (citat u cijelosti):
 
Jedno je vladavina prava. Slovo zakona, slovo Ustava se mora poštivati, kada su u pitanju ustavna načela ono mora imati svoje zakonske ishode i naravno primjenu istih. S druge strane, kada je u pitanju koncept teritorijalne autonomije Vojvodine, mi smo za načelo decentralizacije države i u tom smislu sigurno je da je i pitanje statusa, ovlasti, financijskih resursa kojima raspolaže Vojvodina od interesa za pripadnike hrvatske zajednice. Suvremene države su decentralizirane, s jakim autonomnim ovlastima u brojnim segmentima regionalnih vlasti, s jakim lokalnim samoupravama, s decentraliziranim sustavom upravljanja. Sigurmo da svaki pomak k tome jest od interesa za hrvatsku zajednicu.  
To je sve. I to sve znamo.
Ali iz članka ne znamo ono osnovno: je li Tomislav Žigmanov bio nazočan na toj sjednici Skupštine, a ako je bio tamo, kako je glasovao! Da nije diskutirao o problemu znamo unaprijed!
Onda naknadno slijedi priopćenje Tomislava Žigmanova (u svom tjedniku sa par stotina čitatelja) koje nitko od njega ne traži, posebice ako nije bio na toj sjednici.
Tako i u svemu drugom „dosljedno i HRabro“ ovaj etnobiznismen zastupa i brani interese 57.900 ovdašnjih Hrvata, ne pitajući nikoga ni za što, i ne polažući nikome račune za ono što radi!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Vodič za povratnike u Hrvatsku (5)

HF

Samo 4 naslova nisu vezana za Suboticu

HF

Vitalna mreža mladih američkih Hrvata

HF

Hrvatsku je iznjedrio Domovinski rat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više