Hrvatski Fokus
Uvodnik

Šeksov pastorak na čelu Plenkovićeve liste

Velika važnost izgradnje Riječke luke i pruge Rijeka-Zagreb prema Mađarskoj

 
 
• Saznali smo tko se nalazi na HDZ-ovoj listi za Europski parlament. Prvi na listi je mlađahni Karlo Ressler, pastorak Vladimira Šeksa. Tko je kod preostalih 11 kandidata nekomu maćeha, očuh, posinak, sinovac, sinovka, šurjak, svak, tetak, kunjadi, daidža, ujna, sestrić, bratić, kuma ili kum na čitateljima je da nam jave.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/hero-02.jpg
• Lista HDZ-a za Europski parlament, koju je sastavio njegov predsjednik Andrej Plenković, i dalje je glavna tema u Hrvatskoj. Niju ju zasjenio ni dolazak drugoga čovjeka mnogoljudne Kine. Možda i ne bi bio toliki interes za ovu bezličnu Plenkovićevu listu da njezin nositelj nije mladić po imenu Karlo Ressler, a po tazbinskim vezama, pastorak neuništvoga Vlade Šeksa. Plenkovićevo postavljanje Resslera za nositelja liste je otvoreno ruganje svima nama, a posebice brojnome članstvu HDZ-a, stranke koju je on uzurpirao i njome diktatorski vlada. Resslerovo ispaljivanje u političku orbitu bacanje je koprene na oči svim članovima HDZ-a, a krajnje ponižavanje onih koji su samo formalni HDZ-ovi saborski zastupnici i članovi izvršnih tijela stranke koje je njezin sadašnji predsjednik ponizio i pretvorio u bezličnu masu koju – bez ikakvoga otpora – mijesi kako mu se prohtije. HDZ u Saboru ima najviše zastupnika i nitko mu se nije suprotstavio! Nisu mu se suprotstavili niti članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća! Nitko mu se nije suprotstavio ni na sjednici Središnjeg odbora stranke! Svi bakarićevski šute, i čekaju! Čekaju a ni sami ne znaju što! Ili čekaju dok ih jednoga po jednoga n izbaci iz stranke i postave nove resslere, ili čekaju da se šefu nešto dogodi i sklizne s kolosijeka. Koliko je dobra ova taktika, već su mnogi osjetili na svojoj koži.
 
»Naša lista predstavlja jamstvo biračima da će svi oni s nje koji će biti izabrani u Europski parlament, da će jako dobro artikulirati i štititi hrvatske interese. Svatko od njih izrazito dobro razumije način funkcioniranja Europske unije te Europskog parlamenta. Hrvatska će iduće godine biti predsjedateljica Vijeća i zato je jako bitno da naši zastupnici budu dodatna potpora za usvajanje zakonskih akata«, izruguje se Plenković svima nama. Na tragu ove demagogije govori i njegov pulen Ressler: »Očito je koliko je važno da hrvatske birače u Europskom parlamentu zastupaju oni koji mogu najbolje prepoznati i zaštititi hrvatske nacionalne interese« i o listi na kojoj je prvi dodaje: »Ovo je lista koja ima potrebno znanje, stručnost i sposobnost za zastupanje hrvatskih interesa u Europskoj uniji. Zbog toga je jednoglasno usvojena na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a. Uvjeren sam da će se i u kampanji, a i na izborima 26. svibnja vidjeti i njezina podrška kod birača«. Andreju i Karlu u demagogiji i cinizmu ni Joseph Goebbels nije ravan. Činjenica je da ova lista nije HDZ-ova, ni ljudski, ni politički, ni ideološki. Ona je lista bez boje i okusa, lista beskralješnjaka koji nam ne mogu niti će nam išta dobroga donijeti.
 
Andro Vlahušić našao se na listi reformista Rade Čačića za europske izbore. Ne tako davno, kada je Antun Pravedan prišao tim istim otpadnicima od HNS-a, reformistima, dr. Andro je bacao kletve na njega. A danas!?
 
• Dolazak u Hrvatsku kineskoga izaslanstva na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća jako je dobar politički potez onih koji su ga pozvali i pripremili potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma. Ostvari li se od njih samo jedan – dakako izgradnja brze željezničke pruge Rijeka-Zagreb – prema Budimpešti – bit će to posao od kojega ćemo imati velike koristi. To potvrđuje i događaj od srijede, na dan dolaska kineskoga predsjednika vlade Hrvatskoj, kada je slovenski šef diplomacije Miro Cerar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku EU-a otvoreno prosvjedovao protiv Talijana i Kineza protiveći se pregovaranju Talijana s Kinezima o tršćanskoj luci. Riječka luka je već godinama zapostavljena. U međuvremenu najviše su učinili Slovenci na izgradnji Luke Kopar. Dok su se luke u Kopru i Trstu širile i razvijale, Riječka luka je propadala. Sada postoje velike šanse da Luka Rijeka ojača i prestigne donedavno slabije dvije susjedne luke, a za to ima veliku prednost u dubini riječke luke, za razliku od koparske i tršćanske koje su plitke za velike brodove. Dakako, imamo perspektivu, jer Mađari, Česi, Slovaci, Poljaci i Ukrajinci radije će uvoziti preko riječke, umjesto udaljenije i skuplje koparske ili tršćanske luke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/gl150624082.jpg
• U predizborne svrhe, u Beč je Andrej Plenković poslao "maloga od kužine", Gordana Jandrokovića, da se pokloni bahatim Austrijancima, potomcima Adolfa Hitlera iz 1938. godine. Jandroković nam je poručio da se sastao s kolegom Wolfgangom Sobotkom (s njemačkim imenom i češkim prezimenom) i predsjednik Nacionalnoga vijeća Bundestaga mu je obećao da će biti komemoracije u Bleiburgu samo »bez fašističkih znakovlja i uz poštovanje austrijskih zakona«, što je nova – ovaj puta Jandrokovićeva – teška optužba svih Hrvata i onih koji svakoga svibnja komemoriraju žrtve u tom dijelu južne Austrije. Jer, u Bleiburgu se je uvijek od 1950. komemoriralo prema austrijskim zakonima, a „ustaško znakovlje“ je do 1990. tamo dolazilo udbaškim kanalima, a od 1990. jugonostalgičarskim i velikosrpskim kanalima.
 
• Pravni stručnjaci kažu da zbog smrtnih prijetnji zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, koje je uputio pripadnicima straže u Hrvatskom saboru, prema stavku 1. članka 139. Kaznenog zakona može dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Pogodite hoće li dobiti bilo kakvu zatvorsku kaznu.
 
• Zastupnik Mosta Nikola Grmoja u Saboru je optužio HDZ da radi za Aleksandra Vučića i koalicijske partnere vezano za temu Zakona o nestalima u Domovinskom ratu. Najviše se obrušio na bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova te saborskog zastupnika HDZ-a Miru Kovača optužujući ga da radi za Srbiju. Grmoju je zasmetala činjenica što se u zakonu ni riječju ne spominje velikosrpska agresija. Zatim, oštro se obrušio na HDZ i njegova predsjednika Andreja Plenkovića. "Zašto se to bojimo spomenuti? Brane li vam to koalicijski partneri ili Vučić koji je u istoj političkoj europskoj obitelji kao i HDZ" te na kraju poručio Kovaču: "Vi radite za Srbiju". Dakako, to je preteška Nikolina optužba prema Miri, ali ne i prema Andreju, glavnoga tvorca Zakona u kojemu se ne spominje »velikosrpska agresija«.
 
• Evo tko je izravno presudio Ivi Sanaderu i strpao ga u zatvor bez ijednoga na sudu stvarnoga dokaza (znamo tko ga je strpao neizravno): Vesna Vrbetić, ona koja sjednicama sudskog vijeća predsjeda, Žarko Dundović, sudac izvjestitelj u vijeću, Marin Mrčela, sudac, i Tamara Laptoš, nekadašnja ravnateljica, a sada zamjenica ravnatelja Uskoka.
 
• O navodnoj odgovornosti Darija Kordića za pokolj u Ahmićima odvjetnik Luka Mišetić kaže: »Sud je utvrdio da je svojom nazočnošću dao političku potporu Blaškiću na sastanku gdje je Blaškić izdao zapovjed za pokolj u Ahmićima. A Blaškić kasnije oslobođen te optužbe, no sud je svejedno potvrdio Kordićevu presudu jer, ako nije Blaškić, onda je netko drugi nepoznati, a taj nepoznati ne bih mogao takvu zapovjed izdati bez Kordićeve potpore«, iz čega proizlazi da Kordić nije kriv, odnosno da je kriv Tihomir Blaškić. Ostaje pitanje zašto je Blaškić oslobođen, a Kordić nije.
 
• Srbin Boris Milošević iz SDSS-a, klona SDS-a zloglasnoga psihijatra Jovana Raškovića, u Saboru traži da agresori Srbi budu nadoknađeni za svoju nepokretnu imovinu koju su napustili 1995. kada su uvidjeli da gube rat u srpskoj agresiji na Hrvatsku. Najinteresantnije je kako on to objašnjava, a objašnjava da su oni, pobunjeni i izbjegli Srbi, »žrtve sistema«.
 
• »Nakon što su pročitali članak i sve njegove dodatke, kakva je, recimo, tablica u kojoj su detaljno navedeni dokumenti koji se nalaze u Hrvatskoj, datumi kada su izuzeti i datumi kada su preneseni u susjednu državu, bosanskohercegovački arhivari shvatili su da do tog trenutka nisu imali pojma o tome da ta dokumentacija uopće postoji te da se ta obimna ratna dokumentacija uopće nalazi u Hrvatskoj?! A riječ je o desetinama tisuća kutija u kojima je pohranjena arhivska građa, u kojima su milijuni dokumenata o Armiji Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskom vijeću obrane, brojnim civilnim, vojnim, policijskim, političkim i drugim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini«, napisao je Nedim Hasić, 8. IV. 2019. na bošnjačkom portalu Stav (http://stav.ba/hrvatska-ne-vraca-ratni-arhiv-bosni-i-hercegovini/). Nakon ovoga netko bi pomislio da je hrvatska tajna služba dokumente ukrala, otela… iz muslimanskih arhiva i složila ih među hrvatske dokumente u Hrvatskoj. Ali nije tako… To potvrđuje i Hasić pa u nastavku piše: »Prema podacima objavljenim u Brigovićevom članku, dokumentacija je bila pohranjena u prostorijama HIS-a (Hrvatske izvještajne službe), koju je oformio i koju je dugo vodio sin Franje Tuđmana Miroslav Tuđman. Ta je institucija dokumente iz BiH početkom 2000-ih predala Hrvatskom dokumentacijskom arhivu, odakle su nekoliko godina kasnije prenesena u dokumentacijski centar. Tijekom istrage bh. arhivara o načinu i putovima kojima su dokumenti dospjeli u Hrvatsku došlo se do nekih informacija o tome da su dokumenti pokradeni iz bh. državnih arhiva. Međutim, Adamir Jerković, dugogodišnji direktor što državnog, što federalnog arhiva, u razgovoru za Stav to je demantirao, tvrdeći kako dokumenti nikada nisu ni bili zavedeni u ovdašnje arhive nego su odmah, iz dijelova BiH koji su bili pod kontrolom vojnih i civilnih vlasti HVO-a, prebačeni u Hrvatsku«. Dakle, nitko o dokumentima nije vodio brigu… A tko bi i vodio brigu kada je gotovo dvije godine Alija Izetbegović – tadašnji i Srbin i Jugoslaven – kao papiga ponavljao da srpska agresija na Hrvatsku nije njegov rat. A i HVO je bio jedini spas samoorganiziranja od prvotnoga pokolja muslimana i Hrvata u BiH. Sve dotle dokle god je Izetbegović senior ponavljao kako to nije njegov rat.
 
• »U vladi Federacije BiH, koja broji 17 članova, devet je Bošnjaka pet Hrvata i troje Srba. Sve odluke iznadpolovičnom većinom mogu donijeti bošnjački ministri čak i da svi Hrvati i Srbi budu protiv. Ovakav je raspored ministara ustavnim izmjenama iz 2002. donijela međunarodna uprava mijenjajući dotadašnji paritet u broju ministarstava na štetu Hrvata« (https://direktno.hr/eu-i-svijet/dijaspora/bosnjaci-odrzali-sjednicu-vlade-federacije-bih-unatoc-protivljenju-hrvata-ministara-152071/) i zato je i moglo doći do novoga preglasavanja Hrvata. Naime, predsjednik vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije, sazvao je hitnu sjednicu na kojima po proceduri nije moguće mijenjati predložene točke dnevnoga reda s kojima se dužnosnici HDZ-a BiH nisu slagali. Na sjednici i Mostaru Hrvati nisu došli jer nisu sudjelovali u pisanju dnevnoga reda, što je protuustavno.
 
Ivica Mladina, bivši katolički svećenik i nekadašnji savjetnik Nermina Nikšića (SDP BiH) u "platformaškoj" vladi Federacije BiH jedan je od osam uhićenih u akciji "Farmer". Radi se o uhićenjima vezanim za nezakonitu podjelu i prodaju donirane poljoprivredne mehanizacije, traktora, motokultivatora, motornih pila i druge opreme. Mladina je koncem devedesetih službovao u Konjicu i u to je vrijeme bio na strani velikobošnjačke politike protiv Hrvata. Svećenik više nije, ali je zato postao savjetnik u "platformaškoj" vladi Nermina Nikšića. I dobro mu ide na poljoprivrednom planu.
 
• U Bruxellesu od 754 eurozastupnika njih 153 aktivni su u interesnoj skupini EP-a, "međuskupini" za prava LGBT osoba (lezbijke, homoseksualci, biseksualne i transrodne osobe). Među njima su u ulozi "promatrača", valjda virka, dvije SDP-ovke Ingrid Antičević-Marinović i Romana Jerković.
 
• »Đole Balašević kupio vilu u Hrvatskoj vrijednu gotovo milijun maraka«, piše sarajevska Slobodna Bosna (http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/110969/djole_majstor_balasevic_kupio_vilu_u_hrvatskoj_vrijednu_gotovo_milion_maraka_pogledajte_kako_izgleda_i_chime_je_sve_opremljena.html). Vilu je kupio u Brtonigli, nedaleko od Umaga, na brežuljku malo dalje od samog naselja. Vila ima sve, bazen, saunu, jakuzzi, podno grijanje… Vilu je kupio preko tvrtke Balbelo (Novi Sad, Lukijana Mušickog 4), čije je direktorica njegova kći, i time uštedio na porezu. Neka ga, neka ima. Zaslužio je 1991. godine kada je srpska vojska krenula na Hrvatsku, a on se nije oglasio. Ali to su bila neka druga vremena. Jedino malo čudi zašto on, kao panonski monar, više voli Jadransko od Panonskoga mora!?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/001.jpg
Đorđe Balašević
 
• U Novome Sadu, na nogometnoj utakmici između Vojvodine i Partizana ponovno je jedna skupina gostujućih navijača pjevala pjesmu protiv Hrvata i Mađara. Sudac Miloš Đorđić je utakmicu u 60. minuti prekinuo i nakon 13 minuta nastavio. Tekst navodno sporne pjesme glasi:
»Uz Partizan odrasto ko ja,
za Vojvodinu sada navija,
pička najveća, duša prodana,
pola Mađar, pola Ustaša«!
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Od Agrokora samo Rusi imaju koristi

HF

Početkom listopada 1997. najmračnije mi je bilo u Markušici

hrvatski-fokus

Cijepljeni umiru od “sindroma iznenadne smrti odraslih”!

hrvatski-fokus

Oporba zlorabi Sabor i medije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više