Hrvatski Fokus
Hrvatska

Knjiga Matka Marušića “Mi Hrvati”

Autor je osoba koja vrlo uspješno djeluje na raznim područjima

 
 
Knjiga prof. emeritusa Matka Marušića MI HRVATI u izdanju Medicinske zaklade privukla je veliku pozornost javnosti. Ima li se još štogod dodati o knjizi ovog kompliciranoga i kompleksnog autora, dobro poznatog i čitateljstvu ovog portala. Treba najprije objasniti što znači komplicirani i kompleksni autor? To proizlazi iz sustavnosne analize ovog vrlo opsežnog i raznovrsnog djela.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/0002557_mi-hrvati_600.jpeg
Sustavnosna teorija ne poznaje učestali pojam složen (slažu se cigle, jedna do druge, rekao je M. Krleža). Kompliciran znači da se ovdje radi o osobi koja vrlo uspješno djeluje na raznim područjima. U sustavnosnoj teoriji, radi se o većem broju samostalnih podsustava: sveučilišni nastavnik – fiziolog, prvi urednik međunarodnog i priznatog časopisa Croatian Medical Journal, književnik (član Hrvatskog društva književnika), itd. U posljednje vrijeme je posvećen domoljubnoj analizi političkih zbivanja u zemlji. Kompleksna osobnost je ona koja svoja djelovanja povezuje na brojne načine (broj veza među podstustavima). Prof. emeritus M. Marušić na toliko načina uspješno povezuje svoje djelovanje da se zapravo radi o vrlo kompleksnoj osobi.
 
Treba ilustrirati tezu o vrlo kompleksnoj osobnosti. U tu svrhu navest će se neke naslove koja prikazuju raskoš zanimanja autora za suvremene teme. To su primjerice: „Slobodno vrijeme“, „ Ljubav“, „Umjetnost“, „Glazba, pjesme, pjevanje“, „Šport i šah“, „Nogomet“. Neki takve osobnosti opisuje kao one, „renesansne širine“. Ovdje, slijedeći zakonitosti osobno tako drage sustavnosne teorije, utvrđeno je da se radi o iznimnoj, kompliciranoj i vrlo kompleksnoj osobnosti. Prikazivač svjesno odustaje od klasičnog prikaza knjige od gotovo 700 stranica. Želi se usredotočiti na temeljno pitanje. Kako je jedna tako komplicirana i vrlo kompleksna osobnost stekla tako brojna i vrlo raznolika znanja i spoznaje da može zauzeti stavove npr. o glazbi, nogometu i šahu? A potekao je iz male sredine. Razumljivo je da se podosta toga steklo, kako se to suvremenim rječnikom kaže, cjeloživotnim obrazovanjem. Kao da ono ne postoji oduvijek. No neke temelje stječe se formalnim obrazovanjem, posebno do razine fakulteta. Odgovor je zapravo jednostavan. Hrvatsko školstvo se ne treba sramiti svoje prošlosti kako mu se to pokušava nametnuti. Upravo suprotno. U nekim drugim vremenima, koja prikazivač dijeli s autorom ove izvrsne knjige, prof. emeritusom M. Marušićem, nastavnici su nam bili uzorom. Danas se moraju dodvoravati učenicima i posebno, njihovim roditeljima. A o administriranju da se i ne govori.
 
Knjiga je nastala u razdoblju od oko tri desetljeća. Kao književnik autor vlada standardnim književnim jezikom, ali vrlo zgodno ubacuje u tekstove riječi, karakteristične za sredinu iz koje potječe. Izdavač knjige, Medicinska naklada, može se ponositi tom objavom koja je naišla na veliki javni odziv.
 

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

AFORIZMI – Bolje je odležati na Pantovčaku nego u Vrapču

hrvatski-fokus

Lažni Nijemac iz Turopolja

HF

Prestanite lagati

hrvatski-fokus

Migranti na granici imaju noževe i mastercard

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više