Hrvatski Fokus
Aktualno

Završeni 15. Dani kršćanske kulture

Tradicionalna nagrada 'Andrija Buvina' dodijeljena Kseniji Abramović

 
 
Dodjelom nagrade 'Andrija Buvina' utemeljiteljici i direktorici prve obiteljske televizije u Hrvatskoj, Laudato TV, Kseniji Abramović, u Splitu su završeni 15. Dani kršćanske kulture na kojima je u proteklih 11 dana uz Split, u Šibeniku i Dubrovniku održano 70 programskih sadržaja nadahnutih kršćanskim motivima. 'Andrija Buvina' naziv je nagrade koja se svake godine na svečanosti zatvaranja manifestacije uručuje osobi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Ksenija-Abramovic-DK2019-e1554130356888.jpg
Ksenija Abramović
 
Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić tom je prigodom istaknuo da se nalazimo u dvorani koja je svoj naziv dobila u čast svetoga pape Ivana Pavla II. koji je puno učinio za evangelizaciju kulture. „Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, jer latinska riječ collo, colere znači uzgajati, gojiti. Čovjek je biće koje se odgaja, koje se u svim fazama života treba odgajati u vrjednotama, a upravo nas kršćanske vrednote humaniziraju i daju nam dostojanstvo. Kulturu treba predstavljati, treba je promovirati, a ovogodišnja dobitnica nagrade 'Andrija Buvina' puno je učinila baš na tom području promocije kulture prožete kršćanskim vrednotama. Promotori kulture su žive osobe, življena svjedočanstva, tako i Laudato TV čine osobe koje žive i svjedoče kršćanske vrjednote.“
 
Glavni urednik nakladničke kuće Verbum, Petar Balta pročitao okupljenima obrazloženje nagrade citirajući rečenicu koju je dobitnica večer prije u programu predstavljanja Laudato televizije rekla: „Nemojte samo sanjati svoj život, živite svoje snove“ dodavši da je Ksenija Abramović tu rečenicu sprovela u život razdajući se poput svijeće. Ksenija Abramović već dugi niz godina obilježava kulturnu i medijsku scenu u Hrvatskoj, posvetivši se promicanju kršćanskih vrijednosti sredstvima nove evangelizacije. Utemeljiteljica je galerije hrvatske sakralne umjetnosti 'Laudato' koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, napose kršćansku baštinu. Ova jedinstvena galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom. Galerija je s godinama prerasla isključivo galerijsku ponudu: svoju aktivnost proširila je na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode (Galerija Laudato nakladnik je 70 glazbenih albuma ponajboljih hrvatskih duhovnih glazbenih sastava i kantautora). Prva galerija otvorena je u Zagrebu 2003., zatim u Slavonskom Brodu 200S. te u Zadru 2011. Godine 2013. Ksenija Abramović je utemeljila udrugu „Ime dobrote" čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere. Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt Ksenije Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija, prva obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj, koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr. Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom 'Progledaj srcem' održavaju od 2015. godine.
 
U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije ovi su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom, logistički, produkcijski i kvalitativno.'Progledaj srcem' istinski je pokazatelj koliko je bogato i napredno glazbeno stvaralaštvo duhovnih pjesama u Crkvi u Hrvatskoj. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. Gđi Abramović zadarska je nadbiskupija dodijelila priznanje 'Svete Stošije' za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katoličkog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad.
 
Zahvalivši na nagradi, Ksenija Abramović je kazala da joj u misli dolazi citat 'Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno' – „eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu. Kad prošećemo kroz sve te godine održavanja manifestacije i kad vidimo tko su bili dobitnici, ja samo mogu reći kako je lijepo biti u takvom društvu”,  zaključila je Abramović.
 
Zatvarajući 15. Dane kršćanske kulture, ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj istaknuo je kako „ovo nije Verbumova manifestacija, ovo je manifestacija svih autora, sudionika i ustanova koji su sudjelovali u organizaciji, nama je čast što im služimo kao poticatelji i osjećamo radost zbog autora koji su se odazvali suorganizaciji ovoga programa koji želi služiti kao susretište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala.“
Svečanost zatvaranja manifestacije glazbeno je popratio ansambl 'Trio ConCerto': sopranistice Branka Pleština i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov izvedbama duhovnih skladbi kršćanske baštine.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Na djelu politika realizacije programa SANU-a

HF

Gerilom do strategije odgoja koji to nije

HF

Pjesnikinji Malkici Dugeč sretan 85. rođendan

hrvatski-fokus

Napokon se netko sjetio niže tarife

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više