Hrvatski Fokus
Religija

Križ Zvane Črnje

Krist je pobijedio smrt

 
 

KRIŽ

 
Dvie dašćici na križ,
to je križ.
I dvie groti na križ
i to je križ,
i dva pruta na križ
i to je križ,
i dva nuoža na križ
i to je križ,
i dva prsta na križ
i to je križ.
Ma dva človeka na križ,
to ni križ.
Dva človeka so vajka
kako dva križa.
 
Zvane Črnja (1920. – 1991.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/ZvaneCRNJA1.jpg
Uskrsnuo je! Evo velike vijesti, temelja naše vjere, neoboriva znaka Božje ljubavi i moći. Smrt je pobijeđena! Staro uminu, novo gle nasta! On koji je pobijedio smrt uskrsnućem, za svakoga od nas postao je uskrsnuće i život vječni; i to u onoj mjeri u kojoj smo s njime sjedinjeni. Mi smo već danas ‘prešli iz smrti u život’, već sada živimo vječni život koji nije samo stvarnost koja dolazi nakon smrti, već ona započinje danas u našemu zajedništvu s Kristom. Stoga, probudi se ti što spavaš, i Krist će te prosvijetliti – kaže jedna stara krsna pjesma…probudi se iz svoga umornog kršćanstva, kojemu nedostaje zanos; ustani, slijedi i navješćuj uskrsloga Krista, pravo svjetlo i pravi život.
 
Krist je pobijedio smrt. Imajte snage pogledati na Kristov križ, da biste vidjeli Isusa koji je došao radi vaše muke. Mir vama!” (Iv 20,19.20). To je prvi pozdrav Uskrsloga učenicima; pozdrav koji se i danas želi proširiti cijelim svijetom… O Radosna vijesti, toliko iščekivana i željena! O utješni navještaju za onoga koji je pritisnut teretom grijeha i njegovih mnogostrukih struktura! Za sve, bogate, osigurane, još više za posljednje i siromašne obznanjena je nada mira, istinskog mira, utemeljenog na čvrstim stožerima Božje ljubavi i pravednosti, istine i slobode.
Mir vama!” Mir na zemlji, za kojim su živo čeznuli ljudi svih vremena… Kao i prestrašenim apostolima na valovitom moru Krist ponavlja i nama, ljudima našeg doba: “Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” (Mk 6,50).
“Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” Tim riječima Isus nam kaže da je nošenje križa bezuvjetno. Tko hoće njega slijediti treba uzeti svoj križ.
To su svakodnevna trpljenja prisutna često na našim dužnostima, u kojima je potrebna strpljivost. Zatim to su tjelesne nevolje koje se očituju zbog nedostatka zdravlja. Nadalje, to su trpljenja zbog nestašice potrebnih sredstava za život, ili zbog umora, preopterećenosti, briga, ili često puta zbog nerazumijevanja onih s kojima živimo. Sve su to križevi koje nam Isus nudi da ih svaki dan nosimo. Ako prihvatimo križ, to postaje sredstvo našega spasenja.  “Što nam je potrebno za svakodnevno nošenje križa?”
Hrabrost, vjera u Boga i u samog sebe!
 

Lili Benčik

Povezane objave

Dobrom pastiru Franji kardinalu Kuhariću

hrvatski-fokus

Schneider ignorira da je Bergoglio u pobuni protiv Boga i lažno ga brani kao zakonitog papu

hrvatski-fokus

Masonerija uništila sustav liturgijskih molitava

HF

Zora otkupljenja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više