Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Prešućeni požar u džamiji Al Aksa

Vatra uništava prošlost, a i budućnost

 
 
Svjetska reakcija na požar u katedrali Notre Dame bila je šok. Notre Dame je simbol Pariza, arhitektonsko čudo trinaestog stoljeća, koje je čuvalo dragocjene povijesne i religijske relikvije i umjetnička djela. Victor Hugo je svojim čuvenim romanom Zvonar crkve Notre Dam Katedralu učinio slavnom diljem svijeta. Svjetski čelnici su brzo reagirali na tragediju ovog požara. Naslovi medija diljem svijeta donijeli su ovaj strašni događaj u svaku dnevnu sobu širom i narodi su ponudili pomoć Francuskoj. Nevjerojatno olakšanje se osjetilo tim što je sačuvana struktura i povijest unutar zidova. Prošlost nije bila izgubljena.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/al-aqsa-fire.jpg
Ali jedna druga vatra bi mogla zaustaviti budućnost. Istovremeno s vatrom koja je uništavala Notre Dame drugo povijesno mjesto vjerskog čašćenja i molitve džamija Al Aqsa u Jeruzalemu je bila žrtva požara nepoznatog uzroka. Džamija je završena 705. godine i treće je najsvetije mjesto islama. Za njenu sudbinu nisu zabrinuti samo muslimani nego se tiče sviju nas.Svijetu se može oprostiti neznanje ove tragedije i važnosti Al Aqse. Mediji su je jednostavno prešutili upravo onako kako se to čini sa svim stvarima koje se skrivaju od javnosti.
 
Ovo nije prvi požar koji je ostao nespomenut u glavnim medijima. I prvi požar koji je podmetnuo australski fanatik 1969. nije stigao na naslovnice. Doista prijetnja džamiji Al Aqsi se povećava kroz godine do točke bez povratka. S obzirom da se sudbina ove džamije tiče sudbine svih nas kako se može oprostiti medijima ovu zaglušujuću tišinu. Godine 2006. izraelska vlada je započela radove na točnoj replici Hurva sinagoge na njenom povijesnom mjestu. Ponovna gradnja Hurve je zacrtana kao uvod u gradnju Trećeg Hrama. Rabini su skrojili posebnu vrstu odjeće koju će nositi u „obnovljenom hramu“ – na „kraju vremena“. Ali džamija za sada još uvijek stoji na mjestu – na putu gradnji Trećeg Hrama. Trebale su četiri godine za završetak Hurve. Kada je američki predsjednički kandidat Barack Obama obećao AIPAC-u nepodijeljeni Jeruzalem 2008. gradnja Hurva sinagoge je već bila u tijeku – što je bio znak za neprekidne napade na Džamiju Al Aqsu da se oslobodi put gradnji Trećeg Hrama. Godine 2009. naslovi izraelskih novina su uvjerili Izraelce da će „Netanyahu graditi Treći Hram.“ Ubrzo nakon toga JTA izvještava da je stranka „Our Land of Israel – Naša zemlja Izrael“ postavila postere na 200 gradskih autobusa u Jeruzalemu koji prikazuju umjetničku izvedbu Trećeg Hrama na mjestu Al Aqse sa sloganom „Hram će biti sagrađen za našeg života“.
 
Nastavkom  izvršenja Obaminih obećanja Donald Trump je učvrstio nadu ovih fanatika. Kako i ne bi uz izjave senatora Bronxa koji pozdravlja gomilu „Sad, ne znam kako stoji s vama, ali kada sam čuo o Jeruzalemu – u kojemu je Kralj Kraljeva, gdje se Kralj uskoro vraća u Jeruzalem – to se događa zato što je predsjednik Trump proglasio Jeruzalem glavnim gradom Izraela.“Ne smije se zaboraviti izjava Benjamina Netanyahua koji, preuzimajući vlasništvo nad Jeruzalemom, tvrdi da to opravdava Biblija koja je sveta knjiga Židova i Kršćana. Zar onda trebamo biti iznenađeni što rabini šalju zahvalno pismo Trumpu slaveći „ispunjenje proroštva“.
 
U ožujku, dok su se približavali izraelski izbori javljeno je da stranka „Izraelski Treći Hram“ dobila udio (na izborima). I dok vodeći mediji prešućuju požar koji je izbio u Al Aksi, pitamo se 15. travnja možemo li propustiti udarne naslove istoga dana: “KRAJ SVIJETA: JERUZALEMSKI TREĆI HRAM JE „ISPUNJENJE BIBLIJSKOG PROROŠTVA“ Izraelske novine nas uvode u gradnju Trećeg Hrama na „kraju vremena“?Neki se mogu tješiti da je sve ovo ludost ali ne mogu na kraju ne spomenuti opomenu: Warner D. Farr, LTC, US Army koji je 1999. izjavio je da je pronašao kompromitirajuće dokumente: Future Warfare Series No. 2 USAF Counterproliferation papers Center“. Ovaj zaprepašćujući izvještaj, između ostalog, zvoni na uzbunu obzirom na vjerojatnost da Gush Emunim – desna vjerska organizacija, ili neka druga, dođe do nuklearne naprave da „oslobodi“ brdo Hrama za gradnju trećeg hrama. Ovo je moćna ludost s luđačkim silama koje to omogućuju. Je li svijet spreman prihvatiti ovu ludost i prihvatiti ovu sudbinu i ovu mogućnost? Jeste li Vi?
 

Soraya Sepanpour-Urlich, https://ahtribune.com/world/3064-notre-dame-cathedral-al-

(S engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović)

Povezane objave

Ne bojimo se Rusije

HF

Sastanak grupe Arraiolos u Bugarskoj

HF

Crtice iz povijesti Makedonije

HF

Zagrijavanje jugoistočne Azije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više