Hrvatski Fokus
Religija

Sjećanje na Vilima Cecelju

Prije 110 godina rođen je dušobrižnik u Hrvata u inozemstvu i čuvar uspomene na žrtve Bleiburga

 
 
Poštovani, obraćamo Vam se kao članovi programsko-organizacijskog odbora za obilježavanje značajnih obljetnica rođenja i smrti vlč. Vilima Cecelje, dušobrižnika u Hrvata u inozemstvu i čuvara uspomene na žrtve Bleiburga. U godini 2019. navršava se 110. obljetnica od rođenja i 30. obljetnica od smrti vlč. Cecelje, u čijoj rodnoj župi i mjestu posljednjeg počivališta želimo posebno obilježiti ove značajne obljetnice.
O životu i djelovanju velečasnog Vilima Cecelje danas se u Domovini malo zna. No, među hrvatskim iseljeništvom ime vlč. Cecelje spominje se s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene. Od odlaska iz Domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine neiscrpnom snagom i na mnogo načina služio je braći ljudima, a ponajprije Hrvatima, sunarodnjacima koje je vrtlog ratnih i poslijeratnih zbivanja Drugog svjetskog rata pomeo izvan Domovine i rasuo po svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Vilim-Cecelja-poprsje.jpg
Rođen u Svetom Iliji kraj Novoga Marofa 24. travnja 1909. godine, vlč. Vilim Cecelja za svećenika je zaređen u Zagrebu 1932. godine. Najprije je bio kapelan u župi Bedenicakraj Sv. Ivana Zeline, zatim upravitelj župe Dubovec kraj Križevaca i župnik u Hrastovici kraj Petrinje. Godine 1939. nadbiskup Alojzije Stepinac imenuje ga župnikom novoosnovane župe u zagrebačkoj Kustošiji. Umro u Salzburgu 3. srpnja 1989.
 
Zbog poznanstva s nekim ustaškim dužnosnicima poglavnik Pavelić ga je odabrao da pred njim prisegne vlada Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a kasnije je postao zamjenikom vojnog vikara NDH (nadbiskupa Alojzija Stepinca). No, s vremenom razočaran Pavelićevom politikom, a i upozoren da je u nemilosti Poglavnika, 1944. tražiojeidobiopremještajuBečnamjestodušobrižnikahrvatskimranjenicimanapodručjuNjemačke.TamojeodmahosnovaopodružnicuHrvatskogCrvenogkrižaipočeodoprematipomoćizHrvatske.SkrbsenastavilazavršetkomII.svjetskogratazaizbjeglicepredtotalitarnimkomunističkimrežimom.DuhovnaskrbimaterijalnopomaganjekrozCaritasCroata,utemeljenjeHrvatskekatoličkemisijeuSalzburgu,povezivanjesiseljenicimauAmericiidiljemsvijeta,uređivanjekatoličkogtiska(GlasniksrcaIsusovaiMarijina)anadasvebrigazaočuvanjeuspomenenažrtveBleiburgaobilježilojenjegovživotdosmrti1989.godine.BrojHrvatakojimaje  pomogao, prema sačuvanim dokumentima, premašuje trideset tisuća.
 
Ove jubilarne godine (2019.), kroz razdoblje od obljetnice rođenja (24. 4.) do obljetnice smrti (3. 7.), u Župi Svetog Ilije Proroka u Svetom Iliji, ali i u župama i mjestima koja su na bilo koji način obilježili život i djelovanje vlč. Cecelje, planiramo niz aktivnosti te molitvene akcije za uspjeh njegovih nakana i čuvanje njegove uspomene. Ponajprije, potičemo sve vas na organiziranje komemoracija u mjestima vezanima uz njegov život i djelovanje. Prenosimo vam informacije o dosad organiziranim događanjima i preporučujem odolazak na sv. misu na Bleiburško polje 18. svibnja 2019. godine. Pozivamo vas: na otkrivanje spomen-ploče s reljefom poprsja vlč. Cecelje u župi Bedenica uz obljetnicu njegova rođenja (24. 4. 2019.), na Simpoziju Salzburg (14.-16. 6. 2019.) te okrugli stol, izložbu i sv. misu zadušnicu u Svetom Iliji uz obljetnicu preminuća (3. 7. 2019.).
 
Upućujemo poziv i svima vama koji se s poštovanjem i zahvalnošću sjećate dobročinstava vlč. Cecelje te koji ste na bilo koji način bili s njim povezani, da se prema svojim željama i mogućnostima uključite u obilježavanje važnih datuma ove godine.

 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA 110. OBLJETNICE ROĐENJA I
30. OBLJETNICE SMRTI VLČ. VILIMA CECELJE
 

PRVO Obilježavanje:

 
24. 4. 2019. BEDENICA: OTKRIVANJE SPOMEN-PLOČE SPOPRSJEM VLČ. CECELJE
– 17:30 S. otkrivanje spomen-ploče ispred crkve svih svetih bedenica  – Vlč. Alojzije Slukan.
– 18:00 S.  Misno slavlje predvodi Vlč. MARKO ZADRAVEC župnik Donja Voća
(zadužen od biskupa msgr. J. Mrzljaka za promociju Životnog Djela Vlč. Vilima Cecelje)
-19:00 prigodni program  u društvenom domu, Bedenica, uz KUD „Ježek“ Beretinec (župa sv. Ilije) i KUD „Danica“ Bedenica i Zbor umirovljenika Bedenica
– 20:00  prigodnidomjenaki druženje

 

DRUGO Obilježavanje:

18. 5. 2019.  BLEIBURG:  DOLAZAK NA SVETU MISU NA BLEIBURŠKO POLJE
Pojedinačna organizacija u sklopu župe i općine

 

TREĆE Obilježavanje:

14. 6.-16. 6. 2019. SALZBURG: SIMPOZIJ (u suradnji sa HKŽ SALZBURG IHC SALZBURG)
14. 6. 2019: – 18.30 – sveta Misa u crkvi sv. Andrije u Salzburgu
– 19.15 – otvorenje Simpozija – fra Zlatko Špehar, župnik HKŽ Bl. Alojzija Stepinca
15. 6. 2019: – 9.30 – 12.00 – drugi dio Simpozija o Vlč. Cecelji
– 14.00 – pobožnost u bazilici svetišta i samostana Maria Plain
16. 6. 2019: – 11.30 – sveta Misa u crkvi sv. Andrije u Salzburgu
 

ČETVRTO Obilježavanje:

 
PROGRAM U ORGANIZACIJI ŽUPE U SVETOM ILIJI:
 
3. 7. 2019. SV. ILIJA: 16.30 – molitva i komemoracija na grobu vlč. Vilima Cecelje, groblje u Sv. Iliji
17.00– okrugli stol/simpozij o vlč. Cecelji
19.00– sv. Misa u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka (predslavi biskup Josip Mrzljak)
20.00 – Pastoralni centar vlč. Vilim Cecelja:- prigodni domjenak i druženje
– izložba o vlč. Vilimu Cecelji, postavili učenici OŠ Sveti Ilija
MOLITVENI KRUG
Prijedlog časnim sestrama u samostanskim zajednicama u Svetom Iliji, Varaždinu, na Pagu, u Rijeci, Splitu i u Zagrebu (Kustošija), da u razdoblju od obljetnice rođenja do obljetnice smrti mole.
U tijeku su još dogovori. Prijedlog teme za molitvu u prilogu.
 
Molitva za vlč. Vilima Cecelju
 
Dobri i pravedni Bože!
Sluga Tvoj, velečasni Vilim Cecelja, svoj je život posvetio služenju Tebi i braći ljudima. Cijeloga svoga svećeničkog vijeka svim svojim bićem je živio vjeru, ufanje i ljubav. U vjeri je vodio i utvrđivao svoju pastvu, u vremenima kad je vjera bila proganjana i negirana, krijepio ih živim riječima vjere u propovijedima i u vjerskom tisku. Nevoljnim i prognanim Hrvatima i pripadnicima drugih naroda davao je materijalnu i duhovnu pomoć i primjerom im pokazivao da se ufaju u milost, zaštitu i pravdu Tvoju. Iznad svega ljubio je Tebe, dobri Oče, služeći Ti kao svećenik i slaveći Te misama, molitvama, hodočašćima i drugim Tebi ugodnim djelima. U ljubavi prema Tebi ljubio je i braću ljude te im nastojao služiti u svim nevoljama i prilikama života.
 
Pomozi da ga i Tvoja Crkva prihvati kao Slugu Tvoga i prihvati molitve za zagovor u nevoljama života.
Molimo Te, Gospodine, da se ostvare najveće želje i nastojanja velečasnog Cecelje, da njegov ljubljeni hrvatski narod uzmogne prevladati bolne i teške događaje iz prošlosti. Molimo da u našem narodu i među vođama našeg naroda duh Tvoje istine i razboritosti rasvijetli umove i srca, da jasno i odgovorno raščiste s prošlošću, sa zločincima i krvnicima, a žrtvama da jednakomjerno i pravedno iskazuju počast i štovanje. Molimo Te, Bože, za otkrivanje i priznavanje istine o svim logorima i stratištima. Žrtvama progona udijeli svoju utjehu i naknadu za trpljenje, a svima nama udijeli snage da uzmognemo udijeliti oprost i tražiti pomirenje, po primjeru Tvoga Sina, koji se žrtvovao na križu da bi otkupio grijehe svih ljudi.
Po Kristu, Gospodinu našem. Amen

Povezane objave

Crkva, svećeništvo, svećenici

HF

Predavanje fra Ivana Macuta

HF

Sloboda je svijest o mogućnosti gubitka slobode

hrvatski-fokus

Uskrsna pjesma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više