Hrvatski Fokus
Kultura

Tijelo u središtu pozornosti

Tijelo u središtu zanimanja, tijelo kao forma, tijelo kao sadržaj, tijelo kao izvor nadahnuća i ideja…

 
 
Suvremena hrvatska francuska umjetnica, akademska kiparica Georgette Yvette Ponte, autorica je vrlo snažnog i rafiniranog skulptorskog i slikarskog opusa. Izlagala je na brojnim zapaženim izložbama. Osobitost njezinog kiparskog opusa je trajno i nesmanjujuće zanimanje za tijelo i tjelesni oblik u različitim varijacijama i situacijama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/Georgette-Ivette-Ponte-J49774.jpg
Preciznije, tijelo u središtu zanimanja, tijelo kao forma, tijelo kao sadržaj, tijelo kao izvor nadahnuća i ideja, tijelo kao detalj svemira, tijelo kao nikada otkrivena tajna, tijelo kao moć ali i nemoć, tijelo kao sredstvo za putovanje u vječnost.
 
Posebice se izdvajaju njezini aktovi, skladne i privlačne oblikovnosti, otmjena držanja, dostojanstveni, pritajene erotičnosti, torza s grčkim klasičnim obilježjima označena dubokim ožiljkom ili više njih (ožiljci kao razjareni čopor) u gesti, u pokretu koji je simbolizirao drugo, do žive kombinacije nagog ženskog tijela koga ispunja crtež, slika akta, jedno nadopunjuje drugo, jedno se odvaja istodobno od drugog, istog.
 
Svi aktovi Georgette Ivette Ponte su lijepi, iznimnih mjera, istaknutih seksualnih obilježja, skulpture dopunjenje nizom  ožiljaka, ili pak  kirurškim oznakama za uklanjanje masnoća ili iznimno lijepa tijela koja odišu nestrpljenjem, uznemirenih udova u drvu, kamenu, kombiniranim materijalima. Govori li umjetnica kako se najprije na jedinstveno atraktivnom tijelu opaža promjena koja nedvojbeno govori o prolaznosti, o protoku i nestanku ljepote, ljubavi, života, trajanja čovjeka, života u svemiru?
 
Govori li umjetnica da je ljepota poput cvijeta, koji kratko i bljeskovito živi i utrne i svakako bi prije nestanka valjalo uživati u njegovom trajanju? Niz vrlo osebujnih skulpura Georgette Yvette Ponte, u kojima se kriju i pitanja i odgovori, od ljubavi do života i smrti, živi u raznovrsnim oblicima prepunih strasti ,vrlo karakterističnog umjetničkog izraza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/pelikan_5cc6bb3427acd.jpg
Cjelokupni skulptorski opus označen je iskrenim i nepatvorenim zanimanjem za tijelo i njegovim postavljanjem u središte razmišljanja i interesa.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Godine teku stazom života

HF

“Krhotine stakla – sjećanja”

hrvatski-fokus

Mali veliki čovjek Charlie Chaplin

HF

Mjesec hrvatske knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Kaštela

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više