Hrvatski Fokus
Kultura

Mediteranski horizonti Mladena Žunjića

Nanosi boje dominiraju slikama, žuta, plava, zelena, miješaju se, slažu, izgrađuju svoj vlastiti svijet, svijet Mediterana

 
 
Doista je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar s kompleksnim opusom, nizom vrlo  karakterističnih ciklusa ulja i akrila na velikim formatima platna, reklo bi se s nepreglednim obiljem realiziranih motiva i tema, Mladen Žunjić izvanredna, doista nesvakidašnja pojava u artističkom svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/20190420-151404_5cc6b8513121d-scaled.jpg
Nedavno je zaokružio prvu cjelinu novoga ciklusa, izveden u poznatoj kombinaciji velikog formata, ulja i akrila.,posvećn mediteranskim horizontima.
 
Pa i motivi na novim slikama  imaju ishodište u njegovim studioznim i upornim istraživanjima odnosa boje i motiva. To su one poznate plutajuće, plivajuće forme koje čine  različite razine slikarevih svjetova na gotovo svakoj slici, koja se ponajprije ističe dubinom volumena a zatim i žestinom kolora.
 
Kao da se cijeli univerzum Žunjićevih motiva oslobodio, zbacio sa sebe golemi teret i vinuo se u neomeđeni prostor, no, ne onako kao prije, grčevito i eksplozivno, let novo oblikovanih tijela harmonični klizi okružen pastelnim kolorom, odmjereno i graciozno.
 
Novi svijet motiva Mladena Žunjića emanira svjetlost, istodobno je i primajući, radost izvire i čuje se. Nanosi boje dominiraju slikama, žuta, plava, zelena, miješaju se, slažu, izgrađuju svoj vlastiti svijet, svijet Mediterana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/20190420_152759_5cc6b7bdf308c-scaled.jpg
Možda je ovo pred nama tek prijelaz, kratkotrajni odskok prema doista novome, prema još nevidljivom i neprepoznatljivom, ali vjerojatno i dalje uz izraziti kolor i veliki format. I ovo je primjer koliko dobra donosi kontinuirano istraživanje, svakodnevno slikanje jer svi ti motivi, sve te slike leže skrivene u nama, samo ih valja otkriti i oživjeti na platnu bojom.
 
Novi ciklus slikara Mladena Žunjića iznimno je zanimljiv, govori o umjetniku   u stalnom traganju, u potrazi za slikom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba u Muzeju seljačkih buna

HF

Ciklus grafika Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Časno ime jezika hrvatskoga

HF

Zbirka rizarija i rezbarija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više