Hrvatski Fokus
Znanost

Arahnolog Narcis Damin

U Zagrebu se čuva njegova zbirka pauka i nedovršen rukopis monografije

 
 
Narcis Damin, prirodoslovac (Senj, 27. X. 1845. – Bakar, 26. VIII. 1905.), nakon školovanja u Senju i Zagrebu kao srednjoškolski profesor prirodoslovnih predmeta predavao je od 1868. u Rijeci i Gospiću, a od 1876. u Bakru (Nautička škola). Osobito se bavio proučavanjem pauka (arahnologija) u Istri i Hrvatskom primorju. Opisao je nekoliko novih vrsta, a napisao je i sistematiku pauka hrvatskih krajeva (Pauci Dalmacije, Hrvatske, Slavonije i Istre, Rad JAZU, 1900., str. 143). Proučavao je i crnu udovicu (Latrodectus tredecimguttatus, Rad JAZU, 1896., str. 126). Objavljivao je u domaćim i inozemnim znan. časopisima na hrvatskom i njemačkom jeziku.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/0000010875.jpg
Kao promicatelj kulturnog života djelovao je u svim narodnim i prosvjetnim društvima u Bakru. Bavio se botanikom i zoologijom, a od 1888. posvetio se arahnologiji. Proučavao je pauke u Istri i sjevernom Hrvatskom primorju te opisao nekoliko novih vrsta, od kojih je jedna nazvana njegovim imenom Attus damini. Pratio je i opisivao razvoj te način i duljinu života, a sastavio je i opširan popis naših pauka. U Zoološkom odjelu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu čuva se njegova zbirka pauka i nedovršen rukopis monografije o paucima s originalnim crtežima (4. sv.). (v.h.)

Povezani članci

Fitati i karcinom debeloga crijeva

HF

Dekarbonizacija opskrbe energijom pokazuje se teškim zadatkom

HF

Andrija Mohorovičić na Googleu

HF

Grad Zagreb funkcionira poput države u državi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...