Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kina povukla svoje obveze o promjenama

Kina odustala od sporazuma sa SAD-om po gotovo svim njegovim aspektima!

 
 
Ekskluzivnu vijest maloprije je objavio Reuters. Naime, prema tvrdnjama triju izvora iz američke administracije i isto toliko iz privatnog sektora, na koje se ta agencija poziva, SAD su u petak na večer primile diplomatsku izjavu od strane Kine, o promjeni gotovo 150 stranica u projektu trgovinskog sporazuma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/696368193.jpg
Robert Lighthizer
 
Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ministar financija SAD-a Steven Mnuchin bili su šokirani količinom promjena u prijedlogu tog sporazuma nakon mjeseci trajanja međusobnih pregovora. U svakoj od sedam glava trgovinskog sporazuma, prema navodima spomenutih izvora, Kina je povukla svoje obveze o promjenama (kineskih) zakona za zadovoljenje glavnih zahtjeva Washingtona, koji se odnose na krađu američkog intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni, prinudnu predaju tehnologija, politiku konkurentnosti, pristup financijskim uslugama i na valutne manipulacije. Lighthizer smatra kako su te promjene u kineskim zakonima nužne za osiguranje nadzora sporazuma nakon nekoliko godina kineskih izjva o reformama, koje američi službenici nazivaju pustim obećanjima.
 
Podsjećamo: u nedjelju, 5. svibnja, američki predsjednik Donald Trump na svom je tvitu napisao kako će povisiti protukineske carine na proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara sa sadašnjih 10 na 25%, a zaprijetio je i skorim uvođenjem 25%-tnih carina na dodatne kineske proizvode u iznosu od 325 milijardi dolara ukoliko se uskoro ne postigne trgovinski sporazum.
A danas, 8. svibnja, američki ministar gospodarstva Wilbur Ross izjavio je kako će Trump ispuniti svoje obećanje o povećanju carina jer on nije „predsjednik koji blefira“. Međutim Ross je pri tom izjavio, a što je suprotno navedenoj Reutersovoj vijesti, kako Trump to ne čini zbog toga što je nešto pošlo po krivom, već zato što gubi strpljenje jer pregovori traju predugo. Zapravo, ove Rossove riječi podudaraju se s ranijm procjenama Geopolitika Newsa, o tome, kako se Trumpu žuri jer ga iduće godine očekuju predsjednički izbori u kojima želi polučiti i svoj drugi mandat, a da je Kina toga svjesna i nastoji postići po sebe što povoljnije odredbe budućeg sporazuma (vidi poveznicu ispod teksta). Neovisno o spomenutoj eskalaciji na relaciji Washington-Peking, kineska pregovaračka delegacija planira doći na novi krug razgovora u SAD 9. i 10. svibnja.
 
Jedan od Reutersovih izvora iz privatnog sektora izjavio kako je zadnji krug pregovora, održan u Pekingu, prošao vrlo loše. S druge strane, izvjesni kineski službenik za Reuters je kazao kako bilo kakve promjene kineskih zakona iziskuju veliki napor, ali je i odbacio izjave da Kina odustaje od svojih obećanja, dodavši, međutim, kako američki zahtjevi postaju sve „oštriji“. Američki pregovarači, navodno, imaju sve manje nade u sutrašnji dolazak američke delegacije u SAD s konkretnim prijedlogom, koji može vratiti stanje u nužni okvir.
 

Irina Meter i Zoran Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/ekskluziva-kina-odustala-od-sporazuma-sa-sad-om-po-gotovo-svim-njegovim-aspektima/

Povezane objave

Marokanski kralj pomilovao džihadiste!

HF

Udaljavanje gruzijskih susjeda

HF

Opasne pukotine u NATO-u

HF

Putinov poraz je zabrana cjelokupnog ruskog političkog vodstva

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više