Hrvatski Fokus
Aktualno

Pravoslavni svećenik klao žene

Koljač pop Maca Koljač, koji je zaklao majku glumca Miše Janketića, 2005. proglašen svecem!

 
 
Sveti Milorad Vukojčić, zvani Maca koljač tijekom Drugog svjetskog rata bio je predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima, gdje je njegova "sveta" ruka tijekom trajanja njemačke uprave zaklala nekoliko desetina žena iz partizanskih obitelji. Milorad Vukojičić (1917.-1945.), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”) ili pop Koljač, je bio crnogorski svećenik SPC-a, vođa četničke crne trojke u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine!!!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/5ce1a45f-f4dc-4707-8c13-3e220a0a0a64-maca-koljac-previewOrg.jpg
U Drugom svjetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga. Prema svjedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koji je ubijao partizane špijune u Pljevljima i obitelji partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. travnja 1944., u vrijeme vladavine njemačke garnizone u Pljevljima, Vukojčićeva "crna trojka" je krenula u uhićenje žena partizana i simpatizera partizana. Tada su uhićene Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, Savka Matović, Milica Janketić i Mileva Žugić, govori sin jedne od žrtava. Zajedno s ostalim ženama tada je ubijena i majka poznatog glumca Miše Janketića, Milica. Ipak, navodi se da su najveći zločini počinjeni u ožujku i travnju 1944. godine kada je ubijeno više osoba. U to vrijeme je u okupiranim Pljevljima bila njemačka uprava. Nakon oslobođenja, presudom vojnog suda u Pljevljima, osuđen je kao neprijatelj naroda na smrt.
 
Jedan od očevidaca govori: "Sjećam se njegovog dovođenja u grad. Bila je neka radna akcija, a građani su, kad su čuli da su doveli popa Macu, nagrnuli na njega. Jedva ga je osiguranje uspjelo spasiti, htjeli su ga linčovati." "Počeo je da plače, tražio je milost. Tada je čitava ta dvorana, koja je bila prepuna, više se tu stajalo nego sjedilo, skoro eksplodirala. Tražili su javna vješala", svjedoči Matović. Kazna mu je ipak preinačena u kaznu strijeljanja. Presuda je izvršena 1945. godine. Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. veljaće 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, sudjelovao u ubojstvu desetero svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa suradnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "sudjelovao u uhićenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".
 
U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dike Stamenića, zemljoradnika, Ljube Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studentice, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, umirovljenika, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, umirovljenika. Vukojičić se po zlu spominje i u memoarima Draga Bojovića, koji opisuje svoj posljednji posjet Ljubici, koja čeka dolazak koljača.
 
Noću, između 6. i 7. travnja 1944, u vrijeme njemačke garnizone u Pljevljima, Vukojčićeva "crna trojka" je krenula u uhićenje žena partizana i simpatizera partizana. Srpska pravoslavna crkva ga je proglasila za sveca 2005. godine u manastiru Žitomislić u Hercegovini, uprkos prosvjedima žitelja Pljevalja koji su tvrdili da je ratni zločinac. Uz Vukojičića je istovremeno za svećenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je također po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke krvlju nevinih.
 
Glumac Mihajlo Janketić, čija je majka zaklana, taj je čin nazvao "amoralnim" ("To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da ne ću sudjelovati u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik"). Miodrag Stamenić iz Pljevalja prosvjedovao je zbog kanonizacije svećenika Milorada Vukojičića, za koga tvrdi da mu je u Drugom svjetskom ratu ubio članove obitelji: djeda Dike Stamenića, babe Jule i oca Ljube, 1944. godine u Pljevljima. Vjerski analitičar Mirko Đorđević ocjenjuje da je kriterij za njegovu kanonizaciju bio ideološko-politički.
 

Espreso, B. Z., 17. 5. 2019., https://www.alo.rs/vip/popkultura/pop-maca-koljac-je-covek-koji-je-zaklao-majku-mise-janketica-osuden-je-kao-neprijatelj-naroda-na-smrt-streljanjem/229734/vest

Povezane objave

Protiv boljševičko-staljinističko-komunističkoga svjetonazora

HF

Svaki dan valja misliti na zaštitu prirode i okoliša

HF

APIS – sredstvo za dobivanje izbora

HF

DESETI TRAVANJ – nije samo datum

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više