Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Pokretačka snaga transformacije industrije

Predstavio se i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu

 
 
Ovogodišnji Hannover Messe može se pohvaliti odličnim rezultatima: u u pet dana održavanja na sajmu se predstavilo 6500 izlagača iz 75 zemalja i obišlo ga je 215 000 posjetitelja iz 95 zemalja svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/hannover-messe2019-0-20190506140311531.jpg
"Hannover Messe 2019. dokazao je da je najvažnija međunarodna platforma za sve tehnologije povezane s transformacijom industrije," istaknuo je to Dr. Jochen Köckler, čelnik tvrtke Deutsche Messe, sajamskog organizatora i nastavio: "215 000 posjetitelja iskoristilo je Sajam kako bi uložilo u nove tehnologije i svoje tvrtke pripremilo za budućnost. Samo Hannover pruža sveobuhvatan pogled na scenarije primjene, potencijale i međudjelovanje industrije 4.0, umjetne inteligencije, mreža pete generacije (5G) i energetskih rješenja."
Na ovogodišnjem sajmu, koji je održan 1. – 5. travnja prikazana su rješenja za industrijsku proizvodnju i opskrbu energijom sutrašnjice, ali i primjeri primjene umjetne inteligencije u industrijskoj proizvodnji, mreža 5G i rješenja za energetsku i prometnu tranziciju. Uz to, u fokusu zanimanja posjetitelja bili su robotika i robotizacija, za što su također prikazani mnogi zanimljivi primjere primjene iz svih područja industrije.
Oko 40% posjetitelja činili su oni iz inozemstva, što do sada rekordan udio i dodatno potvrđuje međunarodni značaj sajma, ali i pokazuje snagu Njemačke kao središta svjetske industrije. Prvih pet zemalja po broju inozemnih posjetitelja ove su godine bile Kina, Nizozemska, Italija, Sjedinjene Američke Države i zemlja partnerica Švedska.
Naravno, sajam će se nastaviti razvijati u korak s trendovima digitalne transformacije i u budućnosti će se još veći naglasak stavljati na tri ključna područja: industriju, energetiku i logistiku. Tako će se sljedeći Hannover Messe održati 20. – 24. travnja 2020. godine, kada će zemlja partnerica biti Indonezija.
* * *
Za 25 svojih poslovnih partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije tvrtka Rittal organizirala je posjet sajmu.
 
Na izložbenom prostoru površine 2138 m2 na dvije etaže prikazan je cijeli lanac vrijednosti industrije 4.0 pod nazivom OneRittal, odnosno nova područja i načini razvoja, projektiranja, izrade i dokumentiranja industrijskih i elektro-ormara. Uz to, prikazani su i nastavak transformacije malih industrijskih kućišta u novu Generaciju X (AX i KX), rješenja nove generacije inovacija za industrijsko hlađenje i distribuciju niskog napona (VX25, AX, KX) i nova rješenja i trendovi u podatkovnim i računskim centrima, nadzoru u području informatike i telekomunikacija i klimatizaciji i hlađenju takve opreme i prostorija.

 

Hrvatske tvrtke u Hannoveru
 
Ovogodišnji sajam bio je rekordan i po broju hrvatskih izlagača i bilo ih je ukupno 16: Cognitio Elektronika, Cromatic, Culmena, Dalekovod, EKO Međimurje, ELKA, HELB, Hladni val, IMG, Klanjčić, Končar, Mareton, OMV-Indoil, Pro-integris, Purić i Tvornica turbina. Pri tome su četiri tvrtke nastupile samostalno, a ostale na tri zajednička izložbena prostora u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.
 
Uz to, u dijelu sajma posvećenom vodiku i gorivnim člancima u sklopu europskog projekta GiantLeap predstavio se i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.
 

B. L., EGE

Povezane objave

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji

hrvatski-fokus

Energetika u doba pandemije

HF

Zbogom radijatorima

hrvatski-fokus

Informacije za potencijalne izvoznike u Kinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više