Hrvatski Fokus
Kolumne

“Ćirilica mora da bude u Jevropi”

"Govori srpski da te ceo svet razume"!

 
 
Jeste li znali da se i kineski može pisati ćirilicom? Niste? Nisam ni ja do prije tridesetak godina kad sam to pročitao negdje u nekom od "komšijskih" listova. Istina, nije prezentiran primjer takvoga rukopisa (što bi inače bilo jako zanimljivo), ali eto, taj se čova (koji je iznio ovu teoriju) svojski potrudio da dokaže kako su Kinezi protratili par tisuća godina koprcajući se u labirintu svojih krivulja, kuka i kukica, kvaka i kvakica, krugova i kružića, točki i točkica, crta i crtica i tko zna kakvih sve ne znakova, a pojma nisu imali da im je potrebno samo sačekati Vuka (Karadžića) do 1818. godine i fino prepisati njegov rječnik. Vole izmišljati toplu vodu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/srbija-i-evropska-unija.jpg
Ništa bolji nisu ni Englezi, Nijemci, Francuzi… pogotovu oni (Francuzi). U onaj svoj pravopis natrpali kojekakvih nerazumljivih znakova (ne baš kao Kinezi, al' skoro), izopačili i pismo i govor skroz naskroz. Ne možeš ih razumjet' ni pod razno! Ono njihovo rrrrrrrrrr, to normalan čovjek izgovoriti ne može! Ima da ti jezik i nepce utrnu dok ga ne naučiš! Pola života utrošiš samo rrrrrrrrr da savladaš, a gdje je tek ostalo. Pa Englezi i Nijemci s onim svojim kerefekama. Ovako se piše, a onako čita! Po nekoliko slova za jedan glas, a onda, tako i tako se čita – a veze nema s onim što je napisano! Ma gdje to ima ljudi!? Piše se kako se čita, govori kako je napisano i šlus! Kakve su to (bre) izmišljotine!? Samo nam djecu maltretiraju.
 
Po dva tri slova moraš pisati da dobiješ "Č" ili "Š", a "NJ", "Đ", "Ć" i "Ž" nemaju nikako (osim Francuza, 'ajd, oni imaju barem "Ž")! Za ne vjerovati! Zato ih pametan i normalan čovjek i ne može razumjeti. I sad, u XXI. stoljeću, umjesto da se opamete i prihvate ono što je najbolje i provjereno ("Govori srpski da te ceo svet razume"), oni još uvijek glumataju neke mudrace i nameću te svoje gluposti cijelom svijetu. E, pa tomu se mora reći dosta! Za koji mjesec (ako Bog dadne i sreća junačka), stižu tamo njima u EU parlament Milorad, Dejan, Jugoslav (s liste SDSS-a), pa da vidiš kako perje leti!
 
Ima odmah prvi dan da se postavi pitanje (na čistom srpskom):
 "Zašto ovde kod vas u Evropu nema ćirilica? Je l' vi znate, bre, bando buržujska, da smo mi Srbi sa zlatne kašike jeli dok ste vi u rupama, u zemlji živeli kao zveri? Mi smo vam doneli kulturu, jezik, pismo, naučili vas kako se živi, radi i ratuje! Ima sad da vas naučimo i kako se govori i piše! Jasno!? Jesmo li vas odbranili na Kosovu polju!? Jesmo! Da mi nismo Turke zadržali 550 godina u Srbiju, fino ih tamo udomili, gostili i tetošili (i svojim snajkama ženili) šta bi bilo sa Evropu!? A!? Da čujemo! Guknite, Juncker i ostali, mame vam ga…! Jesmo vas spasili u prvi i drugi Balkanski rat, u Prvi i Drugi svetski? Jesmo! Jesmo vam pobedili NATO 1999!? Jesmo! I šta bi sad? O čemu (bre) sa vama da razgovaramo, jadnicima, kad smo u svemu ispred vas!? Znate onu: 'Bog je bio Srbin kad je zemlju stvar'o…'…ne znate!? Ima da naučite. Znaćete, znati, još kako, samo polako, kad vam ova naša tri asa (Milorad, Deja i Jugo) ulete tamo! I kako vas (bre) nije sramota da trgujete sa Kosovo na naš račun, a ćirilične table ovde u Briselu nemate!? Sramota!
 
I onda ima da vam se postavi ultimatum (direktno u EU parlament – nego kako): 'Do sutra u to i to vreme da bidne ćirilica na ploču na ovu zgradu i srpska zastava na jarbol – ispred zgradu – il' ako to ne bidne ima da bidne pizdarije!' Nego šta! Nema s vama labavo, banda ste vi brale! A ako slučajno ne ćete, ima i za to leka. Kad stignu oni naši krđani (kninska motorizovana brigada u egzilu) s motorkama (a ima ih brat bratu jedno 5-6 hiljada samo u prvom ešalonu) ima da vam sve drvorede u Briselu i okolici srušimo, al' onako odreda, neselektivno (što bi rekli pismeni ljudi). Pa da kukate gore nego ovi Francuzi za onu katedralu što im neki dan gorela. I onda prelazimo sa istom brigadom na druge metropole jevropske! Znate l' onu: 'Srbin ćuti, Srbin ćuti, dok se ne naljuti…' (uz dragačevsku trubu i 'armoniku se peva, a može i da se zviždi)? Ne znate? E, ima da znate, majke vam ga buržujske…Ima da vas poćiriličimo, ali totalno, da vam Vukova slika i njegov spomenik budu u svako selo, a ne samo u gradove! Da jednom reda naučimo, vas latinske izrode, zapadnjačku dekadenciju! I samo ako pisnete nešto protiv, prvo će da dođemo tamo sa traktori (što reče Milorad: ima da uđe ćirilica u Brisel sa traktorima ako treba!'), a onda će da zovemo Ruse, pod hitno…i jednu "vojnu vežbu" (za početak) da napravimo na barikade u Briselu, onako, za zagrijavanje, reda radi – korpus u odbrani, korpus u napadu – a onda idemo dalje! Pa da vidimo čija majka crnu vunu prede!
 
Ne samo da ćete stavljati ćirilicu gde god Milorad, Dejan i Jugoslav upru prstom, nego ćete pitati: 'Je l' treba još?' I na glavnom trgu ispred zgradu EU, spomenik traktoru (srpskom) ima da bidne i na njega sa ćirilicu da piše: 'Jeremija pali topa, zatresla se sva Jevropa…'
Je l' vam jasno, bando belosvetska!?" Eto, tako ja zamišljam prvi radni dan naših SDSS-europejaca u Bruxellesu (Milorada, Dejana i Jugoslava), a za sljedeće izbore, kad oni prokrče put našoj "ugroženoj" manjini, onda tek ima da se Europa zatrese iz temelja!
Ne zna Europa da su njih trojica tek izvidnica, a ćirilica i srpski traktor tek prvi korak prema "WEST SAO UNITED STATES OF EU". Ima da ih nema, kad "ugroženi" nagrnu. A u rezervi čekaju Aca (Vučić), Anka (Brnabić) i Ivica (Dača – Dačić) i još jedno 500-600 takvih "od pet miliona". Jooooooj, kako će pjevati svi uglas, kao đačići prvačići, na čelu s Junckerom: "Jeremija pali topa, zatresla se sva Jevropa…" i pitati: "Je l' dosta? Treba li još?"
Lele… Neka Europa malo vidi kako je nama Hrvatima s njima zadnjih sto i nešto godina…
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

Pokvarena Jakićeva istina

HF

Plenković je svim događajima vezanim uz Agrokor/Fortenovu osobno upravljao od prvog dana do danas

hrvatski-fokus

Hrvatska vlada talac Milorada Pupovca

HF

Križevi krajputaši, raspela i kapelice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više