Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Ovogodišnja tema glasi: Naša biološka raznolikost, naša hrana, naše zdravlje

 
 
Diljem svijeta 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti. Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi (UN) 1993. s ciljem podizanja javne svijesti o velikoj i značajnoj ulozi biološke raznolikosti za održivi razvoj. Treba napomenuti da je 1992. usvojen tekst Konvencije o biološkoj raznolikosti na UN-ovoj Konferenciji o okolišu i razvoju (UNCED) održanoj u Rio de Janeiru. Republika Hrvatska također je usvojila obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti u svrhu unapređenja zaštite prirode i očuvanja još uvijek bogate biološke raznolikosti. Hrvatski sabor je 2003. odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/slide-idb-2019.png
Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti nije slučajno odabrana a glasi: „Naša biološka raznolikost, naša hrana, naše zdravlje.“ Naime, svijest o važnosti biološke raznolikosti za sadašnje i buduće generacije je u porastu, a na globalnoj razini također raste shvaćanje i priznavanje njezine goleme vrijednosti. No, unatoč tome, broj vrsta značajno se smanjuje pod utjecajem određenih ljudskih aktivnosti. Ovogodišnja tema odabrana je iz više razloga – a jedan od njih je utjecaj biološke raznolikosti na raznolikost naše (pre)hrane i zdravlja.
 
Nama je danas dostupno obilje raznolike hrane – njezina velika raznolikost zbog slobodne globalne trgovine dostupnija je danas nama nego našim roditeljima, djedovima i bakama. Iako je ponuda hrane bogatija i raznovrsnija, globalna prehrana u cjelini – a to je upravo ono što jedemo – postala je previše homogenizirana i to predstavlja opasnost.
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti usredotočeno je na biološku raznolikost koja je temelj naše hrane i zdravlja i ključni je katalizator za preobrazbu cijelog prehrambenog sustava i poboljšanja ljudskog zdravlja. Stoga ova tema ima cilj podići i proširiti svijest te poticati znanje o ovisnosti našeg prehrambenog sustava, prehrane i zdravlja o biološkoj raznolikosti i zdravim ekosustavima.
 
U posljednjih stotinu godina više od 90 posto raznolikosti usjeva nestalo je s poljoprivrednih površina poljoprivrednika. Polovica pasmina domaćih životinja također je nestala, dok se riba prekomjerno izlovljava u svih sedamnaest glavnih ribolovnih područja na svijetu čime se ugrožavaju morski i slatkovodni ekosustavi. Raznolikost lokalne proizvodnje hrane bitno je ugrožena kao i autohtona, tradicionalna i lokalna višestoljetna znanja proizvodnje hrane od strane poljoprivrednika tj. seljaka. Nestajanjem biološke agrarne raznolikosti i gubitkom tradicionalnih znanja i vještina jednako se gubi esencijalno znanje o tradicionalnoj medicini kao i o lokalnoj hrani. Gubitak raznovrsne prehrane izravno se povezuje s pojavom različitih bolesti i/ili povećanjem određenih čimbenika rizika za razvoj poremećaja i bolesti poput dijabetesa, gojaznosti/pretilosti i pothranjenosti, a ima i izravni utjecaj na dostupnost tradicionalnom ljekovitom bilju i pripravcima.
 
„Od pojedinih vrsta kroz cijeli ekosustav, biološka raznolikost od vitalnog je značaja za ljudsko zdravlje i dobrobit. Kvaliteta vode koju pijemo, hrane koju jedemo i zrak koji udišemo zavise od očuvanja zdravlja svijeta,“ izjavio je između ostalog u svojoj poruci prigodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti António Guterres, glavni tajnik UN-a. Dr. Christiana Paşca Palmer, izvršna tajnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti u svojoj poruci izjavila je slijedeće: „Biološka raznolikost može zvučati kao otmjena riječ, ali koncept je vrlo jednostavan čak i ako ima duboko značenje: to znači svu prirodu – sve oblike života na Zemlji, od pojedinih vrsta kroz cijeli ekološki sustav. Biološka raznolikost je prirodna infrastruktura koja podržava cjelokupan život na Zemlji, uključujući ljudski život. To je hrana koju jedemo – ona je svakodnevno na našim tanjurima – biološka raznolikost je voda koju pijemo, a to je i zrak koji udišemo. Štoviše, biološka raznolikost je dio nas jer smo mi ljudi dio prirode. Stoga nije slučajno što smo ovogodišnju temu za Međunarodni dan biološke raznolikosti odabrali kao: Naša hrana, naše zdravlje i naša biološka raznolikost.“   
 
Dr. Gunhild Stordalen, predsjednica i osnivačica Fondacije EAT poručuje slijedeće: „Naš trenutni neodrživi sustav hrane glavni je uzrok naše globalne zdravstvene krize i nalazi se u središtu ekološke katastrofe s kojom se naš planet suočava. Hrana je također odgovorna za 25 posto svih emisija stakleničkih plinova i najvažniji je uzrok gubitka biološke raznolikosti. Promjenom onoga što je na našim tanjurima i kako je došlo do tamo pomoći će hvatanjem u koštac gotovo sa svim današnjim velikim kolektivnim izazovima.“
 
Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti nije samo 22. svibnja – ova tema mora biti svakodnevni razgovor, a mi moramo poduzeti ozbiljne akcije i biti katalizator promjene! A evo što možemo učiniti kako bismo očuvali i održivo koristili biološku raznolikost za svoju dobrobit: smanjite potrošnju mesa, jedite i kupujte sezonsku hranu, kupujte lokalno proizvedenu hranu, smanjite rasipanje hrane, kompostirajte ostatke hrane, izbjegavajte plastiku za jednokratnu uporabu kao što su slamke, šalice za kavu i čaše za sokove, plastični pribor za jelo, plastične tzv. PET boce za vodu, promičite lokalnu i autohtonu biološku raznolikost za hranu i prehranu, itd.
Izvor: www.un.org/ (Biodiversity Day)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Šime Letina o Boži Dugeču

HF

Putin odgovorio na Obamine prijetnje

HF

“Aleksi” premijerno predstavljena u Zagrebu

HF

Srbijanski ministar Aleksandar Martinović laže kada pokušava braniti zločinca Šešelja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više