Hrvatski Fokus

Brod kao simbol mogućnosti plovidbe, kretanja čovjeka morem

 
 
Tihomir Čulić, slikar je s kontinenta, ali zaljubljen u more. Njegove su slike posvećene moru, brodu, posebno jedru i vjetru što ga nadima i tjera naprijed, kroz nove valove u nove muke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/slika-tihomir-culic.jpg
Čulić je autor vrlo dojmljivog opusa izrazite morske motivike ili točnije motivike broda, broda u različitim oblicima, vrlo simboličnog ali i prepoznatljivog, stvarnog, izvedenih  na vrlo različitim formatima, od sasvim malih do velikih. Brod kao simbol mogućnosti plovidbe, kretanja čovjeka morem, ali i izraziti simbol hoda čovjeka kroz vrijeme, kroz povijest, ostavljajući tragove.
 
Poznata je ovisnost o moru ljudi s kontinenta, trajna čvrsta odanost plavetnilom vodem, brodicama, vjetrovima, ostacima drevnih gradova na obali i otocima, sašanjim metropolama pored mora. Svatko ima neku svoju tajnu ljubav.
 
Čulićev opus s motivima mora izveden je većinom figurativno s vrlo uočljivim primjesama apstrakcije. Kolor je vrlo odmjeren, nenametljiv, fin, tih. Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s jedrom, brodom u novim ciklusima, možda se pretvore u znak a možda se posve zaokruže kao stvarna forma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/tihomir_culic_1.jpg
Od drevnih vremena čovjek zamišlja plovidbu, gradi brod, plovi, jedri, unatoč često nesklonom moru, vjetru, strah pred nepoznatim. Čulićevi brodovi miruju, milovani tek primjetljivim vjetrom, more je mirno i obećava barem ugodni plov. Ciklus posvećen moru Tihomora Čulića ostavlja na gledatelja vrlo pozitivan dojam, njegovi brodovi iz mašte djeluju vrlo prijateljski.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vlada je u potpunosti zakazala u pomaganju stradalima od potresa

hrvatski-fokus

Umro karikaturist Ivan Šarić

HF

Lažac i saboter Dolenčić!

HF

Nakon Bačića Žigmanov

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više