Hrvatski Fokus

Bio je dobri duh Zagreba, anđeo napuštenih i siromašnih, živi svjedok Kristove ljubavi i milosrđa

 
 
Isusovac Antun Cvek, poznat kao "pater Cvek", dobri duh Zagreba, anđeo napuštenih i siromašnih, živi svjedok Kristove ljubavi i milosrđa, umro je u Zagrebu u 86-oj godini života. Više od 42 godine obilazio je potrebite, one koji su bili ne rijetko odbačeni od društva i zaboravljeni, donosio im hranu i kućne potrepštine, hrabrio ih i pružao utjehu – toplu ljudsku riječ koja je često važnija od svega materijalnog. I ne samo to. Pater Cvek je nastojao pomoći siromašnima i na sve druge načine, rješavajući svakodnevne probleme s kojima su bili suočeni, pa se nije libio prihvatiti posla i očistiti stan, nacijepati drva, popraviti peć, prozore ili vrata i učiniti sve drugo što je u njegovoj moći kako bi se ljudi koje je pohodio osjetili prihvaćenima i zadržali svoje dostojanstvo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/00309055_w.jpg
Već daleke 1969. godine, u Župi Presvetog Srca Isusova pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, utemeljio je "Prvu karitativnu grupu" za posjete i pomoć potrebitima, a u isto vrijeme i "Zajednicu kršćanske ljubavi", kao molitvenu i duhovnu potporu volonterima koji su radili na terenu. Utemeljitelj je i katoličke udruge "Kap dobrote" u kojoj je sa stotinama volontera (kao prvi među jednakima) djelovao vodeći posebnu brigu o nemoćnima, bolesnima i napuštenima koji nisu imali nikoga tko bi o njima vodio brigu, te Zaklade biskup Josip Lang.
 
"Imao sam priliku upoznati buduću sveticu, majku Terezu iz Kalkute, kad je bila u Zagrebu. Ona mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba – kazao je pater Cvek u jednoj od svojih rijetkih izjava za medije. On nikad nije niti tražio niti želio bilo kakvu pozornost javnosti. Poput smjernog samaritanca koji je potpuno i do kraja obuzet svojim poslanjem, skroman, tih, povučen i nenametljiv, s kamerama i novinarima se sretao onda kad ih nije mogao izbjeći. Bio je oličenje poštenja, požrtvovnosti, žive i duboke kršćanske vjere i žrtve za bližnjeg.
 
Svoj je život darovao drugima, svojim bližnjima, nesebično, s ljubavlju i vođen čvrstom vjerom u Krista Spasitelja. Hrvatska mu je dodijelila odličje "Reda Danice Hrvatske" (2007. godine), dobitnik je nagrade "Ponos Hrvatske" (2008. godine) i godišnje nagrade Crvenoga križa "Milosrdni Samaritanac" (2010.), a 2012. je nominiran je i za osobu godine. Ova po svemu izuzetna osoba, svećenik koji je živio svoju vjeru predano i svim srcem ulažući svu svoju životnu snagu u ljubav i pomoć bližnjima, pokazao nam je kako se slijedi Krista. Njegova "kap" dobrote mnogima je posljednje godine, mjesece i dane života učinila podnošljivijima i razgalila im srca.
Hvala mu od srca za sve što je činio i neka mu dragi Boga dodijeli zasluženo mjesto u vječnosti.
Dokumentarni film "Pater Cvek": https://www.youtube.com/watch?v=3e3xK5_7fd4
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

Tajna Isusovog groba

HF

Završen jubilarni 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera

HF

Zoran Erceg je snimatelj Ratka Mladića

HF

Srbi su planirali silovanja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više